Nyhed
17. aug. 2023 | 16:33 - Opdateret 17. aug. 2023 | 17:16

Jon Stephensen er færdig i Moderaterne

Foto | uoplyst

Det er blevet Jon Stephensens skæbne, at dele af den kulturbranche, som han ville kæmpe for i Folketinget, ikke ønskede at have noget med ham at gøre.  

Moderaterne ønsker ikke Jon Stephensen tilbage, så overleveren i det danske kulturliv fortsætter i Folketinget som løsgænger.

Af Claus Christensen

Det ligner en vanskelig opgave – selv med ni liv.

Sådan skrev vi i april, da overleveren i det danske kulturliv, Jon Stephensen, bekendtgjorde, at han havde tænkt sig at vende tilbage efter en ufrivillig orlov.

Han var som kulturordfører udset til at være kulturminister Jakob Engel-Schmidts højre hånd som medlem af Moderaterne og med en indgående viden om og erfaring fra kulturlivet i en menneskealder.

Men en række møgsager og dårlig omtale i medierne pressede Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, til at bede Stephensen om at tage en tænkepause.

”Vi sætter vores forhold på pause, hvis man kan bruge det udtryk. I andre af livets sammenhænge ville man sige, at vi tager en separation,” sagde partiformanden i en video.

Men ni liv viste sig ikke at være nok for Jon Stephensen. Han skriver til Ritzau, at han har besluttet at melde sig ud af Moderaterne og fortsætter som løsgænger.

Heller ikke udmeldingen har været helt frivillig. Gruppeformand Henrik Frandsen siger til Ritzau, at partiet på et møde tirsdag vurderede, at Stephensen ikke kunne vende tilbage.

Det er alvorligt for regeringen, fordi man nu kun har 88 mandater og kun med de tre nordatlantiske mandater sniger sig op over de 90 mandater, der kræves for at være en flertalsregering.

Misbrug af magt
63-årige Jon Stephensen har bestridt adskillige fremtrædende stillinger i kulturlivet.

Han stod i 1998 bag den vellykkede pr-kampagne for Thomas Vinterbergs mesterværk Festen, og han har været chef for både Østre Gasværk Teater og Aveny-T.

Han er anerkendt for sin faglige dygtighed, men der klæber også en række skandalesager til ham.

Misbrug af midler til egen vinding, grænseoverskridende opførsel og dokumentfalsk er nogle af de beskyldninger, der i tidens løb er blevet rettet imod ham.

Det fik over tusinde personer fra kulturlivet til at underskrive et brev til Lars Løkke Rasmussen, hvor de udtrykte deres bekymring for, at han ikke ville være i stand til at forvalte en magtposition som kulturordfører for et regeringsparti, der har kulturministerposten.

Blandt underskriverne var skuespillere som Emma Sehested Høeg, Ditte Hansen og Vic Carmen Sonne, der pryder forsiden af det aktuelle Ekko, samt instruktørerne Jonas Risvig og Andrias Høgenni, som begge har vundet Ekko Shortlist Awards.

Underskriftsindsamlingen viste, at den varmeste fortaler for kulturen på tinge i virkeligheden var uønsket af dem, han kæmpede for bedre forhold til. Og da der dukkede en frisk sag op, hvor han havde sendt upassende, flirtende beskeder til et nittenårigt partimedlem, havde han ikke flere liv.

Fremover må han nok belave sig på at være kulturens dead man walking i Christiansborgs korridorer.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko