Jens Rohde langer ud efter #MeToo
Jens Rohde var som medieordfører for Radikale Venstre oftest på linje med de kulturradikale, når politikeren talte kunstnernes sag.
Han var også en af de mest markante stemmer, da partiet gik gennem sin #MeToo-sag, der kostede posten for leder Morten Østergaard. Her bakkede han nemlig op om Martin Lidegaard som ny leder, mens valget som bekendt faldt på Sofie Carsten Nielsen.
Og efter sin afgang fra Radikale Venstre har politikeren valgt at tage et opgør med den såkaldte hade- og hævnfulde mentalitet, som ifølge ham hersker på venstrefløjen.
I en kronik for Politiken skriver Rohde – med henvisning til sagen om den fyrede TV 2-vært Jes Dorph-Petersen – at #MeToo viser alt, der er galt.
”Jeg skal sent glemme den udtalte forargelse, som skyllede mig i møde, da jeg forsigtigt spurgte til et forsvar for tv-værten Jes Dorph-Petersens og andre sexanklagedes rettigheder i form af en ensartet retsfilosofi i behandlingen af sådanne sager,” skriver Jens Rohde.
I en lang tekst, der kommer vidt omkring med referencer til Georg Brandes, George Orwell og Donald Trump, opfordrer Rohde til, at man ikke for enhver pris forsøger at lukke munden på dem, man er uenig med.
”Hvis ikke kulturradikalister, liberale, feminister, humanister og erklærede internationalister er i stand til at træde på bremsen og holde fast i de grundprincipper, vi selv med stigende styrke har påberåbt os de senere år, er vi alle dårligt hjulpet. Idealer er intet værd, hvis ikke de når længere end til selvbeskyttelsens eget værn.”
Livtag med techgiganterne
Foruden kronikken har Jens Rohde på det sociale medie Facebook givet sin forklaring på, hvorfor han melder sig ud af Radikale Venstre.
Stridspunkterne er særligt klima, udlændingepolitik og #MeToo. Sidstnævnte har ifølge ham vist sig som en stor udfordring for principperne.
”Når det gælder feminismen, køres alle retsstatsprincipper ud på møddingen,” skriver Jens Rohde på Facebook.
Ekstra Bladet bragte allerede i lørdags en historie om, at Jens Rohde ville udtræde af partiet som følge af uenighed om de kommende medieforhandlinger.
Rohde har foreslået, at der skal tilføres ti til tretten milliarder kroner til de kriseramte, danske medier, men det er ifølge partileder Sofie Carsten Nielsen helt på månen, skrev Ekstra Bladet.
Jens Rohde afviste dog hurtigt, at mediepolitikken var baggrunden for udmeldelsen.
”Det handler ikke om mediepolitik, som beskrevet af ledelsen i Ekstra Bladet,” svarede Jens Rohde på Facebook, hvorefter han dog bekræftede, at der ikke i partiet var opbakning til hans offensive medieudspil.
”Det er naturligvis altid bekymrende, når der ikke er vilje til at investere i vores demokratiske infrastruktur og til at tage et konkret livtag med techgiganternes kontrol over vort demokrati. Men man forlader ikke et parti på enkeltsager.”
Forkert side af historien
Jens Rohde, der nu er løsgænger i Folketinget, har med sine udtalelser om #MeToo og klimaet vakt reaktioner på sociale medier.
”Jens Rohde benyttede sit exit til at så tvivl om #MeToo og folk, der kæmper for klimaet. Og så hurtigt kan man ende på den forkerte side af historien,” skriver filminstruktøren Sebastian Cordes på Twitter.
På samme sociale medie kommenterer den borgerlige debattør Mikkel Andersson udmeldingen satirisk.
”Rimelig strengt alligevel, at ingen havde gidet fortælle Jens Rohde, at De Radikale var frelste akademikertyper med hang til identitetspolitisk feminisme og verdensfjern indvandringspolitik. Not cool man, not cool.”
Kommentarer