Top 10
09. mar. 2021 | 14:39

Top 10: Forrygende festfilm

Foto | Benoît Debie
Festen stikker helt af i Gaspar Noés Climax, hvor en dansetrup falder dybt ned i en stofpåvirket tilstand af rendyrket hedonisme.

Hedonistisk morskab fylder disse ti perler, der kan tjene som erstatning, så længe det ikke er muligt at fyre op for virkelighedens fest.

Af Nicki Bruun

Det er noget paradoksalt.

Midt i den forlængede anden corona-nedlukning skriger danskerne på at komme i byen.

Alligevel kom der i sidste uge et udkast fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, som ifølge kritikerne vil afvikle nattelivet i landets hovedstad.

Fest er måske ikke ligefrem en menneskeret, men det er dog noget af det, som gør livet værd at leve. Også i filmens verden har hedonistisk fest dannet grundlag for en række perler.

Vi anbefaler ti film, der har den ubekymrede fest i centrum. Derfor er vi gået uden om en ellers oplagt titel – Thomas Vinterbergs Festen – fordi det snarere er en fest, man er glad for at være gået glip af.


24 Hour Party People

Som titlen antyder, er der ret godt gang i den i 24 Hour Party People .

Filmen er en herligt underholdende hyldest til musikscenen i den engelske storby Manchester mellem 1976 og 1992. Hovedpersonen er den excentriske direktør for pladeselskabet Factory Records, ildsjælen Tony Wilson (Steve Coogan), der var med til at føre bands som Joy Division, New Order og Happy Mondays frem i verden, men ikke gik særligt meget op i penge.

Et tragikomisk højdepunkt opstår, at Wilson fortæller New Order, at det forrygende salg af maxi-singlen Love Will Tear Us Apart er en katastrofe, fordi coveret har været dyrere at producere end salgsprisen.

Den livlige mockumentary er instrueret af Michael Winterbottom, der lader virkelighed og fantasi smelte sammen i en fornøjelig blanding. Der er smæk på den anarkistiske energi, når Coogan humoristisk taler til kameraet, mens rockmusikken brager for fuld smadder.

Kan ses på Filmstriben.

 

Lovers Rock

Alle fem film i Steve McQueens skelsættende antologiserie Small Axe er fremragende.

Men hvor de andre med deres indignerede blik på fortidens racistiske uretfærdighed skaber harmdirrende vrede, får Lovers Rock det til at gibbe i kroppen med skøn musik.

Filmen følger en gruppe unge, sorte mennesker, som mødes og slår sig løs til en privatfest.

Ekkos anmelder giver fem stjerner til filmen og fremhæver en scene, hvor musikken stopper og festdeltagerne i fem minutter synger a cappella. Det er en følelsesladet øjeblik, som virkelig viser, hvordan fest og musik er mere end bare sjov og ballade.

Det er i de bedste stunder en følelse af euforisk frihed.

Kan ses på DRTV.

 

Superbad

En mission om at komme til årets fest – hvor mødommen kan blive taget – er omdrejningspunktet i Superbad fra 2007.

Den samme historie er blevet fortalt i drengerøvskomedier fra Porky’s til American Pie, men filmen med trekløveret Jonah Hill, Michael Cera og Christopher Mintz-Plasse i hovedrollerne skiller sig ud ved at have en meget personlig nerve.

Man mærker virkelig venskabet mellem manuskriptforfatterne Seth Rogen og Evan Goldberg, som har brugt deres egne oplevelser til gøre filmen lige så rørende, som den er morsom. Der er masser af fordrukken sjov i løbet af den vilde aften, men bagved gemmer sig et hjerte, der banker for de unge mænd.

Kan ses på Viaplay.

 

The World’s End

Mange savner nok en gedigen pubcrawl, hvor man får lov til at slippe hæmningerne en enkelt aften.

Det næstbedste må være at se The World’s End, der tager på tosset druktur med de britiske komikere Simon Pegg og Nick Frost. Filmen er afslutning på makkerparrets såkaldte Cornetto-trilogi, der også tæller de forrygende komedier Shaun of the Dead og Hot Fuzz.

The World’s End følger fem venner, som under en vild aften i byen opdager, at en fremmed invasion fra det ydre rum er i fuld sving. Blandingen af knivskarp komik og frisk sci-fi bliver styret med opfindsom hånd af Edgar Wright, så man er sikret en fantastisk aften.

Kan ses på Blockbuster.

 

Climax

Gaspar Noé har skabt nærmest psykedeliske oplevelser med værker som Irréversible og Into the Void. Men instruktørens mest hedonistiske film er det mere oversete gyserdrama med den sigende titel Climax.

Man bliver revet ind i en pulserende rus, når en dansetrup bestående af smukke mennesker lader sig falde længere og længere ned i en stofpåvirket verden af dans, hor og alt derimellem.

Nogen har hældt LSD i sangria-bowlen, og det er ikke nødvendigvis fordi man ønsker sig at deltage i den pis- og brækinficerede vanvidsfest. Men filmen er et klokkeklart billede på hedonisme, når det er bedst og værst.

Kan ses på Filmstriben.

 

Dazed and Confused

Richard Linklaters ungdomskomedie – i Danmark også kendt som Sidste vilde nat med kliken – er gået over i historien som filmen, hvor Matthew McConaughey skabte slaglinjen: ”Alright, Alright, Alright.”

Kultfilmen fra 1993 samler en perlerække af skuespillere, der siden blev store stjerner. De leverer alle varen i en legesyg fortælling fuld af fantastisk musik og ungdommelige vibrationer.

Sjældent er teenageliv blevet skildret så præcist med alt, hvad det indebærer. Midt i festlighedernes glædesrus bliver der også givet tilbagelænet plads til angst og usikkerhed omkring fremtiden, der kan byde på alt og ingenting.

Kan ses på Viaplay.

 

Booksmart

Har man allerede set Superbad tilstrækkeligt mange gange, kan man passende gå videre til en nyere film, som er en værdig arvtager.

Booksmart ligner på mange måder forgængeren ved at handle om to bedste venner, der på aftenen for deres afgang fra high school satser på at holde deres livs fest. Men her er hovedpersonerne to unge kvinder, som er bogligt dygtige, men savner en dag i livets skole.

Det er udgangspunkt for en herlig komedie, der får det til at gibbe i lattermusklerne, mens man bliver rørt af det søde venindeforhold. Skuespilleren Olivia Wilde spillefilmdebuterede som instruktør, og hendes forrygende håndtering af tjansen har gjort hende til en af tidens mest spændende stemmer.

Kan ses på Filmstriben.

 

Spring Breakers

Der er fest, druk og vilde udskejelser for alle pengene i Harmony Korines neonbrag Spring Breakers fra 2012.

En gruppe unge kvinder tager på den i USA traditionsrige spring break, hvor studerende kan få lov til at trække i badetøjet og slippe tøjlerne for en stund – og det gør de i den grad i filmen.

Anført af de førhen så uskyldsrene Disney-stjerner Selena Gomez og Vanessa Hudgens kaster kvinderne sig ud i et kriminelt eventyr med en gangster spillet af James Franco. Det er et adrenalinpumpende volds-epos, som også finder smukke øjeblikke, ikke mindst i en klaver-udgave af en Britney Spears-sang.

Kan ses på Blockbuster.

 

Animal House

Ungdomsgenren har naturligt nok stået for nogle af filmhistoriens sjoveste fester. Og en af de mest populære ungdomskomedier gennem tiden er Animal House fra 1978.

Filmen foregår på et amerikansk universitet og er skabt af folkene bag det populære komik-tidsskrift National Lampoon. Det blev grundlagt på det hæderkronede universitet Harvard, og det er netop blandingen af gemen fest og ophøjede tanker, der får filmen til at skille sig ud.

Med John Landis bag kameraet og en ung John Belushi i hovedrollen, er der stærke kræfter hele vejen rundt. Filmen er ganske enkelt en klassiker, som har haft stor betydning for amerikanske komediefilm lige siden.

Kan ses på Blockbuster.

 

Den store skønhed

Forestillingen om den sydeuropæiske levemand bliver realiseret i italienske Paolo Sorrentinos portræt af den ældre journalist og forfatter Jep Gambardella.

Lars Bukdahl lod sig i Ekkos spalter ikke begejstre af festlighederne og svingede sig blot op på to stjerner til den ellers anmelderroste film.

Det skabte et mindre ramaskrig.

Vi er da også mange andre, som blev forført af det sanselige drama, hvor den overfladiske berømtheds-kultur bliver hudflettet. Det er smukt og dekadent, når Jep bevæger sig rundt i Rom, men under den flotte fernis presser ligegyldigheden sig på.

Kan ses på Filmstriben.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko