Connie Nielsen: ”I USA er afgrunden altid nær”
Mange filmfolk frygter at blive stillet politiske spørgsmål. Men skuespilleren Connie Nielsen bider på med sulten begejstring, da hun af Ekko bliver spurgt om sammenhængen mellem sin nye film Gladiator 2 og det amerikanske samfund, som har valgt Donald Trump til præsident for anden gang.
”Barbara Tuchman har skrevet en fantastisk bog, A Distant Mirror, der handler om middelalderen som et spejl for nutiden. Gladiator 2 er også et distant mirror, der viser os, hvordan magthavere formår at overtale et helt samfund til at sige nej tak til frihed,” siger Connie Nielsen.
Den danske skuespiller har selv boet i USA i næsten 30 år. I Ridley Scotts storfilm Gladiator fra 2000 er hun kejserdatteren Lucilla, og i Gladiator 2 er hun med igen som en af de eneste fra det oprindelige cast.
Lucilla er nu tyve år ældre og gift med Roms øverste general (Pedro Pascal), der modvilligt udkæmper den ene krig efter den anden for at tækkes de tyranniske kejsertvillinger Geta og Caracalla.
”Det fantastiske ved Lucilla er, at hun er en kvinde, der har oplevet Rom i sin storhedstid og nu ser det opløst i voldeligt anarki. Men hun holder alligevel fast i sine værdier,” forklarer Connie Nielsen.
”Jeg forstår ikke, hvorfor 74 millioner mennesker har stemt på Trump, som har sagt ubeskrivelige ting, der går imod al menneskelighed. At så mange kvinder har stemt på en mand, der er dømt for overgreb. Men det eneste, vi kan gøre, er at holde fast i vores værdier, mens vi gennemgår den her mentale virus.”
Styret af frygten
Connie Nielsen har tidligere fortalt om sin opvækst i mormonkirken i Frederikshavn med en strengt religiøs og voldelig far.
Den oplevelse har hun kunnet trække på som Lucilla.
”Jeg sad som tiårig og prøvede at finde ud af, hvad der var sandt og falsk. Jeg fik noget at vide i skolen og noget andet i søndagsskolen, så jeg måtte finde en opskrift på, hvordan jeg fandt sandheden selv,” siger hun.
”I Gladiator 2 bliver befolkningen manipuleret og distraheret af en form for gladiatorkampe, krige og misinformation, som skaber fjendebilleder og ødelægger selve idéen om sandheden. Men Lucilla holder fast.”
Geta og Caracalla udnytter i den nye film gladiatorkampene og krige til at vise styrke over for befolkningen. Den ambitiøse slaveejer Macrinus skaber kaos for at kunne træde ind som folkets beskytter.
” University of Nebraska-Lincoln har lavet en fantastisk analyse af hjernestrukturen på folk ud fra politisk overbevisning. Meget højreorienterede mennesker har en særligt aktiv amygdala, området i hjernen, der håndterer frygt og forsvarsreaktioner,” siger Connie Nielsen ivrigt.
”USA er et sted, hvor man konstant er bange for at miste sit arbejde og sine penge. Afgrunden er altid nær, og den følelse har vi ikke i Europa. Når man er bange, vælger man den mest kontrollerende kejser, man kan finde.”
Problemer i Europa
Connie Nielsen var atten år gammel, da hun rejste til Paris og begyndte sin skuespillerkarriere, mens hun arbejdede som model.
Hun rejste rundt i hele verden, indtil hun slog sig ned i San Fransisco i midten af 90’erne og fik sit gennembrud over for Al Pacino og Keanu Reeves i thrilleren Djævelens advokat fra 1997.
– Får præsidentvalget dig til at overveje at flytte tilbage til Danmark?
”Jeg stikker ikke af fra noget. Jeg har fem amerikanske børn og altid følt, at jeg bor i verden. Og hvis vi skal være ærlige, har vi i Europa også store problemer. Viktor Orbán i Ungarn og fremgang for den yderste højrefløj i Tyskland.”
Connie Nielsen har den voksne søn Sebastian fra sit ægteskab med den italienske skuespiller Fabio Sartor, som for nylig gik bort. Senere fik hun et barn med Metallica-trommeslageren Lars Ulrich, hvis to drenge fra tidligere forhold hun stadig betragter som sine egne.
Hun har også plejesønnen Yema Khalif, som hun mødte i en Kenyansk slum i forbindelse med optagelserne til den danske film Kidnappet.
Danske vibrationer
Connie Nielsen vandt en Bodil for sin første danske hovedrolle i Susanne Biers drama Brødre i 2005 og har siden haft enkelte danske roller.
Senest som selveste Karen Blixen i Viaplay-filmen Drømmeren – Karen Blixen bliver til fra 2022.
Dog arbejder hun primært i USA, hvor hun spiller Wonder Womans mor Dronning Hippolyta i tre af DC’s superheltefilm og en stor rolle i action-hittet Nobody over for Bob Odenkirk.
Hun har netop færdiggjort optagelserne til Nobody 2, som får amerikansk premiere til august 2025.
– Har du lyst til at lave mere dansk film?
”Altid!” udbryder hun smilende.
”Det er vigtigt for mig at blive ved med at fortælle historier fra mange forskellige vinkler, og det er en meget dyb, fysisk følelse for mig at være i Danmark. Jeg reagerer med det samme på de vibrationer, der er i naturen her, og det vil jeg gerne være i kontakt med ved at fortælle danske historier.”
Trailer: Gladiator 2
Connie Nielsen
Født 1965 i Frederikshavn.
Voksede op i mormonkirken.
Begyndte at spille teater i en ungdomsklub og sin mors cabaret.
Rejste som ung rundt i verden og arbejdede som model.
Gennembrud i Djævelens advokat, hvor hun spiller over for Al Pacino og Keanu Reeves.
Vandt en Bodil for sin første danske hovedrolle i Susanne Biers Brødre.
Aktuel med Gladiator 2.
Udvalgte film og serier
Gladiator 2
2024
Drømmeren – Karen Blixen bliver til
2022
Nobody
2021
Wonder Woman 1984
2020
Justice League
2017
Wonder Woman
2017
Nymphomaniac: Vol. I
2013
Kidnappet
2010
The Ice Harvest
2005
Brødre
2004
One Hour Photo
2002
Gladiator
2000
Djævelens advokat
1997
Kommentarer