Generation American Psycho?
Engang var det at være teenager forbundet med noget følsomt, stormfuldt og grænsesøgende. Er der blandt dagens teenagere skruet helt op for det stormfulde og grænsesøgende, mens det følsomme er gået fløjten?
Sådan virker det, hvis man skæver til nye, danske ungdomsfilm som Råzone, Supervoksen og ikke mindst den biografaktuelle Rich Kids. Fælles for filmene er de unges hardcore-universer.
Vi andre syntes, det var helt vildt, at Tore i Den kroniske uskyld gik i seng med fru Junkersen, og på os virkede det voldsomt at presse folk til at spise skovsnegle i Zappa. Men den slags vil nutidens unge nok højst finde nuttet og barnligt.
Ingen moralske skrupler
Rich Kids — instrueret af Rune Bendixen — viser en række overklasse-unge, som har alt undtagen forældrenes omsorg og opmærksomhed. Og de opfører sig så totalt afstumpede, at skulle de have et idol, må det være den følelseskolde Patrick Bateman i bogen og filmen Amercian Psycho.
Som en række mini-Batemans, hvor visitkortet er skiftet ud med flashy mobiltelefoner, opfører de sig, ifølge filmen, uden moralske skrupler eller menneskelige hensyn. Følsomme forelskelser er der ingen af, men masser af ekstrem sex, og den første brandert er erstattet af en stribe coke. Tiden imellem festerne bruges på at gøre vold på sig selv og på andre i en blanding af vrede og smerte.
Filmen har langt fra vakt begejstring blandt anmelderne, men til gengæld sat fokus på debatten om teens, sex og stoffer. Og tilbage står spørgsmålet: Hvordan ser virkeligheden egentlig ud?
Kender til fænomenet
At unge på gymnasierne i dag tager stoffer er en velkendt realitet. Det understreger både Sebastian Jessen og Cathrine M. Bjørn, som spiller henholdsvis Simon og Hanne i Rich Kids, over for EKKO.
Sebastian Jessen (i dag 20 år) fortæller, at stoffer var et problem, da han gik på Lyngby Handelsskole. Han gjorde rektor opmærksom på det, som prompte reagerede ved at hyre Jens Arentzen (som selv er tidligere misbruger) til at holde foredrag for de unge om stoffer og misbrug. Cathrine M. Bjørn, som er 17 år og går på Frederikssunds Gymnasium fortæller, at hun aldrig selv er blevet tilbudt stoffer, men har haft en bevidsthed om, at fænomenet eksisterede.
Både Cathrine og Sebastian er overbeviste om, at det findes overalt. "Det er ikke miljøbestemt, men generationsbestemt," siger de og peger på, at stoffer i dag er meget billige. "Det er alment accepteret blandt de unge at tage dem, og samtidig har unge langt flere penge mellem hænderne end nogen anden tidligere generation," siger Cathrine M. Bjørn.
Høj prioritet hos politiet
Sektionsleder og vice-kriminalinspektør Steffen Thaaling Steffensen fra Narkotikaafdelingen i Københavns Politi giver Sebastian og Cathrine ret i, at der er tale om et generationsbestemt fænomen. Han har ikke set filmen, men kender meget til problematikken.
"Kokain er blevet billigere, og de unge bliver informeret via sms-kæder, hvilket gør stofferne meget nemt tilgængelige. Ligesom vi for nogle år siden talte om de brune bude, eksisterer der i dag de hvide bude," fortæller han og fortsætter:
"I 2005 beslaglagde vi 35 kg kokain på et år, for fjorten dage siden beslaglagde vi cirka 37 kilo på en dag. Det er en ekstrem udvikling, og sagerne nyder høj prioritet hos politiet."
Vild sex på nettet
Teenagere nøjes ikke med at tage stoffer. Inden for de senere år er historier om de unges vilde sex-vaner dukket op. De deltager i sexorgier, der optages på digitalkameraer og sendes som små film ud på nettet.
Projektmedarbejder Gry Hasselbach fra EU-videnscentret i Medierådet for børn og unge oplyser, at de kender problemstillingerne om blandt andet strip via web-camps, der foregår på nettet.
"Som oplysningstjeneste gør vi en helhjertet indsats for at udforme guidelines til de unge og deres forældre for at oplyse om adfærd på internettet, sådan at børnene bliver bedre til at passe på sig selv. Vores målgruppe er forældrene og skolerne, men selvfølgelig også børnene selv," fortæller Gry Hasselbach.
Sundhedsstyrelsen udgav den 14. januar 2007 en rapport, der hedder Ung 2006, som Flemming Schultz fra Børnerådet henviser til, da vi spørger til unges sexvaner. Af rapporten fremgår det, at unge har deres seksuelle debut, når de er 16 år, og det er samme som i 1990'erne og 80'erne.
"Til gengæld er der sket en seksualisering af de unge i det offentlige rum, blandt andet via reklamer," påpeger Flemming Schultz. "De unges bevidsthed er langt mere udviklet end tidligere, og det kan måske få dem til at gøre ting, før de egentlig er parate."
Money er magt
Advokat Allan Jensen er selv vokset i det miljø, Rich Kids forsøger at skildre. Han er i dag selv far og følte sig ramt af filmen.
"Jeg kender fra min opvækst godt til forældre, der på grund af rigdom og ambitioner ikke deltog i deres børns opvækst, og det har haft store konsekvenser," siger Allan Jensen.
"Penge spiller en betydelig rolle for magt og status, og det er fascinerende, hvordan farven på dit credit-card kan være afgørende for din popularitet. Det sorte American Express, som man kun kan få by invitation og som leveres i sølvboks af en kurér, er det ypperste. Jeg vil tro, at 50 danskere har sådan et kort," siger Allan Jensen og fortsætter:
"Omsorgssvigt på grund af ambitiøse forældre har eksisteret til alle tider, men stoffer kendte man ikke til på den måde for tyve år siden. Nutidens forældre skal have et øje på hver finger fra børnene er helt små, alene på grund af internettets farer. Og selv om mine egne børn endnu ikke er gamle nok til at være i farezonen for stoffer, har vi da allerede drøftet med andre forældre, om vi skal indføre test af en art, når de begynder at gå ud."
Både Cathrine M. Bjørn og Sebastian Jessen advarer dog mod overdreven panik. "Selvom det er en generationsbestemt ting, må forældre ikke tro, at misbruget gælder for os alle. Det gør det jo langt fra," siger Cathrine beroligende.
Kommentarer