Kulturfolk undsiger kulturens mand på tinge
Hvis Jon Stephensen ligesom katten har ni liv, er otte af dem nu opbrugt.
Det står klart efter partiformand Lars Løkke Rasmussens meddelelse om, at Moderaternes medie- og kulturordfører søger om frivillig orlov fra Folketinget.
”Vi sætter vores forhold på pause, hvis man kan bruge det udtryk. I andre af livets sammenhænge ville man sige, at vi tager en separation,” siger Lars Løkke i en Facebook-video, som blev lagt op ved midnat.
Baggrunden for beslutningen er, at TV 2 i søndags kunne afsløre, at Jon Stephensen har sendt en upassende besked til et nittenårigt medlem af Unge Moderater.
”Men det har ikke isoleret sig til det. For alle, der har fulgt den offentlige debat, ved også, at der har været andre ting fremme. Og derfor er vi nødt til at gøre noget andet. Vi skal have ro på.”
Jon Stephensens orlov, som han selv skal betale, varer til sommerferien. Herefter vil partiet tage stilling til, om samarbejdet skal genoptages, eller om parterne skal gå hver til sit.
Kultur på dagsordenen
Jon Stephensen har haft en lang karriere i film- og især teaterbranchen.
Det vakte opsigt, da han meddelte, at han agtede at gå ind i politik og slå et kraftigt slag for kulturen – et emne, som ellers ikke får megen opmærksomhed af politikerne.
Han satte i sidste års valgkamp fokus på netop kulturen. Han talte for at give kulturlivet en økonomisk saltvandsindsprøjtning, og han fremstod med stor autoritet, fordi han gennem et langt liv selv har oplevet kulturens udfordringer.
Stephensen kom lige akkurat i Folketinget med 1550 stemmer. Da Moderaterne gik ind i regeringen, blev han af eksperter nævnt som kandidat til kulturministerposten. Uden nogen politisk erfaring var han dog for usikkert et kort, og valget faldt i stedet på partiets strateg, Jakob Engel-Schmidt.
Men Stephensen blev partiets medie- og kulturordfører. Pludselig sad han i en meget central position, hvor han med sin store indsigt i kulturens verden var den perfekte sparringspartner for Engel-Schmidt.
Nu skulle kulturlivet have et velfortjent boost!
Dokumentfalsk
Men allerede i februar-marts måned ændrede fokus fra Stephensens kamp for kulturen til hans egen personlighed.
TV 2 bragte artikler, hvor han blev beskyldt for magtmisbrug og grænseoverskridende adfærd i sin tid som teaterdirektør på Aveny-T. Over 30 mennesker tegnede et billede af en egenrådig direktør, der skabte et psykisk nedbrydende arbejdsmiljø.
Han lagde for eksempel pres på en skuespiller og tilbød hende ekstra penge for at gå på scenen, selv om hun var syg. Samtidig kom det frem, at han havde brugt nogle af teatrets sparsomme midler på sin private boligsituation.
Så kunne Børsen offentliggøre en rygende pistol. En lydfil dokumenterer tilsyneladende, at Stephensen i 2017 forfalskede underskriften for et bestyrelsesmedlem i et dokument til Erhvervsstyrelsen.
Hans politiske karriere så ud til at være forbi, inden den for alvor var startet. ”Jon Stephensens selvopfattelse bliver hans undergang,” spåede en filmkilde over for Ekko.
Den lækreste krop
Men Lars Løkke Rasmussen valgte at trodse stemningen i medierne og holdt hånden over partimedlemmet. Han fremhævede, at de sager, der blev bragt frem, ikke handler om Jon Stephensens politiske arbejde.
Man skal ikke straffes for noget, der er sket i fortiden, lød argumentet. Og da Stephensen selv pure afviste anklagen om dokumentfalsk og havde anlagt injuriesag mod sin tidligere bestyrelsesformand på Aveny-T, var den alvorlige sag skudt til hjørne.
Strategien lykkedes.
Lige indtil at TV 2 i søndags kunne løfte sløret for en helt ny sag. I februar havde Jon Stephensen en dialog på IMessage med et nittenårigt medlem af Unge Moderater.
”Du virker klog og er smuk med den lækreste krop,” skrev 63-årige Jon Stephensen til kvinden, men fortrød og slettede beskeden.
”Hej Mette – skrev noget pænt til dig, som jeg siden slettede for det ku virke for meget – håber du nåede at se det,” forklarede han i en ny besked.
Det gjorde hun ikke, lød svaret, hvorefter Stephensen gensendte beskeden om den attraktive krop. Og det på trods af, at han i 2020 hyldede Sofie Linde for at have kickstartet #MeToo-bølgen og sørget for, at ”min datter på ti år ikke skal ende som et sexsymbol”.
Lederen af Unge Moderater krævede, at kulturordføreren blev ekskluderet af partiet. Og denne gang var Lars Løkke Rasmussen i en alvorlig klemme. Han kunne ikke længere bare sige, at det var noget, som tilhørte tiden, før Stephensen blev politiker.
Orloven for resten af Folketingsåret er tydeligvis et forsøg på at finde en salomonisk løsning. Stephensen bliver straffet, men ikke mere end, at han kan vende tilbage igen. Hvorimod regeringen vil være nede på bare ét mandats flertal i Folketinget, hvis Stephensen ekskluderes og bliver løsgænger.
Kan ikke forvalte magt
Lars Løkkes snu løsning er ikke én, alle er tilfredse med.
TV 2 skriver, at 1022 navngivne profiler fra film- og teaterbranchen – i en vis forstand kulturordførerens eget bagland –har underskrevet et mistillidsvotum til Stephensen og sendt det til Moderaternes ledelse.
”Historie efter historie har vist et menneske, der ikke er i stand til at forvalte en magtposition. En krænkende, grænseoverskridende og stærkt ubehagelig adfærd er det billede, vi uvægerligt må stå tilbage med set i lyset af utallige episoder, der myldrer frem i disse dage, uger, måneder og år,” står der i brevet, der blev skrevet før meddelelsen om Stephensens orlov.
Underskriverne er blandt andre skuespillerne Emma Sehested Høeg, Ditte Hansen, Louise Mieritz, Nina Rask, Sofie Torp, Vic Carmen Sonne, Elliott Crosset Hove, Lars Mikkelsen samt Ekko Shortlist-vinderne Jonas Risvig og Andrias Høgenni.
”Det er ikke ulovligt at være en dårlig leder,” fortsætter brevet.
”Men som et tankeeksperiment, så prøv at forestil jer, at jeres Finansordfører var denne mand. Han var blevet fyret som leder fra to store prominente banker og fra flere investeringsfonde, et af stederne, efter at have været ansat i kun få timer. Han var blevet afskediget fra alle tidligere jobs i finansverdenen.”
”Tror I, at denne person ville være i stand til at forvalte sin magt behørigt og regulere finans-Danmark?”
Travl orlov
Jon Stephensen beklager i en mail til Ritzau.
”Jeg undskylder uforbeholdent over for den unge kvinde, jeg komplimenterede på en helt upassende måde. Jeg ønsker det bedste for dansk kulturliv; og jeg undskylder, at jeg ikke i tide så, hvordan mine handlinger har påvirket andre mennesker,” skriver han og tilføjer:
”Jeg vil derfor bruge den kommende tid og måneder på at kigge indad, selvransage for at blive den version af mig selv.”
Men hvis kulturens fortaler på Borgen skal genvinde tilliden i den verden, han selv kommer fra, og vende tilbage som ordfører, får han ganske travlt i sin orlov.
Det ligner en vanskelig opgave – selv med ni liv.
Kommentarer