Nyhed
10. jan. 2018 | 10:02 - Opdateret 10. jan. 2018 | 13:40

Deneuve: Forførelse er ingen forbrydelse

Foto | David Koskas
Björk og Catherine Deneuve spiller over for hinanden i Lars von Triers Dancer in the Dark. Men hvor den islandske sanger har været ude med anklager mod instruktøren, går den franske skuespiller imod #MeToo-bevægelsen.

Den franske skuespiller Catherine Deneuve tager sammen med 100 andre kvinder afstand fra #MeToo og kalder den en ”puritansk bølge af renselse”.

Af Nicki Bruun

#MeToo-debatten raser som forventet videre i 2018.

Omkring 100 franske kvinder, hvor skuespilleren Catherine Deneuve er den mest fremtrædende, har skrevet et åbent brev i avisen Le Monde.

Her tager de afstand fra #MeToo-bevægelsen og den franske pendant #BalanceTonPorc, der betyder noget i retning af ”anmeld dit svin”, som er opstået efter skandalen omkring producent Harvey Weinstein.

De franske kvinder – der ifølge den britiske avis The Guardian består af forfattere, kunstnere og akademikere – mener, at kampagnerne på sociale medier har skabt en ”puritansk bølge af renselse”, som der står i det åbne brev i Le Monde.

”Voldtægt er en forbrydelse, men at prøve at forføre nogen, selv vedholdende eller klodset, er ikke – mænd, der opfører sig som gentlemen, er heller ikke et macho-angreb,” skriver kvinderne i brevet og fortsætter:

”Mænd er straks blevet straffet, tvunget ud af deres job, når de bare rørte nogens knæ eller prøvede at stjæle et kys.”

Had mod mænd og seksualitet
74-årige Catherine Deneuve er en af fransk films største skuespillere, der er kendt for Jacques Demys romantiske musical Pigen med paraplyerne fra 1963 og Luis Bunuels Dagens skønhed fra 1967.

I nyere tid har hun vundet to særpriser på Cannes-festivalen, hvor hun i 2000 var med Lars von Triers Dancer in the Dark, der vandt Guldpalmen. Deneuve har desuden været nomineret til fjorten César-priser – den franske Oscar – og vundet to gange.

Men skuespilleren har siden starten af #MeToo udtalt sig kritisk over for internetbevægelsen, som hun ikke mener er den rigtige måde at angribe problemet på.

”Hvad der begyndte som en måde, kvinder kunne tale frit på, er blevet det modsatte: Vi truer folk til at tale ’korrekt’, lukker ned for dem, som ikke gør det, og kvinderne, der nægter at tilpasse sig den virkelighed, bliver betragtet som medskyldige og forrædere,” skriver kvinderne i Le Monde.

”Som kvinder kan vi ikke genkende os selv i denne feminisme, som ud over at fordømme magtmisbrug skaber et had mod mænd og seksualitet.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko