Nekrolog
13. sep. 2022 | 11:20

Jean-Luc Godard er død

Foto | Gaetan Bally
Over en menneskealder instruerede Jean-Luc Godard et hav af film, der på forskellige måder eksperimenterer med filmbranchens konventioner.

Instruktør-legenden, der fornyede filmsproget som en af hovedmændene bag den franske nybølge, er gået bort 91 år gammel.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Jean-Luc Godard er død 91 år gammel, skriver den franske avis Libération.

Instruktør-legenden fornyede i 1960’erne filmsproget som en af hovedmændene bag den bevægelse, der blev døbt den franske nybølge.

Han startede som filmkritiker for det hæderkronede tidsskrift Cahiers du cinéma, men efter nogle kortfilm spillefilmdebuterede Godard i 1960 med Åndeløs, der er blevet en milepæl i filmhistorien.

Her spiller Jean-Paul Belmondo en fransk småkriminel, der slår en politimand ihjel og på flugt fra myndighederne møder en amerikansk studerende i skikkelse af Jean Seberg.

Konstrueret og original
Godard var sammen med Francois Truffaut de to toneangivende instruktører i den nye franske bølge, der revolutionerede ikke bare fransk film, men hele filmsproget i starten af 1960’erne.

Men hvor Truffaut var en mere klassisk realist, satte Godard sig for at nedbryde de amerikansk-skabte filmgenrer, som han mente indsnævrede virkeligheden og gjorde karakterer stereotype.

Godard gik systematisk og radikalt til værks. Han tog genre for genre og så at sige dekonstruerede dem: gangsterfilmen i Åndeløs, agentfilmen i Den lille soldat, musicalen i En kvinde er en kvinde og science fiction-filmen i Alphaville.

Inspireret af Bertolt Brechts verfremdungs-tanke gjorde han op med den ”synlige” klipning, så handlingen sprang abrupt fra den ene kameraindstilling til den næste.

Filmen skulle ifølge Godard ikke være et eskapistisk medie, hvorfor han hele tiden mindede publikum om, at de i biografen sad og så på noget, der var konstrueret.

Bruddene fik dog nærmest deres egen underholdningsværdi, og de skabte i hvert fald dybt originale fortællinger, som man aldrig vidste, hvor var på vej hen.

Kollektiv proces
Tematisk kredser flere af Jean-Luc Godards film fra 60’erne om prostitution – ikke bare kvindelig prostitution, men også kunstnerens prostitution. Livet skal leves fra 1962, hvor Anna Karina spiller prostitueret, er et af hovedværkerne, mens Jeg ved 2-3 ting om hende (1967) skildrer undertrykkelsen af en husmor.

Kunstnerens mangel på frihed under kapitalismen tematiseres i Jeg elskede dig i går (1963) og Manden i månen, der er fra 1965 og regnes for at være et andet af hovedværkerne.

Godard gjorde også op med idealiseringen af kunstneren og lagde i en periode vægt på, at filmskaben skulle være en kollektiv og demokratisk proces, hvor ingen på filmholdet var hævet over andre.

Det var sjældent særligt effektivt, og det er noget af det, som instruktøren Michel Hazanavicius muntrer sig med i komedien fra 2017, Redoubtable, der også byder på en satire over Godards problemfyldte forhold til kvinder.

Vandt sær-Guldpalme
Jean-Luc Godard blev født i 1930 i Paris som søn af fransk-schweiziske forældre.

Som ung mand bevægede Godard sig rundt i forskellige kulturkredse og forsøgte sig blandt andet med at male. Han kastede sig også over forskellige studier, men havde svært ved at fastholde interessen for noget af det.

Den senere filmskaber fandt dog sit kald i mødet med ligesindede filminteresserede, der startede Cahiers du cinéma i protest mod de sikre franske film, som ikke gjorde noget for at lege med filmsproget. Det gjorde Jean-Luc Godard derimod, og han var en særdeles produktiv herre.

Han er på IMDb krediteret for at have instrueret intet mindre end 131 titler, der tæller spillefilm, dokumentarer, kortfilm og alt derimellem.

Instruktørens sidste længere film blev den hidsigt eksperimenterende Le livre d'image fra 2018, der i Danmark blev vist på festivalen Cph Pix under den engelske titel The Image Book.

Filmen vandt en til lejligheden nyopfunden pris – sær-Guldpalmen – på Cannes-festivalen, hvor juryen fandt grund til at hylde den visionære instruktør for hans abstrakte og kryptiske billedbog.

Jean-Luc Godard var i 1960’erne gift med den danske skuespiller Anna Karina, der døde i 2019. Siden 1978 og frem til sin død dannede han par med kollegaen Anne-Marie Miéville.

Video: Jean-Luc Godards film

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko