Salg af Viaplay på tapetet
I øjeblikket går det kun en vej for den nordiske streamingtjeneste Viaplay.
6. juli kom det frem, at 40-50 ansatte i den danske afdeling skulle fyres. Nu meddeler koncernen ifølge Mediawatch, at en fjerdedel af alle Viaplay Groups ansatte bliver arbejdsløse. Det vil sige omkring 375 mennesker ud af den samlede bemanding på 1.500.
Det sker i et forsøg på at holde enderne sammen på selskabets skrantende økonomi, som lider under faldende annoncesalg og skuffende abonnementsudvikling.
To tredjedele af Viaplays abonnenter er kommet via andre virksomheder – eksempelvis teleselskaber – der ikke giver lige så mange penge som direkte abonnenter.
På verdensplan har Viaplay mistet cirka én million abonnenter i løbet af kvartalet, skriver det amerikanske medie Deadline.
Den nytiltrådte direktør Jørgen Madsen Lindemann har i forbindelse med en rapport om selskabets kvartalsindtjeninger offentliggjort de nye finansielle mål.
Her er det især Viaplays ambitiøse udvidelser uden for Norden, der ikke lever op til forventningerne.
Mediawatch oplyser, at driftsresultatet forventes at ende med et overskud i Norden på mellem 292 og 390 millioner danske kroner, mens det internationale marked bliver et driftsunderskud på 900 millioner og næsten en milliard danske kroner.
Driften forventes altså samlet at gå i minus med mellem 552 og 800 millioner danske kroner.
Ifølge mediet Deadline fortæller direktøren i en resultatmeddelelse, at han overvejer alle muligheder – også salg af hele virksomheden.
Det indbefatter at ”gennemføre en øjeblikkelig strategisk gennemgang af hele forretningen for at vurdere alle muligheder, herunder indholdsunderlicensering, afhændelse af aktiver, egenkapitalindsprøjtning eller salg af hele koncernen”, lyder det fra Jørgen Madsen Lindemann.
Farvel til markeder
Viaplay regner med, at omsætningen vil fortsætte med at falde.
Det skyldes blandt andet, at man som led i spareplanen planlægger at trække sig helt ud af de baltiske lande, Polen, Amerika, Canada og England. I stedet vil man udelukkende fokusere på Norden og Holland.
Alligevel forventes den nordiske Chief Commercial Officer Filippa Wallestam at blive blandt de fyrede, erfarer Deadline.
Det vides endnu ikke, hvordan besparelserne vil ramme Viaplays produktion i Danmark.
Både direktør for producentforeningen Jørgen Ramskov og medieanalytikeren Claus Bülow Christensen har været enige om, at Viaplays nedskæringer risikerer at gå ud over tjenestens danske produktion.
Et hårdt slag
Det vil være et hårdt slag, fordi Viaplay sammen med TV 2 og Netflix i dag er de største private investorer i dansk tv og fiktion.
Ifølge Bülow Christensen er det sandsynligt, at Viaplays ellers ambitiøse fiktionsproduktioner som Riget Exodus og Drømmeren i fremtiden bliver afløst af mere sport – som Viaplay stadig investerer ivrigt i – og produktion af det mindre økonomisk risikable reality-tv.
Dog fortæller Viaplay ifølge Deadline, at de vil fortsætte med at fokusere på nordiske originalproduktioner og fremhæver den kommende svenske serie Ronja Røverdatter og en kommende serieversion af Camilla Läckberg og Henrik Fexeus’ populære krimibøger.
Kommentarer