Nekrolog
10. maj 2021 | 19:16

Johannes Møllehave er død

Foto | Peter Klitgaard
Johannes Møllehave holder i dokumentaren Møllehave – hellere forrykt end forgæves et af sine mange foredrag på Testrup Højskole, hvor han demonstrerer sin evne til at recitere tekster.

Det danske kulturfænomen markerede sig med brændende passion som en uforlignelig skikkelse i både litteraturen og filmens verden.

Af Nicki Bruun

Danskere i alle aldre har et forhold til Johannes Møllehave.

Som præst, forfatter, digter, debattør og foredragsholder kom den uddannede teolog vidt omkring i den danske kulturverden.

Nu er Johannes Møllehave i en alder af 84 år gået bort efter længere tids sygdom. Det oplyser et af hans tre børn – Tomas Møllehave – til TV 2.

Johannes Møllehave er bedst kendt for sin store kærlighed til bøger og ord, men den brændende passion førte ham også af og til ind i filmens verden.

Frembusende naturkraft
Han skrev i 1970’erne afsnit af Huset på Christianshavn og En by i provinsen. Det blev også til en lille rolle i Giv Gud en chance om søndagen fra 1970, mens han i årenes løb medvirkede i flere dokumentarer.

Værd at nævne er Anne Wivels Søren Kirkegaard og Johannes’ hjerte, begge fra 1990’erne. I den første er Johannes Møllehave med til at tegne et billede af sit filosof-forbillede, mens den anden følger Møllehave omkring en hjerteoperation.

Johannes Møllehave kunne så sent som i 2018 opleves i Peter Klitgaards portrætfilm Møllehave – hellere forrykt end forgæves, hvor en dengang 80-årig Møllehave viste sin uforlignelige evne til at formidle egne tanker og recitere andres tekster.

Ekkos anmelder Lars Bukdahl gav filmen fire stjerner og skrev: ”Filmen er en påmindelse om ikke at tage kulturelle naturkrafter (en langt voldsommere og vigtigere kategori end ildsjæle) som Møllehave for givet. Om ikke at melde sig ind i den smålighed, som disse naturkrafter med deres suverænt frembusende, positive eksempel bekæmper.”

Mellem kirke og revy
Johannes Møllehave blev født ind i en præstefamilie på Frederiksberg i 1937.

Han var i perioder en populær sognepræst ved blandt andet Vridsløse Statsfængsel og Virum Kirke, men blev også kendt for sit arbejde som først revyforfatter og senere manden bag en lang række bøger.

Han udgav både erindringsbøger, børnebøger, digte og romaner og modtog i løbet af karrieren De Gyldne Laurbær i 1980.

Fra 1958 til hendes død i 2001 var han gift med socialrådgiver og forfatter Herdis Møllehave. Johannes Møllehave efterlader sig tre voksne børn og et helt liv i skrift, som man heldigvis kan blive ved med at genbesøge.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko