Nye ledere vil sparke mere liv i privat filmskole
”Vi vil genindføre de uddannelser, som gav filmskolen et leben, og i vores optik var det, som gjorde skolen til en skole.”
Sådan lyder det fra de to nye ledere af Kort & Dokumentar Filmskolen, der er Danmarks største privatejede filmskole og ligger i Det Danske Filmstudie på Blomstervænget i Lyngby.
Steven Changtrakul bliver administrerende direktør og skoleleder, mens Barnaby Stig Swann Pedersen får stillingen som kreativ direktør.
De erstatter Mette Foged, der har været direktør 2017-19. Skolens oprindelige grundlægger Bo Hasselbalch er trådt til med en hjælpende hånd og bliver en del af skolens bestyrelse.
”Filmskolen stod oprindelig på to ben: uddannelser og kurser. I den seneste tid er skolen dog gået i en kursusretning og har skåret uddannelsesdelen fra. Steven og jeg er tidligere elever på skolen, og allerede til efteråret vil vi genindføre dokumentarfilminstruktør- og klipperuddannelserne. Vi vil skabe et fællesskab omkring skolen og generere et liv herude,” siger Barnaby Stig Swann Pedersen.
”Vi leger med idéen om en overbygning til uddannelsen af dokumentarinstruktører, men vi vil også gerne lave en kombineret fotograf- og klipperuddannelse som overbygning,” fortæller den kreative direktør og fortsætter:
”Den nye tendens er, at man selv skal kunne filme og klippe. For at imødekomme det behov laver vi en kombineret overbygning, som vi agter at starte til næste år. Så filmskolen bliver også et sted, hvor man efter at have samlet erfaring i branchen skal kunne dygtiggøre sig.”
Et trygt miljø
De nye uddannelser i dokumentarisme og klipning vil vare fire måneder og koste 44.800 kroner (ekskl. moms). Filmskolen fungerer på de frie markedsvilkår uden offentlig støtte.
”Vores kurser tiltrækker især folk fra mediebranchen, mens uddannelserne henvender sig til folk, der vil ind i branchen. Det kan være unge mennesker, der vil kickstarte sig selv, eller modne mennesker, som gerne vil lave et skift i livet og bruge uddannelsen til at skabe et vendepunkt,” forklarer Barnaby Stig Swann Pedersen.
I filmskolens velmagtsdage var der 25-30 elever/kursister om ugen.
”Det tal vil vi gerne op på fra forårssemestret 2020. Fra efteråret 2020 er målet at være oppe på mere end 40 elever/kursister om ugen,” siger den kreative direktør.
Uddannelserne vil blandt andet indeholde en penneprøve og blive afrundet med en afgangsfilm.
”Omdrejningspunktet i alt på skolen, hvad end vi taler om lyssætning, klipning eller instruktion, er historiefortælling. Vi lærer eleverne håndværket i at fortælle en historie. Al teori er rettet mod praksis, og vi skaber et trygt miljø, hvor det er tilladt at udforske og fejle,” siger Barnaby Stig Swann Pedersen.
”Så det er vigtigt for os, at alle underviserne er branchefolk, som er ude i virkeligheden og derfor bedre kan guide eleverne i forhold til det marked, de skal ud på.”
Foredrag om Tove Ditlevsen-film
Kort & Dokumentar Filmskolen bliver dog ikke en konkurrent til Den Danske Filmskole.
”Vi bilder ikke folk ind, at de efter fire måneder på filmskolen nødvendigvis kan lave en afgangsfilm, der kommer på Cph:Dox, men vi giver eleverne redskaberne til at arbejde videre,” siger Barnaby Stig Swann Pedersen og fortsætter:
”Filmskolen har altid været drevet af en højskoleånd, hvor kongstanken er, at eleverne opdager, hvad de faktisk kan. De kommer rundt i alle afkroge af filmhåndværket, men underviserne har fokus på, hvem den enkelte elev er, og hvad vedkommende har brug for.”
For den kreative direktør handler det også om at åbne Det Danske Filmstudie, der ligger i naturskønne omgivelser, for offentligheden.
”Her er nogle af dansk films klassikere som Zappa og Breaking the Waves blevet optaget. Studiet huser i dag også mange kreative virksomheder, og vi vil gerne åbne området mere op for offentligheden,” siger Barnaby Stig Swann Pedersen, som indbyder til uddannelsesdag torsdag den 2. maj fra kl. 16 til 17.30.
”En af skolens lærere, Sami Saif, vil holde et foredrag om sin kommende Tove Ditlevsen-animationsfilm. Og så vil vi orientere om uddannelserne og gæsterne kan tale med nogle af underviserne,” siger Barnaby Stig Swann Pedersen.
Kort & Dokumentar Filmskolen
Privat filmskole etableret i 1999.
Beliggende ved Det Danske Filmstudie i Lyngby.
Udbyder kurser og efteruddannelse inden for områder som instruktion, fotografering og manuskriptskrivning.
Starter i august to længere uddannelser i klipning og dokumentarinstruktion.
Holder åbent hus 2. maj 16-17.30, hvor man kan snakke med underviserne og høre nærmere om uddannelserne.
Læs mere på www.filmkurser.dk.
Kommentarer