Hvem skal være direktør for det hele?
Forleden blev den mest magtfulde stilling i dansk film i al stilfærdighed opslået.
Det er stillingen som administrerende direktør på Det Danske Filminstitut, som siden 2007 er blevet besat af Henrik Bo Nielsen.
Hans ansættelse blev forlænget i 2012, men reglerne tilsiger, at stillingen skal slås op efter en forlængelse. Og det store spørgsmål er, om Henrik Bo Nielsen vil søge sin egen stilling.
”Jeg kan godt forstå, at min indstilling i denne sag er spændende, men jeg har nu altid haft det sådan, den slags diskuterer jeg kun med min kone og med min bestyrelse. Sådan bliver det også i dette tilfælde,” siger Henrik Bo Nielsen til Ekko.
Overraskende valg
Henrik Bo Nielsen blev højst overraskende valgt som Henning Camres afløser i 2007.
Mens Camre havde celluloid i blod, kom Henrik Bo Nielsen fra en direktørstilling på Dagbladet Information uden noget særligt kendskab til filmbranchen.
Han vidste noget om alt – undtagen film, som vi dengang konstaterede.
Men det kom han hurtigt efter, og med sin mere ydmyge og diplomatiske facon end forgængeren samt gode dømmekraft blev han hurtigt vellidt af de fleste.
Konflikter
De senere år er Henrik Bo Nielsen trådt mere i karakter og har ironisk nok gjort Det Danske Filminstitut til en mere topstyret organisation end nogensinde tidligere.
Han har også været i offentligt slagsmål med nogle af spidserne i dansk film. Først Klaus Hansen, direktør i Producentforeningen, og siden Zentropa-bossen Peter Aalbæk Jensen, som han efter mistanke om bilagsfusk iværksatte en undersøgelse af.
Undersøgelsen førte til, at Danmarks førende filmselskab er kommet ”under skærpet tilsyn”.
Det har gjort Peter Aalbæk Jensen til en svoren fjende, og så sent som i juli konstaterede han i en videohilsen, at ”overkujonen Henrik Bo Nielsen kun har ganske kort tid tilbage”. I samme ombæring legede producenten selv med tanken om at ansøge stillingen.
Konkurrenter indefra
Der er dog andre ansøgere, som Henrik Bo Nielsen har større grund til at frygte, hvis han altså gerne vil fortsætte.
Det gælder hans egen vicedirektør, Claus Ladegaard, men også den nytiltrådte filmkonsulent Hanne Palmquist kunne have ambitioner om at blive direktøren for det hele.
Hvis producent Bo Ehrhardt er blevet træt af at holde Nimbus Film oven vande, vil han være en seriøs kandidat.
Radio24syv’s direktør Jørgen Ramskov har en fortid i filmbranchen og tidligere vist interesse for stillingen. Man skal heller ikke udelukke, at Vinca Wiedemann har fået blod på tanden, efter at hun som rektor har sat fut i Filmskolen.
Andre kandidater
Et mere utraditionelt bud vil være Ulf Lund, der i sin direktørtid på TDC forsøgte at overtale filmbranchen til at sætte skub i digital distribution.
Og så er der teaterchef på Det Kongelige Teater, Morten Hesseldahl, der i 2007 som bestyrelsesformand for Filminstituttet ansatte Henrik Bo Nielsen. Men Hesseldahl er en vandrende kulturledertype, der næppe føler sig færdig med filmbranchen.
Ansøgningsfristen er tirsdag 6. oktober 2015, og Det Danske Filminstitut lægger blandt andet vægt på, at ansøgeren har ”nerve og nærvær til at navigere i pressede og komplekse situationer”.
Det Danske Filminstitut
Statsinstitution under Kulturministeriet etableret i 1972.
Skal fremme filmkunst, filmkultur og biografkultur i Danmark.
Fordeler 500 millioner kroner om året til danske film.
Har et driftsbudget på 120 millioner kroner.
Beskæftiger 150 medarbejdere fordelt på ni afdelinger og to stabsfunktioner.
Kommentarer