Bornedal: Jeg er ked af borgerkrigen
Ole Bornedals magnum opus 1864, hvis første afsnit blev set af over 1,7 millioner danskere, har delt befolkningen.
Nu tager Bornedal eftertrykkeligt til genmæle i et interview til Ekstra Bladet.
Flere personer får et ord med på vejen – blandt andre Ekkos anmelder Carsten Jensen, der ellers hylder serien med fem stjerner.
Ingen politisk agenda
I sin anmeldelse anlægger Carsten Jensen en politisk vinkel og læser serien som en slet skjult kritik af moderne dansk krigsførelse og kulturkamp. Han kalder serien ”en velrettet knytnæve”, som ”efterlader højrefløjen med en brækket næse”.
”Jeg vil da gerne indrømme, at jeg blev glad for forfatteren Carsten Jensens femstjernede anmeldelse af 1864. Men han har ligesom venstrefløjen fuldstændigt misforstået det hele,” siger Ole Bornedal til Ekstra Bladet.
”Jeg har aldrig haft en politisk intention med tv-serien. Jeg ønskede blot at skabe en historie om krig og kærlighed, der gik direkte i hjerterne hos de danske tv-seere.”
”Jeg er virkelig ked af det, hvis jeg har startet en borgerkrig. Det har aldrig været min hensigt, at tv-serien skulle starte en moderne skyttegravs-krig mellem venstrefløjen og højrefløjen.”
Anmeldelse taler for sig selv
Carsten Jensens anmeldelse tegner til at blive en af de mest læste artikler på Ekko hjemmeside nogensinde. Kritikeren har fået en del likes på Facebook, men flere Ekko-læsere kritiserer hans anmeldelse for at vurdere 1864 som et politisk værk frem for et kunstnerisk.
Carsten Jensen vil hverken kommentere på Ole Bornedals udtalelser eller læsernes kommentarer. ”Min anmeldelse taler for sig selv,” siger han til Ekko.
Om den opblussede kultur-debat mellem venstre- og højrefløjen siger han:
”Jeg undrer mig over manglen på proportioner i medierne. De bruger mere plads på at diskutere en fiktions-serie om krig end den meget virkelige krig, vi netop er gået ind i.”
Kan ikke tage Grasten alvorligt
Ole Bornedal langer dog endnu hårdere ud mod andre kritiske røster i Ekstra Bladet.
Producent Regner Grasten har udtalt, at hvis han skulle lave 1864, kunne han nøjes med det halve af seriens svimlende budget på 173 millioner kroner. Det har Ekstra Bladet omregnet til 360.416 pr. minut.
”Man kan ikke tage Regner Grasten alvorligt, medmindre man er meget, meget beruset,” siger Bornedal. "Regner Grasten er tosset. Og som sædvanlig aner han ikke, hvad han taler om. Han praler af, at han kan lave film for tolv kroner og en femøre.”
”Flertallet af hans film er langt fra gode.”
Nej til nepotisme
Pia Kjærsgaard har kaldt serien noget makværk, og om hende siger Bornedal:
”Det er jo hendes egen nationalisme, hun bliver konfronteret med. Og derfor bliver hun fornærmet.”
Han afviser også de historikere, som har påpeget historiske fejl i serien.
”Det er jo tosset det her,” siger han til Ekstra Bladet. ”Ganske almindelige mennesker ved da udmærket godt, at de skal læse bøger og se dokumentarfilm om 1864 for at få et mere nuanceret billedet af krigen.”
Derudover afviser instruktøren blankt, at han er skyldig i nepotisme ved at caste tre familiemedlemmer som skuespillere – sin kone Helle Fagralid, sin datter Fanny og sin søn Peter:
”Bare beskyld mig for nepotisme. Bare kom an. Jeg har før kæmpet mod tåber.”
Kommentarer