Nyhed
13. juli 2022 | 19:40

Iran anholder tre af landets førende instruktører

Foto: uoplyst
Trods forbud mod at lave film har Jafar Panahi været ganske produktiv, og i 2015 vandt han Guldbjørnen med Taxi Teheran. Men nu er han igen blevet anholdt.

Vinderen af Guldbjørnen Jafar Panahi og to af hans kolleger er blevet fængslet for at kritisere det iranske styre. Tidspunktet er ikke tilfældigt, mener iagttager.

Af Claus Christensen

I fredags blev de iranske instruktører Mohammad Rasoulof og Mastafa Al-Ahmad anholdt af præstestyret, fordi de i et åbent brev opfordrede regimet til at stoppe volden mod befolkningen.

I den sydvestlige by Abadan har der været sammenstød mellem politiet og demonstranter, som har protesteret imod regeringen, efter at en bygning kollapsede, og 43 mennesker døde.

Iranere har krævet, at embedsmænd bliver stillet til ansvar for tragedien, og politiet har svaret igen tåregas, varselsskud og anholdelser.

Mandag gik instruktørernes kollega, Jafar Panahi, til anklagemyndighedens kontor for at høre, hvad der er sket med de anholdte.

Men i stedet for at få svar blev han selv fængslet på stedet.

Alle tre instruktører befinder sig nu i det berygtede Evin-fængsel i Teheran, skriver det amerikanske branchemagasin Variety.

Propaganda mod systemet
62-årige Jafar Panahi er en af Irans førende instruktører.

Han er kendt for Taxi Teheran, der vandt Guldbjørnen på Berlinalen i 2015. Han vandt i 2000 hovedprisen på Venedig-festivalen med Cirklen, og senest har han i 2018 vundet prisen for bedste manuskript på Cannes-festivalen for Tre kvinder.

Han har gentagne gange i løbet af karrieren været fængslet eller sat under husarrest, fordi myndighederne mener, at hans film er ”propaganda mod systemet”.

Selv om han har fået forbud mod at lave film, har han alligevel igennem årene formået at instruere og få sine film ud på europæiske festivaler, hvor han dog ikke selv har haft mulighed for at deltage på grund af et udrejseforbud.

Mohammad Rasoulof er også en af landets fremmeste instruktører. Han vandt i 2020 Guldbjørnen på Berlinalen for There Is No Evil, der med fire fortællinger går i clinch med dødsstraffen i Iran.

Taktisk tidspunkt
Iranske instruktører har i årtier levet i et anspændt forhold til præstestyret. Variety skriver, at forholdene blev bedre under den mere progressive Hassan Rouhani, der var præsident for landet fra 2013 til 2021.

Men noget tyder på, at Ebrahim Raisi, som vandt præsidentvalget i 2021, har tænkt sig at anlægge en hårdere kurs over for kunstnerne.

”Uvillige eller ude af stand til at tackle de alvorlige udfordringer for Iran har regeringen tyet til sin undertrykkende refleks at arrestere populære kritikere,” siger Tara Sepehri Far, der er researcher for Human Rights Watch, til Variety.

Orwa Nyrabia, formanden for International Coalition for Filmmakers at Risk, mener ikke, at tidspunktet for fængslingerne er tilfældigt.

”Regeringen i Iran sender et budskab til hele verden om, at tingene bliver værre. Og det ser ud til at være en del af forhandlingerne om atomaftalen og de geopolitiske følgevirkninger af den russiske invasion i Ukraine,” siger syriske Orwa Nyrabia.

Festivaler protesterer
Festivaler som Berlin, Venedig og Cannes har udsendt pressemeddelelser, hvor de fordømmer anholdelserne og kræver, at de tre instruktører øjeblikkeligt bliver løsladt.

Irans mest berømte instruktør, den dobbelte Oscar-vinder Asghar Farhadi, ser ikke ud til at være i regimets søgelys.

Han har i foråret sagsøgt en kvindelig kollega for ærekrænkelse. Da Ekko i maj i Cannes konfronterede ham med, at kvinden risikerer at få 74 piskeslag i straf, undlod han at tage afstand fra det iranske straffesystem.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko