Mindeord
03. mar. 2024 | 17:46

Han sagde ja, hvor andre takkede nej

Foto | Ólafur Steinar Rye Gestsson

Søren Pape Poulsen vidste godt, at der nok ikke var mange konservative stemmer at hente i filmundergrunden, men han lod sig alligevel overtale af makeup-artist Pari Khadem, der har stiftet Diversitet Prisen.

Tragisk tidligt afdøde Søren Pape overrakte den første Diversitet Pris i 2021 ved Ekko Shortlist Awards, hvor han slog til lyd for en mere rummelig og mangfoldig filmbranche.

Af Claus Christensen

Alle går på papiret ind for diversitet, men hvem vil bruge sin hellige lørdag aften på at overrække en pris til en talentfest?

Det siger en hel del om Det Konservative Folkepartis leder, Søren Pape Poulsen, at han lørdag den 27. november 2021 uddelte den første Diversitet Pris ved Ekko Shortlist Awards i Bremen Teater.

Hvor andre stjerner takkede nej, sagde han ja.

Det gjorde han, selv om han på det tidspunkt var en af Danmarks mest travle – og populære – politikere.

De Konservative havde lige fået sin bedste Megafonmåling siden 1998 med 18,2 procent af vælgerne. Og han befandt sig tilmed på et politisk seminar et godt stykke væk fra København.

Et ordentligt menneske
Det var prisens stifter, Pari Khadem fra FILM&TVGruppen i Journalistforbundet, som kontaktede Søren Pape.

Hans første reaktion var med et skævt smil at sige, at Ekko Shortlist Awards ville være udebane for ham, fordi filmundergrunden nok ikke ligefrem er et sted for konservative kernevælgere.

Ikke desto mindre sagde han ja, og filmbranchen tog godt imod hans tale, der tydeligvis kom fra hjertet.

Han startede med at kalde det en ære som ”hvid, ciskønnet, homoseksuel mand” at være den første til at overrække Diversitet Prisen, der gik til Mix Copenhagen.

”Diversitet er vigtig. Ikke kun i filmbranchen, men overalt i vores samfund,” sagde Søren Pape Poulsen og fortsatte:

”Jeg tror, vi kommer langt ved at tale om tingene – både når det er godt, og når det er skidt. Det handler i bund og grund bare om, at vi opfører os ordentligt over for hinanden.”

”Den her pris er med til at sætte fokus på noget, vi slet ikke er færdige med at tale om. Og hvis vi alle sammen anstrenger os, kan vi måske gøre det bare en smule bedre ved at styrke diversiteten.”

Pape-power
Netop at behandle mennesker ordentligt er, hvad Søren Pape Poulsen vil blive husket for. Det vidner de utroligt mange varme mindeord og udtalelser fra politiske venner og fjender om.

Fredag blev han ramt af en hjerneblødning under sin tale ved De Konservatives hovedbestyrelsesmøde på Hotel Skibelund Krat ved Vejen. Dagen efter afgik han ved døden, blot 52 år gammel.

Efter at have været en højt værdsat borgmester i Viborg Kommune blev han i 2014 formand for Det Konservative Folkeparti efter Lars Barfoed. Fra 2016 til 2019 var han justitsminister i V-LA-K-regeringen, og hans joviale væsen og imødekommende stil gjorde ham så populær, at begrebet ”Pape-power” opstod.

Folketingsvalget i 2022 blev dog et sandt mareridt. Han stillede sig frem som statsministerkandidat, men pressens afsløringer af hans ægtemands løgne om sin baggrund og familie førte til en skilsmisse midt i valgkampen.

Valget, hvor Søren Pape Poulsen havde talt for lettelse af topskatten, var en kæmpe skuffelse, og han valgte ikke at gå med i Mette Frederiksens samlingsregering.

Men typisk for Søren Pape nægtede han at give op, og det er svært at spå om, hvordan det ville være gået, hvis ikke hans liv og karriere var blevet stoppet tragisk tidligt en kold og grå weekend i marts måned.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko