Forført af en kronisk kriminel
For danskere af en vis alder vil navnet Clark Olofsson nok ringe en klokke.
Han er en af Skandinaviens mest berømte og berygtede forbrydere nogensinde. Svenskeren stod i 70’erne bag en række bankrøverier og er kendt som manden, der har afstedkommet begrebet ”Stockholm-syndromet”, hvor ofre kommer til at holde af deres gidseltager.
Nu har den karismatiske charmør endda en Netflix-serie med sit eget navn.
Clark får fire stjerner af Ekkos anmelder, der kalder miniserien underholdende og overbevisende i sin vilde skildring af en farverig personlighed. Det var også det, der tiltrak hovedrolleindehaver Bill Skarsgård.
”Clark er helt unik i vores del af verden. Der er flere af hans slags i Det Vilde Vesten, hvor den berygtede lovløse er både elsket og hadet,” siger 31-årige Bill Skarsgård, der er søn af Stellan Skarsgård, og hvis mange brødre tæller skuespillerne Alexander, Gustaf og Valter Skarsgård.
Skuespilleren har kun mødt i dag 75-årige Clark Olofsson ved en enkelt lejlighed. Men det var også rigeligt til at få bekræftet det indtryk, Bill Skarsgård over halvandet år havde researchet sig frem til.
”Han indtager virkelig et rum som ingen anden. Der findes de mennesker, som når de træder ind i et lokale, tiltrækker de al opmærksomhed. Det er Clark, på godt og ondt,” fortæller skuespilleren.
”Han er ekstremt karismatisk og vildt sjov. Han får én til at grine, og så er ens skjold allerede nede. Så kommer man til at kunne lide ham, og så kan han få, hvad han vil.”
Sejt at være bankrøver
Clark fortæller i seks afsnit af en times spilletid hver historien om, hvordan Clark Olofsson – opkaldt efter amerikanske Clark Gable – tog det spirende svenske velfærdssamfund med storm.
Midt i folkehjemmets humanistiske tanker om alle menneskers ligeværd satte Clark samtiden på prøve.
”Han er en gennemført usvensk svensker. Han er så selvoptaget, stor i slaget og kæphøj – nærmest ligesom Trump!” siger Bill Skarsgård.
”Der var også en slags personkult om Clark, men historien foregår i den mest svenske tidsperiode nogensinde. Sverige var det mest progressive land i verden. Ingen troede på fængsler som en fungerende institution, fordi kriminelle også er mennesker.”
– Den tanke udfordrede han?
”Ja, og han udnyttede den! Mine forældre voksede op i det Sverige, der blev formet i 60’erne, 70’erne og 80’erne. Jeg var ikke født dengang, så jeg har brugt serien til at dykke ned i et Sverige, der var helt anderledes end det, jeg er vokset op i.”
”Mit Sverige er moderne og multikulturelt, men jeg er interesseret i den uskyld, som der var dengang. Sådan er det ikke i dag, men selv forbrydelserne virkede mere uskyldige dengang. Det var nærmest sejt at være bankrøver, fordi man dermed sagde: ’Fuck kapitalisterne!’”
Forfejlet idolisering
– Havde du moralske overvejelser omkring at spille sådan en mand?
”Jeg synes ikke, at moralske overvejelser skal spille ind, når man vælger en rolle. Jeg har jo også spillet en klovn, der spiser børn, men mit arbejde er at fortælle historier, som interesserer mig,” siger Bill Skarsgård, der er kendt for rollen som Pennywise i de nye filmatiseringer af Stephen Kings gyserroman It.
”Stor kunst fungerer som et spejl og siger noget om os som mennesker. Clark siger noget om vores tid, for jeg mener ikke, at man bør idolisere nogen som helst. Især ikke, når det kommer til skuespillere,” fortsætter han med et grin.
”Det er for dumt, at vi i vores kultur har idoler til højre og venstre. Der er influencere på sociale medier, og hvad fanden har de gjort for at blive så populære og tilbedt? Vi bliver nødt til at spørge os selv, hvorfor vi ser så meget op til nogle bestemte mennesker.”
Helte og forbrydere
Netflix henvendte sig selv til serieskaber Jonas Åkerlund for at høre, om instruktøren bag musikvideoer af Madonna, Lady Gaga og Rammstein kunne være interesseret i at filmatisere historien om sin berygtede landsmand.
Åkerlund har de seneste år kastet sig ud i metieren som filminstruktør med Lords of Chaos og Polar, hvor Mads Mikkelsen spiller en lejemorder med klap for øjet.
Med Clark lod svenskeren sig af og til forføre af sin kompromisløse landsmands opsigtsvækkende livshistorie.
”Jeg blev ramt af Stockholm-syndromet, allerede da jeg skrev manuskriptet til serien. Men jeg arbejdede sammen med en fyr, som heldigvis huskede mig på, hvem Clark Olofsson faktisk er, når jeg blev for forført af hans udstråling,” fortæller 56-årige Jonas Åkerlund.
Han har kun svage minder om, hvordan der dengang var en stor opmærksomhed på Clark Olofsson.
”Clark var jo berømt i Sverige på samme måde som Che Guevara og Robin Hood. Dengang så man meget anderledes på, hvem der var helte og forbrydere. På en måde føles det, som om jeg er vokset op med ham, for jeg har altid vidst, hvem han var.”
Det perfekte liv?
I udviklingsprocessen med Netflix-serien forsøgte Jonas Åkerlund at finde Poul Martinsens drama-dokumentariske Clark (1977), som den danske instruktør lavede sammen med Clark Olofsson.
Det lykkedes dog ikke svenskeren at se filmen, og han besluttede sig også for ikke at forlade sig for meget på den virkelige hovedpersons sandheder og løgne.
Clark menes nemlig også at have overdrevet oplevelser i sit ellers begivenhedsrige liv.
”Som instruktør leder man efter et frø, der kan vokse sig stort. Da jeg skrev manuskriptet, gik jeg meget op i at være så virkelighedsnær som muligt,” siger Jonas Åkerlund.
”Men undervejs i processen – som blev længere på grund af coronakrisen – gik det op for mig, at serien skulle opleves gennem hovedpersonens øjne. I dem findes der ikke nogen sandhed. Men ved at trække på hans store humoristiske sans, blev dørene åbnet for at lave en mere sprælsk serie,” fortsætter serieskaberen.
”Da det stod klart, at serien skulle opleves fra hans perspektiv, måtte vi gå hele vejen. I Clarks hoved er han en slags helt, som redder verden. Men undervejs i serien afslører vi, at virkeligheden ikke er, som han ser den.”
”Det viser sig, at han bruger mennesker og udnytter systemet. Han lever uansvarligt. Han betragter selv sit liv som perfekt, men er det virkelig det, når man har siddet 47 år i fængsel?”
Trailer: Clark
Bill Skarsgård
Født 1990 i Stockholm, Sverige.
Medlem af skuespillerfamilien Skarsgård, der tæller faren Stellan og brødrene Alexander, Gustaf og Valter.
Blev udpeget som Shooting Star ved Berlin-festivalen i 2012.
Kendt for sin rolle som klovnen Pennywise i filmatiseringerne af Stephens Kings gyserroman It.
Spiller hovedrollen som Clark Olofsson i den aktuelle Netflix-serie Clark.
Jonas Åkerlund
Født 1965 i Stockholm, Sverige.
Startede karrieren som musiker, før han kastede sig over filmens verden.
Har lavet musikvideoer for kunstnere som Madonna, Lady Gaga og Beyoncé.
Instruerede Mads Mikkelsen som lejemorder i Polar, der blev haglet ned af anmelderne.
Har skabt miniserien Clark, der kom på Netflix den 5. maj.
Kommentarer