I nærkontakt med Maradonas venstre fod
Asif Kapadia har med Senna og Oscar-vinderen Amy markeret sig som tidens dygtigste dokumentarist. Hans film om racerkøreren Ayrton Senna og sangeren Amy Winehouse har det tilfælles, at de blev lavet efter hovedpersonernes død.
Men nu kaster instruktøren sig ud i ukendt territorium ved at lave en film om en af verdens største, nulevende legender: fodboldspilleren Diego Maradona.
”Det føltes rigtigt at lave den her film, for jeg ville ikke lave endnu en film om en fantastisk person, der døde ung. Der er en anden historie i at fortælle om et menneske, der er blevet ældre. Så det var en bevidst beslutning om at udfordre os selv,” fortæller Asif Kapadia.
Ubeskriveligt særpræg
I det britiske telt på Cannes-festivalen holder instruktøren og fire af hans samarbejdspartnere et oplæg om at lave dokumentaren med titlen Diego Maradona.
”Han har gode dage og knap så gode dage, men han er god til at fortælle historier. Nogle mennesker har et ubeskriveligt særpræg, og Maradona har ikke mistet sit. Når han smiler og øjnene lyser op, kan man kun drømme om at have været del af hans følge i 80’erne. Det må have været vildt,” siger Asif Kapadia med et grin.
Død og genopstået
Diego Maradona fortæller historien om verdens måske største fodboldspiller, der blev født i et fattigt og barskt kvarter i Buenos Aires og senere fejrede enorme triumfer i sportens verden.
Samtidig oplevede han personlige nedture på grund af stofmisbrug og beskyldninger om at være tæt på mafiaen i Napoli, hvor han havde sin storhedstid på klubplan. Maradona er i dag 58 år gammel, men filmen handler mere om, hvordan han oplevede livet som ung.
”Jeg kan godt lide at se folk, når de er unge og på toppen, så den her historie foregår meget i 80’erne og starten af 90’erne i Italien,” fortæller Asif Kapadia, der ville rundt om hele mennesket i sin dokumentar.
”Der er også mange andre temaer end fodbold i filmen. Den handler om racisme, familie og afhængighed. Og så er Diegos historie fuld af gentagelser i en cyklus, der hedder ’succes, død og genopstandelse’. Det er en bibelsk historie. Han er blevet udråbt død mange gange, men er vendt tilbage.”
En gangsterhistorie
Asif Kapadia er blevet hyldet for sin stil i Senna og Amy, hvor han gør brug af forskellige metoder til at lade hovedpersonerne selv fortælle deres historie.
”Med Senna havde ingen af os lavet en dokumentar før, så vi fandt ud af undervejs, hvordan man kunne skabe en fortæller ud fra stoffet.”
”Senna var meget veltalende og gav mange interviews før og efter et løb, så det fungerede på den måde, men Amy gav aldrig interviews på det tidspunkt i sit liv, så det var et problem. Derfor blev løsningen at bruge hendes tekster, for albummet var hendes stemme og private dagbog,” siger Asif Kapadia.
Hans medarbejdere rejste til private samlere i Argentina og lokale tv-stationer i Italien for at få fingre i gamle video-optagelser af Diego Maradona.
”Vi startede med det store arkivmateriale, og så lever Diego stadig, så den store udfordring var at tale med ham om hans liv. Der var mange ting, han var ikke var meget for at svare på, så jeg måtte vende tilbage til svære emner ad flere omgange og prøve at lirke det ud af ham,” forklarer instruktøren og tilføjer:
”Hvis Senna er en film om en actionhelt, og Amy er en musical, så er det her en gangsterhistorie – Mean Streets tilsat fodbold.”
Berører venstre fod
Selv om Asif Kapadia er en distingveret brite, var det en oplevelse for ham at blive lukket ind i Maradonas hjem. Og han kunne ikke dy sig, da en mulighed præsenterede sig.
”For at lave interviewet ordentligt måtte jeg sidde på gulvet ved siden af hans fødder på bordet. Jeg kom til at se på hans ben, for han havde shorts på, og de er som træstammer.”
”Jeg kan alligevel ikke forstå, hvad han siger, før det bliver oversat fra spansk til engelsk, så jeg fortaber mig i at kigge på hans venstre fod og tænke: ’Vil han mon have noget imod, hvis jeg rører den?’” siger instruktøren og griner.
”Næste spørgsmål handler om, da han brækkede benet, så jeg griber fat i foden. Men han kan ikke lide at blive rørt og skubber mig væk. Men jeg har rørt Diego Maradonas venstre fod. Den trang har jeg altså ikke haft med andre mennesker.”
Trailer: Diego Maradona
Nicki Bruun
Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.
Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.
Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.
Årets festival er nummer 72 og løber fra 14. til 25. maj 2019.
Kommentarer