Hyldest til mangfoldigheden
Det var et særdeles kærkomment tiltag, da vi i samarbejde med FILM&TVGruppen fra Dansk Journalistforbund sidste år stiftede Diversitet Prisen. Og prisen blev første gang givet til LGBTQ-festivalen MIX Copenhagen ved Ekko Shortlist Awards 2021, hvor Søren Pape Poulsen overrakte prisen.
Derfor gentager vi selvfølgelig succesen i år, hvor prisuddelingen bliver afholdt på Bremen Teater nu på lørdag den 19. november.
Den gives til en arbejdsplads, en producent, en broadcaster eller en enkelt person, som gør en særlig indsats for at inkludere alle mennesker – uanset køn, seksualitet, alder, udseende, etnicitet og social klasse.
De mange indstillinger er blevet grundigt vurderet af en kompetent jury, der har udvalgt de fem nominerede, som du kan læse mere om herunder.
Juryen består af personligheder fra den danske film- og tv-branche. Den tæller sidste års nominerede Ellie Jokar, der som tilrettelægger og komiker har slået et slag for etniske såvel som seksuelle minoriteter.
Hun får selskab af Heidi Sivebæk, der som mangfoldighedsredaktør på DR må siges at have fingeren på pulsen inden for feltet. Det samme har Tina Christensen, der som direktør for produktionsselskabet Metronome under overskriften ”Superkraft” har gjort en indsats for at forbedre arbejdsmiljøet i den notorisk travle branche.
Hendes navnesøster Tina Bremer, som er caster for blandt andet DR-programmet Den store bagedyst, har med sit skarpe øje for diversitet også lånt sine evner til årets jury.
Endelig er der genvalg til Daniel Svarts, direktør for STV Production, som også sad i juryen sidste år. Sammen har de fem mennesker udvalgt disse fem nominerede!
Holdet bag Holy Spider
Årets mest omtalte danske film fortæller en autentisk historie om en seriemorder, der slår kvindelige sexarbejdere ihjel i det mandsdominerede Iran.
Den iransk-fødte, men i Danmark uddannede instruktør Ali Abbasi har sammen med holdet bag Holy Spider skabt en slående intens film, der med profetisk timing har sat fokus på kvindeundertrykkelse i Iran.
Nærmest samtidig med filmens premiere opstod et folkeligt oprør i præstestyret, hvor befolkningen protesterede mod den sociale kontrol.
De iranske kvinder får et ansigt og menneskelig værdighed gennem hovedrolleindehaveren Zar Amir Ebrahimis modige præstation. Samme mod har det danske filmselskab Profile Pictures udvist i mødet med kritik fra det iranske styre, og det er blevet belønnet med at være dansk Oscar-kandidat og nu med muligheden for at vinde Diversitet Prisen.
Vild med dans
Det populære TV 2-program Vild med dans har siden 2005 braget ind i danskernes stuer fredag aften i bedste sendetid. Millioner af tv-seere har nydt at se kendisser levere deres bedste bud på foxtrot og cha-cha-cha, men samtidig har der i stigende grad været et socialt element i det bredt appellerende format.
Folkene bag programmet har åbenlyst gjort en indsats for at inkludere alle mennesker, og gennem tiden har folk med forskellige etniciteter, seksuel orientering og fysiske handicap optrådt på de bonede gulve.
Dermed har man effektivt brudt med det stereotype billede, som medierne ofte hovedløst reproducerer i en uendelighed – ikke mindst i underholdningsprogrammer.
Produktionsselskabet Mastiff har i samarbejde med TV 2-redaktør Thomas Richardt Strøbech været sig sit store ansvar bevidst, når man har direkte adgang til hele den danske befolkning.
Emma Kristine Sylvest Ishøy
Hun bliver beskrevet som en one woman army, der med sit nysgerrige kamera og en indre glød kæmper en utrættelig kamp for, at alle mennesker skal accepteres, som de er.
Emma Kristine Sylvest Ishøy er uddannet i Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet, hvor hun lavede EVA – A Visual Essay on the Female Body, der fremviser kvindekroppen i alle afskygninger.
Den korte dokumentar er siden blevet vist på festivaler i udlandet og herhjemme på Cph:Dox og Odense International Film Festival.
Senest har hun som del af redaktionen for DR-programmet Sex med P3 været med til at skabe en lige dele medrivende og oplysende dokumentarserie. Uden blufærdighed afklæder Emma tabuer og viser Danmarks ungdom, hvordan man elsker sin krop.
DR Minisjang
Landets yngste har i DR’s småbørnsunivers Minisjang et fællesskab, der på tværs af flere platforme på daglig basis ikke bare underholder de et- til treårige, men også uddanner dem til at være gode samfundsborgere.
I programmerne har folkene bag haft fokus på at repræsentere og inkludere alle typer og størrelser af børn. Man har også bevidst fjernet socioøkonomiske markører.
Et program som Sange fra Minisjang giver plads til enhver med et dyk ned i den danske sangskat af børneklassikere. Animerede figurer som pindsvinet Børste og elefanten Fantus sørger for, at alle er med.
Serien Lille Tiger iklæder børn af skiftende køn og etnicitet et tigerkostume, så de små ude foran tv-skærmene kan genkende sig selv i titelfigurens handlinger og udseende. Og i serien Skal vi lege? bliver der med udgangspunkt i åben leg slået et slag for ikke at dyrke det perfekte, men gjort plads til forskellighed.
Joseph Valentino Palau
Han dyster i år om Shortlist Prisen og Publikum Prisen for kortfilmen Vågn op med Danmark, men Joseph Valentino Palau er også nomineret til Diversitet Prisen.
Som amerikaner af puertoricansk afstamning flyttede han fra USA til Danmark. Lige siden har han skabt film og gjort andre tiltag i diversitetens navn.
Instruktøren og manuskriptforfatteren – der også har filmene The Stranger Card og Cirque Inception på Ekko Shortlist – grundlagde i 2017 festivalen Copenhagen Web Fest. Det er en platform for talenter med forskellige baggrunde.
I 2020 skrev Joseph Valentino Palau et debatindlæg i Politiken, hvor han opfordrede danskerne til at tage ansvar for at komme racismen i landet til livs. Det ansvar har filmskaberen selv været den første til at tage på sig.
Kommentarer