Interview
19. apr. 2018 | 17:18

Super16: Økologisk sci-fi med frelsende plante

Foto | Esben Sloth
Forskeren Lilly (Kristine Kujath Thorp) skaber i en nær fremtid den kunstige planteintelligens Gaia, som har potentiale til at redde verden, men også udgør en fare for sin opfinder.

”Vi vil gerne leve op til en tradition om at være utraditionelle,” siger holdet bag Super16-førsteårsfilmen Gaia, der er en sjælden sci-fi-film om en kvindelig opfinder.

Af Nicki Bruun

Da tiende årgang på Super16 gik i gang med deres førsteårsprojekter, som kan ses her på Filmmagasinet Ekkos hjemmeside fra 26. april, stod holdet bag sci-fi-filmen Gaia foran en anderledes udfordring.

Instruktør Zinnini Elkington var nemlig gravid, men faktisk viste det sig ikke at være et stort problem.

”Jeg har bare tænkt på graviditeten som en praktisk omstændighed. Det udfordrende var klart manuskriptet: At skulle definere virkeligheden i en sci-fi-film. Hvad er logisk, og hvilke regler er der? Vi brugte meget tid på at finde ud af, hvad Gaia kan,” siger Zinnini Elkington, mens producer Johannes Rothaus Nørregaard holder hendes tre måneder gamle søn Hector, og manuskriptforfatter Henrik Binger nikker.

Gaiaer foruden titlen også den kunstige intelligens, som en kvindelig forsker har skabt. Modsat de fleste andre kunstige intelligenser på film er Gaia ikke en robot, men en plante, der kan føle og lave beregninger ud fra empatiske valg. Filmen er i familie med Spike Jonzes Hende, men har også et økologisk klima-perspektiv.

”Jeg har altid være fascineret af kunstig intelligens. Min yndlingsfilm som barn var Steven Spielbergs AI, og jeg tuder mega meget, når robotter dør,” fortsætter Zinnini Elkington med et grin.

”Men jeg havde lyst til at lave noget, der ikke var Macbook Pro-agtigt. Så jeg dykkede mere ned i det med planter og fandt ud af, at forskning viser, at planter kan tænke og kommunikere med hinanden. Hvis en plante kan rumme 1000 gange mere information end en server, hvorfor så ikke programmere en plante til at tænke og snakke?”

Unge skaberkvinder
Idéen til Gaia kom fra Zinnini Elkington, mens manuskriptet er skrevet af Henrik Binger, der er en af fire manuskriptforfatter-elever på tiende årgang af Super16. Filmen er produceret af Johannes Rothaus Nørregaard, som går med fem andre på den alternative filmuddannelses producer-linje.

Gaia handler om en ung kvinde, der har opfundet den intelligente plante, som andre vil misbruge til knap så humane formål. Trods en overvægt af mænd bag filmen var alle med på, at den skulle have en kvindelig forsker i centrum.

”Der er ingen film om kvindelige opfindere. Den overvejelse havde jeg med i tænkeboksen,” fortæller Zinnini Elkington, der foruden arbejdet bag kameraet har medvirket som skuespiller i En kongelig affære og I blodet samt ikke mindst Thomas Daneskovs Ekko Shortlist-vinder Ud, spring over, ind.

Det var dog ikke noget problem at arbejde sammen med filmens mandlige manuskriptforfatter.

”Jeg har skrevet mange ting med kvindelige hovedkarakterer. Det er ikke noget problem,” siger Henrik Binger, som var mere interesseret i emnet.

”Det var et sjovt sammenfald. For et par måneder forinden havde jeg læst naturbogen Træernes hemmelige liv, som handler om, hvordan træer kommunikerer.”

Nazi-bunker på Vestkysten
Filmfødslen af Gaia førte holdet til den jyske nord- og vestkyst i jagten på de rigtige rammer.

”Vi gjorde det ikke let for os selv og filmede både i Blokhus og Blåvand. Zinnini havde fundet et særpræget hus i Blokhus, som vi fik lov til at låne. Derudover optog vi på Tirpitz Museet i Blåvand, hvor der er en gammel nazi-bunker, som er blevet renoveret,” siger Johannes Rothaus Nørregaard.

Filmen er produceret igennem Meta Film, hvor Nørregaard arbejder til daglig.

”Normalt sidder jeg på et behageligt kontor, men på Gaia fik jeg virkelig hænderne beskidte. Det har været svært, og vi er da også gået lidt over budget, men det er, fordi vi vil den her film.”

”Jeg ville gerne lave noget lidt crazy på førsteåret. Man kan lige så godt skeje ud,” tilføjer Zinnini Elkington og slår med et glimt i øjet fast. ”Vi vil da gerne være den fede årgang!”

I Fenars genreånd
Selv om de er forskellige som filmskabere er Zinnini Elkington, Henrik Binger og Johannes Nørgaard enige om, at deres første film på Super16 har stået mål med forventningerne.

”Du er nødt til selv at komme med et drive, mod eller noget andet på Super16. Ellers er du ret lost. De fleste ved, hvad de gerne vil lære eller arbejde på. Det er spændende, at vi har seksten forskellige tilgange, så det ikke kun er ens egen hjerne, der bliver bedre,” siger Zinnini Elkington og fremhæver Team Hurricane og Vinterbrødre som eksempler på, at den tankegang har ført Danmark et interessant sted hen filmisk.

”Der er for tiden et opgør med ’den rigtige måde’ at lave skandinaviske film på. Jeg kan identificere mig med Annika Berg og Hlynur Pálmason. Måske laver jeg ikke noget helt så kunstnerisk, men jeg kan klart se, at det er godt.”

Imens lader Henrik Binger sig mere inspirere af Super16-forgængeren Fenar Ahmad, der med Underverden gav genrefilm i Danmark en saltvandsindsprøjtning.

”Jeg kan godt lide at arbejde med genrer og vil gerne lave film, der bliver set af mange,” siger manuskriptforfatteren, der også har skrevet en anden af årgangens førsteårs film.

De tre mennesker bag Gaia er bevidst om, at Super16 med folk som Fenar Ahmad og Christina Rosendahl har markeret sig som et sted, der udklækker dygtige filmskabere.

”Vi har et ansvar. Et ansvar for at opretholde det niveau, som de tidligere Super16-årgange har lagt for dagen. Og vise og formidle, at unge mennesker kan komme og lave film med os. Det håber jeg, at vi kan leve op til,” siger Johannes Rothaus Nørregaard, før Zinnini Elkington med et smil slutter af i bedste Super16-ånd:

”Vi vil gerne leve op til en tradition om ikke at være traditionelle.”

Kommentarer

Ekko præsenterer

Uafhængig filmuddannelse grundlagt i 1999.

I en serie på seks artikler præsenterer Ekko årgang #10.

Fra 26. april til 14. maj viser vi eksklusivt deres førsteårsfilm.

Zinnini Elkington

Født 1989 i København.

Instruktør.

Henrik Binger

Født 1990 i Aabenraa.

Manuskriptforfatter.

Johannes Nørgaard

Født 1988 i Virum.

Producer.

© Filmmagasinet Ekko