Nyhed
18. sep. 2013 | 16:46

Gale hundeejere indtager Cinemateket

Foto | Doane Gregory
Christopher Guests Best in Show følger fem passionerede hundeejere, der vil gøre alt for, at deres forkælede kæledyr ender øverst på sejrsskamlen. Lørdag vises den i Cinemateket.

Christopher Guest regnes for fadderen til fupdokumentaren. Lørdag vises Best in Show for første gang i en dansk biograf.

Af Jeppe Mørch

Et tv-hold følger fem ærgerrige hundeejere i deres kamp for at nå til tops ved et stort anlagt show i Philadelphia.

Det kunne lyde som en typisk dokumentar om en særinteresse, men så begynder en af hundeejerne pludselig at fortælle om at være født med to venstre fødder. Og en af hundene har tilsyneladende fået en dyb depression af at se sine ejere have sex.

Best in Show (2000) er en fupdokumentar, en såkaldt mockumentary, som parodierer voksne menneskers smålige konkurrencementalitet.

Filmen er instrueret af Christopher Guest. Den vises lørdag 21. september på Cinemateket som en del af serien ”Funny Bones”, hvor en klassisk komedie hver måned findes frem fra gemmerne.

Prætentiøse rockmusikere
Christopher Guest brød igennem som manuskriptforfatter til This is Spinal Tap (1984), som var med til at skabe mockumentary-genren.

I filmen følger man det opdigtede band Spinal Tap, der er en parodi på ubegavede og prætentiøse rockmusikere. Dokumentarismens nøgterne ramme anvendes som modspil til figurernes absurde og tåkrummende udtalelser.

This is Spinal Tap har i dag fået kultstatus, og den legendariske amerikanske anmelder, Roger Ebert, har omtalt den som ”one of the funniest movies ever made”.

Amatører venter på Broadway
Mockumentary-stilen har siden været Christopher Guests måde at lave komedier på.

Ud over hundeejere og rockmusikere er det gået ud over en amatørteatertrup i Waiting for Guffman (1997), hvor optimistiske, men ikke særlig talentfulde skuespillere venter på en repræsentant fra Broadway, der aldrig møder op.

I A Mighty Wind (2003) er det endnu engang musikverdenen og smålighed, der er på dagsordenen, da en gruppe gamle folkmusikere konstant hakker ned på hinanden.

Christopher Guest er kendt for ikke at skrive replikker i sine manuskripter. Han kommer blot med stikord til sine skuespillere, der så må improvisere sig frem – som vi herhjemme kender det fra Klovn.

Al komiks grundlag
Christopher Guest er født i USA, men stammer oprindelig fra en engelsk, adelig familie. Hans forhold til komik kan spores tilbage til det britiske, hvor især Peter Sellers og Monty Python står som store inspirationskilder.

Christopher Guest kaldes for ”the Godfather of mockumentary”, og han har da også selv inspireret en yngre generation af britiske komikere.

Sascha Baron Cohens Borat og Ricky Gervais’ The Office blander absurditeter med den falske dokumentarform.

”Jeg er tiltrukket af performere, som ikke er særlig dygtige eller succesfulde til det, de laver, men som alligevel tager sig selv enormt seriøs. Det er grundlaget for stort set al min komik,” har Guest sagt til The Guardian.

Best in Show vises lørdag kl. 16.45, og billetter kan bestilles på Cinematekets hjemmeside.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko