Schlüters fald
04. mar. 2018 | 12:39

Knap to års fængsel i Schlüter-sagen

Foto | uoplyst
Der har været stor medieopmærksomhed på retssagen mod Johan Schlüter og hans reservedatter Susanne Fryland. Men ingen af de store medier har nævnt, at regnskabschefen allerede er dømt i Næstved Ret for personligt at have stukket 2,3 millioner kroner i lommen.

”Det var så nemt,” sagde regnskabschefen i Registrering Danmark, da han sidste år blev dømt for at stjæle producenternes penge. Ingen har under afhøringerne i Schlüter-sagen nævnt, at regnskabschefen afsoner en fængselsstraf.

Af Daniel Pilgaard

”Har vi likviditet tilovers? De skriger nemlig på penge i København.”

Sådan skrev Susanne Fryland 25. februar 2015 i en e-mail til regnskabschefen i Registrering Danmark.

Den 61-årige Claus Nielsens navn er blevet nævnt under alle de indtil videre seks retsmøder, der har været i Københavns Byret. I skandalesagn er den tidligere topadvokat Johan Schlüter og hans reservedatter Susanne Fryland tiltalt for svindel med 115 millioner kroner.

Allerede under sagens første retsmøde 6. februar kom det overraskende frem, at regnskabschefen var blevet udstyret med en såkaldt A-fuldmagt, der gjorde ham i stand til at fakturere de rettighedsforeninger, som anklageren mener Fryland og Schlüter har malket fra 2011 til 2014.

På instrukser af Fryland har specialanklager Malene Stage Nielsen dokumenteret via mails, at Claus Nielsen utallige gange efter Frylands ordre har faktureret foreningerne for millioner.

Formildende omstændighed
Besynderligt nok er det under retssagen bare ikke blevet nævnt, at Claus Nielsen i skjul selv har faktureret foreningerne for knap 2,3 millioner kroner.

Fra februar 2011 til marts 2015 – stort set identisk med gerningsperioden i sagen mod Schlüter og Fryland – har regnskabschefen igennem årene med jævne mellemrum sendt opkrævninger til foreningerne CAB, Filmret og Filmkopi og fået pengene udbetalt direkte til sine egne privatkonti.

Det er i forbindelse med efterforskningen af Schlüter og Fryland, at Bagmandspolitiet faldt over Claus Nielsens bedrageri.

Men de vurderede, at de to sager skulle behandles adskilt. Og dommen er endda allerede afsagt i sagen.

Ved retten i Næstved modtog Claus Nielsen 21. september 2017 en dom på et år og ni måneders ubetinget fængsel for mandatsvig og tyveri. 

Nyheden var i dagbladet Sjællandske, hvor regnskabschefen dog ikke var nævnt ved navn.

Bagmandspolitiets anklager Malene Stage Christensen havde krævet to års fængsel, men dommer Tine Bransholm Ginnerup lagde vægt på, at det var en formildende omstændighed, at Claus Nielsen havde betalt knap to millioner kroner tilbage til producenterne, efter han var blevet afsløret.

Fældede Fryland
Efter Susanne Fryland og vicedirektøren Pia Ekberg var Claus Nielsen den højest lønnede i firmaet med en årsløn på 624.000 kroner i 2014. 

Pia Ekberg og Claus Nielsen var også de to ansatte, der aktivt hjalp Deloitte med at udarbejde den såkaldte Pengestrømsanalyse. Det var den, som fældede Fryland, og nu er det primære bevisgrundlag i retssagen mod Fryland og Schlüter. 

I retten forklarede Claus Nielsen, at han ikke svindlede af nød. Han blev simpelthen bare for fristet, fordi der ingen kontrol var i Johan Schlüters forvaltningssystem.

”Måske fordi det var så nemt,” svarede han stille i retten, da anklageren spurgte ind til et motiv.

Kommentarer

Schlüter-sagen

Johan Schlüter var i fire årtier film- og musikbranchens førende advokat.

Han skabte Nordens største advokatfirma, der forvaltede film- og tv-branchens royalties.

Med videomediets fremkomst samlede han distributørerne i en forening, der fik monopol på markedet.

Er sammen med partnerne Susanne Fryland og Lars Halgreen tiltalt for svindel med royalties for 115 millioner kroner.

Sagen starter i retten 6. februar 2018 og forventes afsluttet i maj.

© Filmmagasinet Ekko