Frifilm lanceres i Jylland
I det nyeste Ekko lancerede kulturminister Uffe Elbæk idéen om en ”frifilm”.
”Hvor man siger: ’Nu tager vi denne her ene film eller de her fem film og eksperimenterer med andre spilleregler både i forhold til vinduer, platforme og dynamikker,’” sagde Uffe Elbæk.
”Et afgrænset eksperiment, hvor man ser på, hvordan man kan udvikle nye forretningsmodeller,” fortsatte Elbæk og sammenlignede konceptet med de såkaldte frikommuner.
Nu tager Den Vestdanske Filmpulje, der arbejder for filmudvikling i Midt- og Nordjylland, ministeren på ordet.
Skal støtte vækstlaget
I går præsenterede den regionale filmfond et konkret forslag om ”frifilm” for ministeren, skriver Information.
”Frifilm er fire danske spillefilm, der eksperimenterer med nye forretnings- og distributionsmodeller, der drager fordel af dynamikken i det digitale marked,” lyder det i forslaget.
De fire film skal instrueres af instruktører, som kun har en eller to film på bagen, så initiativet samtidig støtter vækstlaget i dansk film.
Filmene skal produceres på lave budgetter – i omegnen af fem millioner kroner – hvoraf en pæn portion afsættes til udvikling af nye forretnings- og distributionsmodeller.
”Vi tror på det gavnlige i, at man udvikler de modeller, samtidig med at man udvikler filmene. Ved at sætte en del af budgettet af til det bliver det ikke kun ved tanken. Man har også musklerne til det,” siger Steen Risom, konsulent for Den Vestdanske Filmpulje, til Information.
Fridthjof og Aalbæk interesseret
De 20 millioner kroner, som skal gøre puljen mulig, skal komme fra aktører som Den Vestdanske Filmpulje selv, Det Danske Filminstitut, kabelvirksomheden YouSee og Shareplay, der er en tværmedial satsning i Region Midt- og Nordjylland.
Leder af Den Vestdanske Filmpulje Carsten Holst fortæller, at producenterne Ronnie Fridthjof og Peter Aalbæk Jensen har vist interesse for at søge støtte til projekter på ordningen.
Holst slår samtidig fast, at rammerne for frifilmene skal tilrettelægges, så producenterne kan omgås de normale standarder for både holdback-perioder (den periode, der går, fra en film får biografpremiere, til den kommer på dvd eller Video On Demand) og lønninger til filmarbejderne.
”Det er essentielt, at alle er enige om præmisserne og rammerne for ordningen. Vi vil gerne have distributørerne og biograferne med, men håber også, at de vil lette lidt på låget og vise, at de tør eksperimentere med os,” siger Carsten Holst til Information.
Frifilm bliver tvangsfilm
Ikke alle er dog begejstrede for Den Vestdanske Filmpuljes initiativ. I kommentarfeltet på Informations hjemmeside skriver formanden for brancheforeningen Danske Biografer, Kim Pedersen, i et fyldigt svar:
”Såfremt biograferne blot skal overveje at deltage i eksperimenter, er der en række forudsætninger, som skal indfries, deriblandt at biograferne skal deltage i ideudviklingen og ikke blot involveres som intetmælende forsøgsdyr, der trækkes til egen destruktion,” lyder det fra Pedersen.
”Det er på høje tide, at filmindustrien tager de fremtidige udfordringer alvorligt, og der nedsættes en tværbranchelig kommission til håndtering af disse udfordringer. I stedet ser man en masse mennesker, der løber hid og did, og at impulsive ideer tankeløst blot bliver kastet rundt.”
Biografformanden antyder også, at den nye ordning primært har til formål at støtte Filmby Aarhus, som Carsten Holst fra Den Vestdanske Filmpulje også er leder af.
”På den måde branchen agerer på lige nu, bliver Frifilm ikke frifilm for biograferne, men derimod Tvangsfilm,” konkluderer Kim Pedersen.
Kommentarer