Top 5: Jon Stewarts bedste øjeblikke
I går meddelte Jon Stewart, at han senere på året stopper som vært på The Daily Show.
Programmet et blevet en amerikansk institution i de seksten år, Stewart har stået i spidsen for det. I dag er det både en politisk magtfaktor og et pejlemærke for den satiriske komik.
Mens det selvsagt er umuligt at få et dækkende overblik over Stewarts karriere gennem fem klip, har vi samlet nogle af de øjeblikke, der bedst beskriver ham som en vidtspændende personlighed – fra morsom sorgterapeut over politisk medievagthund til udklækker af tidens skarpeste satire.
Den evige rival Bill O’Reilly
Bill O’Reilly, en institution hos den konservative nyhedskanal Fox News og vært på The O’Reilly Factor, har været flittig gæst på The Daily Show. Og det er aldrig gået stille for sig. Magtstrukturer i amerikansk politik, politisk indflydelse i journalistik og racediskrimination – intet emne er forblevet uberørt. Det hele kulminerede i en 90 minutters debat i 2012, som blev døbt ”The Rumble”.
Crossfire skydes i sænk
I en gæsteoptræden i 2004 på CNN’s debatprogram Crossfire skød Jon Stewart med skarpt og beskyldte værterne for at ”ødelægge Amerika”. Stewart mente, at Crossfire velvilligt blev kørt rundt i manegen af det politiske apparat og lod den offentlige debat i stikken til fordel for seertal. Crossfire blev pillet af plakaten nogle måneder senere, og det rygtedes, at Stewarts angreb var årsagen.
Fornuftens protestmarch
30. oktober 2010 arrangerede Jon Stewart i samarbejde med Stephen Colbert Rally to Restore Sanity and/or Fear, en protestmarch i nationens hovedsæde, Washington D.C. På dagsordenen var den politiske debat og især mediernes negative indflydelse. Foruden den fremmødte folkemængde på 215.000 var der også et eklektisk miks af berømtheder til stede: Ozzy Osbourne, gruppen The Roots, basketball-spilleren Kareem Abdul-Jabbar og R2-D2 fra Star Wars.
National sorgterapi efter 9/11
Da Jon Stewart tonede frem på tv-skærmen ni dage efter angrebene mod World Trade Center i 2001, var det med en meget mere behersket mimik end normalt. I stedet talte han roligt og patosladet, men formåede samtidig at være morsom på en måde, der var helt essentiel for den pressede amerikanske befolkning. Med det simple spørgsmål ”Are you ok?” som udgangspunkt italesatte han chokket og fik sat ord på en ellers ubeskrivelig situation.
Mesteren og lærlingen
Han spiller ofte straight man over for sine korrespondenter. Særligt én korrespondent er blevet berømt: Stephen Colbert. Han slog igennem på The Daily Show for siden at få sit eget show The Colbert Report, og snart overtager han Late Night efter David Letterman. Alle disse bedrifter tilskriver han Jon Stewart. Deres samspil kunne opleves, da de præsenterede en pris ved Emmy-showet i 2007.
Kommentarer