Janus Metz: Hårdtarbejdende drengerøv
Filminstruktøren Janus Metz er på ingen måde bange for at dykke ned i kontroversielle emner. Det er hans tv-dokumentar Fra Thailand til Thy og efterfølgeren Fra Thy til Thailand klokkeklare beviser på.
Her portrætterer Metz med indføling ægteskaber mellem danske mænd fra Thy og kvinder fra Thailand. Uden det bliver sensationalistisk.
Armadillo, der netop er udtaget til Cannes-festivalen, er også kontroversiel. Metz’ dokumentar om en dansk deling i Afghanistan skildrer livet som udstationeret soldat i et af verdens absolut hedeste brændpunkter.
Handler om at dræbe
Armadillo er navnet på en af de danske forposter i den afghanske Helmand-provins. For første gang nogensinde har et dansk kamerahold fået ubegrænset adgang til frontlinjen.
”Krig handler om at dræbe. Sort på hvidt. Det må vi se i øjnene,” siger Janus Metz i seneste nummer af Ekko.
Det er svært ikke at sammenligne Metz med hans danske dokumentar-kollega Christoffer Guldbrandsen. Guldbrandsen har også kastet sig over krigen i Afghanistan i sin kontroversielle Den hemmelige krig, men fra et mere udtalt politisk og sagsorienteret ståsted.
Metz’ udgangspunkt er mere almenmenneskeligt og humanistisk. Men emnet i Armadillo er mindst lige så sprængfarligt.
Tæt på folk
Jakob Høgel, kunstnerisk leder af New Danish Screen og stifter af filmselskabet Cosmo Doc, har allerede set Armadillo.
”Det er en gennemført film fra ende til anden. Vi er fuldstændig med på krigsskuepladsen, og dermed bliver vi også følelsesmæssigt sat i en situation som deltagende i krigen.”
Janus Metz startede i sin tid som praktikant hos Cosmo Doc. Allerede her lagde Høgel mærke til Metz’ særlige evner og tog det unge talent under sine vinger.
”Metz har en evne til at komme tæt på folk og få dem til at fortælle historier. Han kan fortælle historien om de udsendte soldater i Armadillo og samtidig rejse moralske spørgsmål,” siger Høgel.
Lynkarriere
Jesper Jack, kort- og dokumentarfilmkonsulent og producer på Fra Thailand til Thy-filmene, taler ligeledes om Metz’ særlige evner:
”Janus fremstår mest af alt som en drengerøv. Han er køn, ung og virker meget åben. Men netop derfor åbner folk sig over for ham. Han virker afmonterende.”
Jesper Jack fremhæver også en anden, vigtigere side hos Metz, der har været af afgørende betydning i instruktørens lynkarriere.
”Han er enormt stædig, videbegærlig og mest af alt hårdtarbejdende. Da jeg mødte ham, var han ret uerfaren, men da vi begyndte at stille ham svære opgaver, skete der et eller andet med ham.”
Akademikerskræk
Den 36-årige Janus Metz er et af dansk films stærkeste dokumentar-håb. Han tør, hvor andre tier. Her er der intet navlebeskueri eller selvcentreret iscenesættelse, men en rå virkelighed og en god historie, der kommer før al andet.
Janus Metz er ikke uddannet fra Den Danske Filmskole og har heller ikke været igennem den alternative filmuddannelse Super16.
Han er derimod cand.comm. fra RUC med internationale udviklingsstudier som sidefag. Ikke desto mindre har han kastet sig over dokumentaren med stort held.
”Dét at han har en akademisk baggrund kan da forhåbentligt få noget af den akademikerskræk i dansk film til at forsvinde lidt,” siger Jakob Høgel.
Gennembruddet
Janus Metz debuterede i 2006 med Township Boys. En film om en kriminel ungdomsbande i Johannesburgs værste slumkvarter.
Dernæst fulgte Eventyrerne i 2007, hvor Metz skildrer unge afrikanske mænds kamp for at komme til Europa på illegal vis.
Dobbeltdokumentaren Fra Thailand til Thy og Fra Thy til Thailand, der blev vist på DR, blev Metz’ gennembrud.
”En helt unik film”
Men med Armadillo har Janus Metz fået hul igennem til den internationale filmverden og er rykket op i en anden liga.
Det glæder Jakob Høgel, der kalder Armadillo ”en helt unik film”.
Jesper Jack er også glad på Metz’ vegne, men maner også til besindighed.
”Janus har faktisk ikke været instruktør i mere end tre år, og han er stadig i gang med at udvikle sig. Så han skal passe på ikke at træde ind i det billede af ham, som omgivelserne tegner.”
Herhjemme forventes Armadillo at få dansk biografpremiere 7. juli 2010.
Kommentarer