Ugens streaming
29. juni 2018 | 16:36

Streaming: Bergmans bedste

Foto | B-Reel Films
Ingmar Bergman er den største instruktør i svensk filmhistorie, der har stået bag mesterværker om kærlighed, angst og religion.

14. juli ville Ingmar Bergman være fyldt 100 år. I en hyldest til den svenske mesterinstruktør anbefaler vi fem af hans mesterværker til streaming.

Af Mikkel Krebs Behnke

Ingmar Bergman anses af mange for at være en af filmhistoriens største instruktører, der kunne skue ind i den menneskelige sjæl gennem et kamera.

Han blev verdenskendt for sine mørke, brutale og eksistentialistiske film. Han undersøgte det at være menneske, men han skabte også vittige komedier.

I Bergmans oeuvre er det tydeligt, at han brugte sit eget liv som inspirationskilde. For ham blev opgøret med barndommen og den strenge, religiøse opvækst centrale temaer. Det kan man se i dokumentaren Bergman – et år, et liv, der får biografpremiere 12. juli.

Bergman, der døde i 2007, ville være fyldt 100 år den 14. juli. Vi har fundet fem af hans absolutte mesterværker på streamingtjenester.

Persona

Udråbt af nogle til at være et af historiens absolutte mesterværker er Persona fra 1966 svær at komme udenom: skuespil, instruktion, kameraarbejde og klipning går op i en højere enhed.

Skuespilleren Elizabeth Vogler (Liv Ullmann) vælger efter en optræden at være tavs i det virkelige liv. Hun sendes ud til et sommerhus og passes af sygeplejersken Alma (Bibi Andersson), hvis møde med tavsheden tvinger hende til at fortælle noget fortroligt.

Persona er et tveægget sværd, der leger med surrealisme og realisme og er åben for tolkninger.

Streames på Filmstriben.

 

Det syvende segl

I 1957 trådte Bergman for alvor ind på den internationale filmscene med Det syvende segl. Især en scene er gået over i filmhistorien: hovedpersonen, der spiller skak med døden.

Filmen er en middelalderfortælling om soldaten Antonius (Max von Südow), som vender tilbage til et pestramt Sverige fra korstogene. Antonius frygter tomheden og meningsløsheden, og han stiller spørgsmålet: Hvorfor fortæller Gud ikke, hvad der er meningen med livet og al den lidelse?

Det syvende segl reflekterer på klassisk Bergmansk vis over Gud, døden og den menneskelige tilstand. På trods af sit dystre tema er filmen en hyldest til humaniteten.

Streames på Filmstriben.

 

Fanny og Alexander

Denne film fra 1982 er Bergmans store episke værk (5 timer og 40 minutter) og en magisk filmoplevelse.

I begyndelsen af 1900-tallet fejrer den glade familie Ekdahl jul, hvor alle er samlet. Men stor sorg rammer dem, da faren dør, og moren efterfølgende finder en ny, tyrannisk mand.

Fanny og Alexander er en lille filmisk verden, der afspejler den store. Sven Nykvists billeder er ren perfektion, og skuespillet er i særklasse. Den svenske instruktør trækker ofte på sit eget liv, og der er en klar parallel mellem filmens tyranniske stedfar og Bergmans egen far, der var præst.

Streames på C More.

 

Høstsonaten

Dialogen i Høstsonaten fra 1978 er symbolsk, fyldt med angst og fortvivlelse og en følelsesmæssig brutalitet.

En succesrig pianist, Charlotte Andergast (Ingrid Bergman), har lige mistet sin mand og beslutter derfor at besøge sin datter Eva (Liv Ullmann). Her finder Charlotte dog også sin anden datter, Helen (Lena Nyman), som hun havde anbragt på et psykiatrisk hospital, og som Eva nu har hentet hjem.

Høstsonaten er et kvælende kammerspil, hvor publikum tvinges ind i en klaustrofobisk mor-datter-krigsførelse. Filmen blev en af Ingrid Bergmans sidste filmoptrædener, og da hun indspillede Høstsonaten, var hun allerede vidende om den dødelige kræft, der havde ramt hende. Måske er det derfor angsten er så tydelig i hende?

Streames på C More og Filmstriben.

 

Ulvetimen

Ulvetimen fra 1968 er en skrækindjagende film og den eneste gyser, Bergman har skabt. I 2012 blev den af flere instruktører stemt ind på det britiske filminstituts top 50 over verdens bedste film.

En kunstner (Max von Südow) holder ferie på en øde ø med sin gravide kone (Liv Ullmann). Her hjemsøges han af mareridt fra fortiden, der giver ham et følelsesmæssigt sammenbrud og tvinger ham til at se sine undertrykte drifter i øjnene.

Grænsen mellem virkelighed og fantasi sløres, og kunstneren bliver mere og mere besat.

I Ulvetimen når Bergman nye højder i at gennembore den menneskelige psyke. Og hvad er bedre end at placere fortællingen i ulvetimen, hvor natten er mørkest og drømmene dybest?

Streames på C More.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på film af Ingmar Bergman.

© Filmmagasinet Ekko