Nyhed
07. apr. 2022 | 14:56

Karismatisk dokumentarleder deler vandene

Foto | Den Danske Filmskole
Arne Bro oprettede dokumentarlinjen på Den Danske Filmskole for 30 år siden, men nu gør underviseren klar til at give sit livsværk videre til nye kræfter.

Tidspunktet for Arne Bros afgang var kommet, mener nogle filmfolk, mens andre taler om et tab. Filmskolen ønsker ikke at sige, om en personalesag har spillet ind.

Af Claus Christensen

Den Danske Filmskole har i en pressemeddelelse oplyst, at Arne Bro til sommer træder tilbage som leder af dokumentarlinjen efter 30 år. Han skal dog fortsat undervise på skolen og bidrage med et forskningsprojekt.

69-årige Arne Bro er en af skolens mest populære lærere, men også en leder, som igennem tiden har delt vandene.

Succesfulde instruktører har fortalt om deres store kærlighed til Arne Bro som mentor. Han har uddannet instruktører som Jesper Dalgaard, Max Kestner, Mikala Krogh, Andreas Koefoed, Mira Jargil, Eva Marie Rødbro, Laurits Flensted-Jensen og Simon Lereng Wilmont, der netop nu er aktuel med Ukraine-filmen A House Made of Splinters.

I 2019 modtog Bro en Æres-Bodil for sin indsats for dansk dokumentarfilm.

Men der har også været elever, som ikke er kommet godt ud af det med Arne Bro. De har opfattet ham som enerådende og følt sig overset eller ligefrem bevidst negligeret.

En ny rolle
For bare to måneder siden skrev Filmskolens administrationschef Sille Højen Razga til en person uden for skolen, at der var en verserende personalesag mod Arne Bro. Hvorvidt denne sag har noget med Bros tilbagetræden at gøre, ønsker skolen ikke at udtale sig om.

Razga henviser til skolens midlertidige presseperson, Tine Lund-Bretlau.

”Som du sikkert godt ved, kommenterer man ikke på en personalesag. I forhold til, at Arne Bro skal have en ny rolle på Filmskolen, er der ikke andre kommentarer,” siger Tine Lund-Bretlau.

– Så personalesagen har ikke spillet ind i forbindelse med Bros tilbagetræden?

”Det kan jeg ikke gå ind i. Det kan man som udgangspunkt ikke i den her type situationer,” lyder det fra Lund-Bretlau, som tilføjer, at Tine Fischer ikke stiller op til interview.

Tid til filmkunsten
Arne Bro vil heller ikke kommentere konkrete sager, men han har besvaret Ekkos henvendelse via mail.

”Jeg er nået til et sted, hvor jeg tænker, at det er passende at overlade ledelsen af dokumentarlinjen og det planlæggende ansvar til en ny generation af lærere,” skriver Arne Bro.

Han noterer, at planlægning, budgettering og udvikling med andre lærere har fyldt meget de senere år.

”Jeg har gennem længere tid ønsket at bruge mere tid på at skrive mig længere ind i de kunstneriske, filmiske og pædagogiske spørgsmål, som jeg har arbejdet med igennem 30 år.”

”Derfor er det en særlig glæde for mig, at skolens ledelse har åbnet denne mulighed for mig og samtidig ønsker, at jeg fortsat underviser på skolen med det kernefag, som jeg har undervist i.”

”Faget hedder ’Filmisk fortælleform’ og er orienteret imod den enkelte filmkunstners personlige sprog, billedsprog og filmsprog, hvilket retter sig imod alle faggrupper, der arbejder med film, tv, computerspil og så videre.”

Behov for forandring
I 2019 blev Arne Bro bortvist af daværende rektor Vinca Wiedemann. Det skete angiveligt, fordi han modsatte sig rektorens planer om at reformere skolen i retning af en mere akademisk uddannelse. Det var samtidig en konflikt mellem et formaliseret undervisningssystem og en mere personlig mesterlære, som Bro personificerede.

Han blev uden varsel ført ud af skolen på Holmen, og den handling resulterede i et oprør blandt skolens elever, der med hjælp fra tidligere elever blokerede skolen. Efter to uger vandt eleverne nervekrigen, og Kulturministeriet fyrede Vinca Wiedemann.

I foråret 2021 blev Tine Fischer ansat som rektor, og da hendes baggrund og ekspertise er netop dokumentarfilm, var det ventet med spænding, hvad der ville ske med Arne Bros position på skolen.

Som mangeårig leder af Cph:Dox-festivalen er Tine Fischer gået i brechen for en politisk filmkunst, mens Arne Bro har stået for en personlig-humanistisk dokumentarisme.

Alligevel mener personer fra branchen, som vi har været i kontakt med, ikke, at der vil opstå en ny konflikt. Det er også gået op for Arne Bros støtter, at der var behov for en fornyelse af dokumentarlinjen, som en person, der ønsker at være anonym, siger.

Gensidig tillid
En af Arne Bros varmeste støtter, hans tidligere elev Lin Alluna, er helt tryg ved, at han træder tilbage nu.

”Jeg havde forventet, at det ville ske, når der kom ro på skolen efter tumulten i 2019. Og jeg er glad for, at det sker på den her måde, hvor Arne Bro kan give erfaringen videre,” siger Lin Alluna.

Hun mener, at tilbagetræden netop nu giver god mening. Tine Fischer kan som relativt nyslået rektor starte på et nyt kapitel.

”Det her viser, at Arne har tillid til Tine, og at de to har et godt samarbejde. Jeg har også meget tillid til dem begge to, så for mig lyder det som en tryg ting, der kommer til at ske.”

Hun kan kun være bekymret for, at skolen ansætter en leder, der ikke er uddannet på dokumentarlinjen.

”Den erfaring og viden, man får ved at være uddannet på linjen og efterfølgende at have undervist dér, er en helt afgørende kompetence for en ny leder.”

”Det håber jeg virkelig, at Tine Fischer vil have for øje. Det gælder om at sikre uddannelsens unikke kvaliteter, men det tror jeg også, at hun har. Ellers går vi op på barrikaderne,” siger Lin Alluna med et glimt i øjet.

Intet forhold
En af dokumentarlinjens mest markante instruktører, Max Kestner (Rejsen på ophavet), kunne godt have ønsket, at Arne Bros sidste år på skolen havde været bedre.

”Arne har igennem 30 år på Filmskolen skabt et fuldstændig enormt værk. Han har hjulpet mennesker med at blive til dem, de er. Det værk er ikke afsluttet med, at han går fra skolen. Det lever videre i film og mennesker på hele Jorden og i særdeleshed i Danmark,” siger Max Kestner.

”Men det her er et tab for skolen. Og det er ærgerligt, at der i de sidste par år har været en masse konflikter. Det kunne godt have været smukkere.”

Han tror dog ikke, at der er et misforhold mellem Tine Fischer og Arne Bro.

”Men måske har der heller ikke været et forhold. Tine Fischer har velsagtens sine egne idéer om, hvad der skal ske med uddannelsen, og måske har hun ikke været så interesseret i at høre, hvad Arnes tanker er,” siger Max Kestner.

”For mig er Filmskolen en kunstskole, og Arne har taget udgangspunkt i den enkelte elev og ladet dem udvikle deres egne værker og deres eget sprog. Dét synes jeg, man skal holde fast i. Der findes ikke mange af den slags filmskoler i verden, og det har vist sig en bæredygtig og progressiv tilgang.”

Skudt i skoene
Max Kestner understreger, at Arne Bros metode netop ikke har været at uddanne folk til noget bestemt.

”Uddannelsen er blevet skudt i skoene, at den har lavet den samme type film, men Arne har stået for det modsatte. Han har ikke bestemt, hvilken type film eleverne har lavet.”

Instruktøren mener ikke, at en ny leder nødvendigvis behøver at være uddannet på skolens dokumentarlinje.

”Det afgørende er, at man betragter skolen som et sted, hvor folk kan forske i deres eget kunstværk. Ikke et sted, hvor de skal lære at producere en type film, som branchen efterspørger. Eller hvor andre kunstnere kommer ind og lærer dem, hvordan man laver kunst.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko