Nyhed
22. okt. 2019 | 14:06

Jørgen Leths testamente

Foto | Danish Documentary
Jørgen Leth er en verdensmand, der har lavet film om mangt og meget, men i sin næste dokumentar vender instruktøren i særlig grad kameraet mod sig selv.

Den verdensberømte filmskaber er netop blevet opereret i hjernen, men hans nye dokumentar om livet efter jordskælvet i Haiti får snart en stor verdenspremiere.

Af Nicki Bruun

Jørgen Leth bliver til november hyldet på verdens førende dokumentarfestival, IDFA i hollandske Amsterdam, med en ærespris for hans livsværk.

Det tæller 1968-gennembruddet Det perfekte menneske, flere cykelfilm som En forårsdag i helvede og Stjernerne og vandbærerne samt De fem benspænd med Lars von Trier.

Men selv om han er blevet 82 år og ikke mangler at bevise noget, er Leth stadig aktiv som filmskaber.

Instruktøren har fået næsten 1,9 millioner kroner i støtte af Det Danske Filminstitut til en film med titlen Jeg går.

”Livet er et mysterium – en form for labyrint eller gåde, der skal løses. Denne film er mit testamente – en rejse, hvorpå jeg vil lære at forstå mit liv, de beslutninger, jeg har taget, og hvilke konsekvenser de har haft – den er min søgen efter kærlighed og tilgivelse, som måske bliver forgæves,” bliver Jørgen Leth citeret for at sige om filmen på Filminstituttets hjemmeside, hvor han fortsætter:

”Jeg laver en film om at blive gammel. Jeg vil have, at det bliver en glædelig rejse – en film, man vil huske! Jeg har det godt – eller har jeg? Hvor længe kan jeg blive ved?”

Deprimeret balance
Planen er at få filmen i biografen i starten af næste år. Men ifølge Ekkos oplysninger, får den meget snart en stor verdenspremiere i udlandet.

På Filminstituttets hjemmeside oplyses det, at filmen er 75 minutter lang og optaget af Jørgen Leth selv i samarbejde med den uddannede klipper Tómas Gislason. Han debuterede i 1994 som dokumentarinstruktør med Leth-portrættet Fra hjertet til hånden.

Siden 2017 har Jørgen Leth på filmens Facebook-side, hvor den hedder I Walk, flittigt delt billeder og videoer fra optagelserne samt en række poetiske betragtninger på skrift – blandt andet om at være dybt deprimeret.

Nu vil publikum snart kunne stifte bekendtskab med dokumentaren, der er noget ganske særligt, fortæller producenten Sigrid Dyekjær fra selskabet Danish Documentary til Ekko.

”Det er en film, som han for et stort vedkommende selv har filmet med iPhone. Den handler om, da hans hus faldt sammen i jordskælvet på Haiti i 2010, og hvordan hans liv på en måde gik i stykker, da huset gjorde det,” siger Sigrid Dyekjær fra selskabet Danish Documentary.

”Samtidig får han en defekt på sin balancenerve, så han faktisk får problemer med at gå. Den metafor bruger han til at genfinde sig selv efter tabet af et livsværk, et sted, hvor man passer på jorden.”

Ren Jørgen Leth
Jørgen Leth er netop blevet hjerneopereret på Rigshospitalet, afslører instruktøren i et opslag på det sociale medie Instagram.

Tidligere i år udgav han i digtsamlingen Det bliver ikke væk om at være til scanning på Rigshospitalet. Den 57 sider lange digtsamling er blevet til på baggrund af de digte, som instruktøren og forfatteren har skrevet i forbindelse med arbejdet på Jeg går fortæller Sigrid Dyekjær.

”Han bruger sig selv til at undersøge, hvad det vil sige at have gjort erfaringer igennem mange år af sit liv. Filmen er helt fantastisk tæt på ham. Ud af alle de film, han har lavet, synes jeg man får den rene Jørgen Leth,” siger producenten.

Sigrid Dyekjær er især fascineret af, at Jørgen Leth ved selv at filme lukker folk så tæt ind på sig selv.

”Når man kan mærke, at et menneske har levet et langt liv, er det som en bouillonterning med fine oplevelser. De er blevet filtreret ind i en rå film, der består af 70 procent billeder, som han selv har filmet.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko