Nyhed
24. juli 2019 | 13:27 - Opdateret 08. nov. 2019 | 11:20

Ingen ny bog på vej fra Yahya Hassan

Foto | Joachim Ladefoged
I det aktuelle #82 spørger Ekko en række personer, som har været tæt på Yahya Hassan, hvad der er gået galt.

Digteren sidder ifølge Gyldendal varetægtsfængslet, og forlaget har i dag kun en sporadisk kontakt til ham.

Af Claus Christensen

Det er til oktober seks år siden, at Yahya Hassan i en alder af bare atten år brød igennem med et øredøvende brag, der er uden sidestykke for en debuterende digter.

YAHYA HASSAN solgte over 120.000 eksemplarer, og Yahya Hassan blev med sin personlige historie og markante holdninger til integration en mediedarling. Han modtog dog også dødstrusler og var i en periode under politibeskyttelse.

Yahya Hassan har flere gange fortalt, at han skrev på en ny bog, og der har været forlydender om, at han skulle have afleveret 600 siders digte til sit forlag Gyldendal. Men det afviser Gyldendal-redaktør Simon Pasternak som pure opspind.

”Der er ingen ny bog på vej, og vores kontakt til Yahya Hassan er i dag sporadisk,” siger Simon Pasternak til Ekko.

Sindssyg på gerningstidspunkterne
I Ekko #82 skildrer journalist Simon Johansen over ti sider Yahya Hassans kometagtige færd og efterfølgende deroute med kriminalitet, vold og stofmisbrug.

Digteren erkendte i oktober 2018 sig skyldig i 42 forhold, der indbefatter trusler, stalking og bluffærdighedskrænkelse. I en undersøgelse af Hassan konkluderede læger, at han formentlig har været sindssyg på gerningstidspunkterne.

Retten i Aarhus idømte ham en psykiatrisk behandlingsdom på ubestemt tid. Men ifølge Gyldendal sidder han i dag varetægtsfængslet i Aarhus Arrest.

”Jeg er ikke agent for ham,” lyder det lakonisk fra Hassans beskikkede forsvarer Michael Juul Eriksen, da Ekko henvender sig. ”Når straffesagen er slut, er mit arbejde også slut.”

Institutionsleder Per Thun Holst ønsker af sikkerhedsmæssige grunde ikke at oplyse, om Yahya Hassan befinder sig i Aarhus Arrest. Men han tilføjer, at hvis man sidder i Aarhus Arrest, er det, ”fordi man er til fare for andre mennesker eller skønnes at kunne forpurre opklaringen af en sag”.

Lukkede eliten øjnene?
En række mennesker, som har været tæt på digteren, giver i artiklen deres bud, hvorfor det er gået så galt.

Det er Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen, fotografen Jan Grarup, ekskæresten Louise Østergaard og forlagsredaktøren Simon Pasternak. Vi taler også med Heidar Ali, som havde en turbulent ferie med Hassan i Thailand.

Spørgsmålet er, om den kulturelite, der bragte Yahya Hassan frem, lukkede øjnene for den dystre side af digteren. Og gjorde man nok for at hjælpe ham, da nedturen for alvor tog fart?

PET’s skyld
På Gyldendal begræder man forløbet, men forlaget mener ikke, at man kunne have gjort mere.

”Jeg er ikke socialpædagog, præst, moralist eller fængselsbetjent. Jeg behandler kunstnere som kunstnere,” siger redaktør Simon Pasternak.

”Allerede før bogen udkom – specielt efter en udsendelse i Deadline – fik han trusler, så vi havde to dagsordener: Sørg for, at han er sikker! Og forsvar hans digte mod alle dem, der angriber dem og os!”

”Konkret gik det, som det gik, fordi Politiets Efterretningstjeneste – PET – holdt op med at beskytte ham. Jeg ved godt, han selv sagde nej til den, men han kunne ikke få den, da han spurgte efter den igen.”

Naiv middelklasse
Simon Pasternak mener, at danskerne har et naivt syn på en forfatter som Yahya Hassan.

”Der er en tendens hos os kulturforbrugere, at vi på den ene side er djævelsk nysgerrige på, hvad de mon laver dernede i den brune underklasse, og på den anden side tror, at vi kan lave dem, der skriver gode bøger, om til hvide middelklassemennesker, der ordner deres livsvalg på en tempereret middelklassemåde,” siger Simon Pasternak.

”Det er et selvbedrag. Yahya er den, han er. Og hvis du læser hans bog, forbander han de fortolkende og selvfede klasser langt væk, der vil gøre ham til en af ’vores’. Vi kan alle rende ham, han vil have sin egen plads – i litteraturen, i verden.”

Ekko har uden held forsøgt at få en kommentar fra Yahya Hassan. Og PET oplyser, at man ”kommenterer som udgangspunkt ikke på konkrete personer eller sager og har derfor ingen kommentarer”.

Abonnenter kan læse Ekkos artikel om Yahya Hassan online.

Kommentarer

Ekko #82

Artiklen om Yahya Hassans store gennembrud og tragiske nedtur kan læses i det nye nummer af Ekko.

Køb magasinet i kiosker, få det tilsendt eller tegn abonnement.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko