Schlüters fald
02. mar. 2018 | 00:32

Schlüter hev en sejr hjem

Foto | Søren Rønholt
Johan Schlüter poserer for Ekkos fotograf på sin kæmpestore terrasse på Esplanaden i starten af 2016. I dag har han mistet den eksklusive adresse, men han har bevaret sine talegaver og sit fightergen, viste dagens retsmøde i Københavns Byret.

Efter seks timers afhøring af Johan Schlüter om hovedforholdet i svindelsagen med 115 millioner kroner, har den 73-årige skandaleadvokat gode kort på hånden.

Af Daniel Pilgaard

Johan Schlüter tøver ikke: ”Jeg har aldrig set en faktura. Jeg har aldrig udstedt en faktura.”

Sådan svarer den detroniserede advokat igen og igen uden behov for betænkningstid under skandalesagens sjette retsmøde.

73-årige Schlüter nægter ethvert kendskab til den overfakturering på 115 millioner kroner, der har fundet sted i Registrering Danmark i Slagelse. Her havde reservedatteren Susanne Fryland ansvaret med forvaltningen af tv- og filmbranchens rettighedsindtægter.

Og ifølge Schlüter har 50-årige Fryland foretaget ulovlighederne bag ryggen på ham og den tredje partner, Lars Halgreen, i deres fællesejede forvaltningsselskab.

Halgreen er slet ikke tiltalt i sagens hovedforhold, og det burde Schlüter heller ikke være, hvis man spørger ham. Siden sagen rullede, og han gav sit første interview om sagen i Ekko #70 fra februar 2016, har advokaten bedyret sin uskyld.

Synderegisteret
Det er således ingen overraskelse, at den velklædte Schlüter, der halter ind i København Byrets retssal 41 og i god tid indtager afhøringspladen, bruger dagen på at nægte sig skyldig.

Noget mere overraskende er det, at specialanklager Malene Stage Christensen lader ham slippe med blot seks timers forhør om sagens hovedforhold.

Susanne Fryland blev haglet igennem tolv timers hård afhøring om selvsamme forhold. Det siger noget om, hvem denne sag er mest alvorlig for.

Det handler om mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, og anklagerens udgangspunkt er den grundige gennemgang, som revisionsfirmaet Deloitte lavede i foråret 2015 af de svindlede foreningers – Filmret og CAB – økonomi i perioden 1. januar 2011 til 31. december 2014.

Den 100 siders ”pengestrømsanalyse” kan ses som et synderegister over Susanne Frylands forvaltning af rettighedspengene. Hun har øjensynlig faktureret foreningerne, så der er faldet over tyve millioner af til hende selv, hustruen og svigerfamilien.

Politiet har også præsenteret et troværdigt motiv. Susanne Fryland og hustruens store landejendom med egen ridebane, mange heste og en milliondyr Porsche taler for sig selv.

Fryland har fastholdt, at pengene er udbetalt i overensstemmelse med rammeaftalen, som gav advokaterne ret til ti procent i administrationshonorar af et års samlede rettighedsindtægter. Men hendes forklaring har ikke virket overbevisende.

Hvorfor slipper Kim Loudrup?
Johan Schlüter har en betydeligt bedre chance for at blive frifundet. For Bagmandspolitiet har ikke formået at komme op med lige så hårde beviser, som der er mod hans reservedatter.

Da han i dag bliver præsenteret for en oversigt over en lang liste med tvivlsomme forretningsprojekter – formentlig ulovligt finansieret med rettighedspenge – spørger anklager Malene Stage Christensen, om han har nogle bemærkninger.

Det har Johan Schlüter ikke.

Så retten får aldrig historien om Vanity X. Schlüter forsøgte at sælge kosmetikproduktet i Slagelse sammen med sin tidligere ven, Kim Loudrup, som han i dag kalder for en plattenslager.

Varelageret af Vanity X til en værdi af en kvart million forsvandt siden fra Slagelse. Men Schlüter har selv fortalt, at en hel del af restlageret faktisk står hjemme hos ham selv – som hustruen stadig bruger!

Men det interesserer åbenbart ikke politiet.

Kim Loudrup er indkaldt som vidne i det tredje forhold, der handler om forsøget på at begå skyldnersvig i sagen med det grønlandske vand. Men hovedforholdet slipper Loudrup besynderligt nok for at skulle udtale sig om.

Beviset, der smuldrede
Anklageren holder sig i stedet til en hulens masse mails og sms’er sendt primært mellem Schlüter og Fryland i gerningsperioden. Men selv om den omfattende korrespondance belaster Schlüter, så er den ikke i sig selv et bevis.

Stort set alle medier har hæftet sig ved, at Schlüter selv til politiet har sagt, at han brugte foreningernes penge som sin ”kassekredit”. Men det bliver sat i et helt anderledes lys i dag.

”Har du sagt til politiet, at I brugte foreningerne som kassekredit?” spørger anklager Malene Stage Christensen.

”Ja,” svarer Johan Schlüter og tilføjer triumferende efter en lille kunstpause: ”Men det er fuldstændig fordrejet.”

Han beviser det selv med en udskrift af politiets afhøring, hvor han er i selskab med Susanne Fryland og Producentforeningens Klaus Hansen – manden, der meldte Johan Schlüter Advokatfirma til politiet.

Schlüter siger ikke, at han bruger foreningerne som kassekredit. Han taler med Klaus Hansen om, at hvis ikke advokaternes afregningssystem havde været at tage a conto i løbet af året, så havde den eneste anden løsning været en kassekredit.

Og Klaus Hansen giver ham faktisk ret ifølge udskriften.

Efter spørgsmålet er der en kort pause i dagens retsmøde. Schlüter tager ikke den vanlige tur ud i kulden og tænder en smøg. Han humper med et stort smil på ansigtet ned på tilhørsrækkerne og kysser sin kone.

Kommentarer

Schlüter-sagen

Johan Schlüter var i fire årtier film- og musikbranchens førende advokat.

Han skabte Nordens største advokatfirma, der forvaltede film- og tv-branchens royalties.

Med videomediets fremkomst samlede han distributørerne i en forening, der fik monopol på markedet.

Er sammen med partnerne Susanne Fryland og Lars Halgreen tiltalt for svindel med royalties for 115 millioner kroner.

Sagen starter i retten 6. februar 2018 og forventes afsluttet i maj.

© Filmmagasinet Ekko