Godt år for dansk dokumentarfilm
30.000 danskere har allerede set Svend, og med en flot åbningsweekend tyder det på, at Ambassadøren også bliver en succes.
Mads Brüggers dokumentar solgte 5.050 billetter i weekenden, hvilket er højt for en dansk dokumentarfilm.
Det kører på skinner for Dox Bio, der distribuerer begge film.
”Det er fantastiske salgstal,” siger Josephine Michau, co-direktør for Dox Bio, der hvert år distribuerer seks udvalgte dokumentarfilm, så de får premiere i hele landet.
Reddet små biografer
Dox Bio blev lanceret sidste år og trak 20.000 mennesker i biografen. Det foreløbige besøgstal har i år allerede sneget sig over 50.000.
”Det viser, at vi har slået vores navn fast. Vi har knoklet, og vi skal ikke længere banke på døren ti gange, før den bliver åbnet,” siger Josephine Michau.
”Biograferne har indset, at vi er et interessant kulturtilbud, og at vi kan være en indtjeningsmulighed. Flere små biografer har fortalt os, at vi har reddet deres efterår.”
En masse presseomtale
I 2010 hittede Janus Metz med Afghanistan-dokumentaren Armadillo, og også hos Dox Bio er det især de politiske dokumentarer, der rykker.
Svend er et portræt af miljøforkæmperen Svend Auken, og Ambassadøren sætter fokus på den hvide mands udnyttelse af Afrika.
”De politiske film sætter emner på dagsordenen og skaber en masse presseomtale, fordi de er usædvanlige som Svend eller grænseoverskridende som Ambassadøren. Og når filmene så oven i hatten er gode, genererer det en masse word-of-mouth, og det er det, der for alvor trækker folk i biografen,” siger Josephine Michau.
Andre profilerede danske dokumentarfilm uden politisk indhold har ikke solgt nær så godt. Sidste år solgte Sami Saifs film om musikeren Tommy Seebach, Tommy, og Jørgen Leths Det erotiske menneske henholdsvis kun 2.473 og 6.710 billetter.
Bedre gik det Eva Mulvads dokumentar The Good Life, der handler om en mor og datters økonomiske deroute. I starten af året solgte den næsten 10.000 billetter.
Kommentarer