Kjeld Nørgaard var elsket i flere generationer

Skuespilleren Kjeld Nørgaard fik sit folkelige gennembrud i børneprogrammet Kaj og Andrea, hvor han spiller frøen Kaj og i de første sæsoner også optræder som sig selv.
Fra 1971 til 1975 og igen fra 1996 til 2007 producerede DR 183 afsnit af børneprogrammet Kaj og Andrea om en munter, forfængelig papegøje (Hanne Willumsen) og en jazzglad, popcornspisende frø med vest på.
Sidstnævnte bliver spillet af Kjeld Nørgaard, hvis sprøde, varme stemme i dag betyder nostalgisk tryghed for flere generationer af danskere.
I går gik skuespilleren bort, 86 år gammel, oplyser hans familie til DR.
Kjeld Nørgaard blev født i 1938 med en civilingeniør til far og en tandtekniker til mor. Faren døde, da Kjeld var blot tre år gammel.
Som ung uddannede han sig først til lærer, men efter et år i faget kom han ind på Det Kongelige Teaters elevskole og blev færdiguddannet i 1966.
Af flere omgange var han ansat på Det Kongelige Teater, hvor han medvirkede i flere succesfulde forestillinger. Men det folkelige gennembrud kom med Kaj og Andrea, som han var med til at udvikle sammen med Hanne Willumsen.
I de første sæsoner medvirkede han også som sig selv i selskab med Povl Kjøller, men det var den frække, frembrusende og alligevel hyppigt forlegne frø, som de fleste danskere husker.
Hvor DR’s andre store børnesuccesser Anna og Lotte og Bamses billedbog udmærkede sig ved at demonstrere urimelighederne og konflikterne i børns leg, blev Kaj og Andrea et billede på, hvordan meget forskellige børn kan lege sammen.
Den pæne Andrea leger helst prinsesse og kan lide en stille sang, mens drengede Kaj foretrækker ”jazz med sax’er” og endda rap, som Kjeld Nørgaard succesfuldt kastede sig ud i med Kaj’s Rap – ikonisk for børn af 00’erne!
Alligevel skiftedes de til at lege med på hinandens påfund, for som parrets signatursang forklarede: ”Selv om der er forskel på os to, så er vi gode venner, kan du tro.”
Præst og Fanden selv
På trods af den succesfulde teater- og børne-tv-karriere havde Kjeld Nørregaard sjældent store roller på film og tv.
Dog vil mange huske hans faderlige rigmandsfigur Karl Erik von Bech i sæbeoperaen 2900 Happiness, og desuden medvirker han i mindre roller i en lang række populære tv-serier som Rejseholdet, Taxa, Krøniken og Forbrydelsen.
Skuespillerens store force var den unikke stemme, som også er blevet brugt i en række animationsfilm – senest som præst i Blokhavn – men baryton-røsten var ikke kun velegnet til hygge.
I TV 2’s julekalenderhit Jesus og Josefine fra 2003 spiller Kjeld Nørgaard en stor rolle som marskandiseren Thorsen, der først virker rar, men bogstavelig talt afslører sig som Fanden selv.
En rolle, der har skræmt en hele generation og gjorde julekalderen til en af nullernes mest medrivende af slagsen.
Kjeld Nørgaard efterlader sig fire børn og tre børnebørn.
Kommentarer