Nyhed
20. juli 2020 | 18:06

Krig mellem biografer og Filminstituttet

Foto | Det Danske Filminstitut
Sådan skal det efter planen se ud, når Det Danske Filminstitut i foråret 2021 vil slå dørene op til en ny rooftop-biograf. Men nu stiller andre aktører sig på bagbenene med kritik af projektet.

Brancheforeningen Danske Biografer vil have stoppet planer om en biograf på toppen af Cinemateket, hvor mediekoncernen Egmont står med et ben i hver lejr.

Af Nicki Bruun

Danske biografer kæmper lige nu en hård kamp for at få publikum ind og se film med restriktioner i genåbningsfasen efter coronakrisen.

Derfor er Det Danske Filminstituts planer om at udbygge Cinemateket med en tagterrassebiograf i sine lokaler på Gothersgade i det indre København en dårlig idé, hvis man spørger organisationerne Dansk Erhverv og Danske Biografer.

Det vil ifølge dem kun gøre konkurrencen endnu sværere på et i forvejen presset marked.

”Der er intet behov for en rooftop-biograf midt i København på et tidspunkt, hvor private biografer har vanskeligheder,” siger direktøren for Danske Biografer, Lars Werge, til Berlingske.

”Der har været corona-nedlukning, og nu er der så en genåbning. En del biografer er udfordret på driften, og derfor er det klart, at vi ikke har behov for øget konkurrence fra en offentlig biograf som denne.”

Hos Dansk Erhverv går kritikken over for idéen ifølge Berlingske særligt på, at private biografer vil blive presset af initiativet, som bliver udført for offentlige midler. Man nævner ikke specifikke biografer, men i nærheden ligger Grand Teatret, Gloria, Dagmar, Imperial og Palads – de tre sidstnævnte er ejet af Nordisk Film.

Desuden siger organisationens markedschef, Morten Jung, til avisen, at planerne er i strid med den gældende filmaftale, hvor kendskabet til den danske filmarv skal spredes geografisk.

Kamp mod sig selv
Det Danske Filminstitut lancerede først planerne om at bygge en tagterrassebiograf i slutningen af sidste år. Her brugte man formuleringen, at projektet skal appellere til et bredt publikum.

Tanken er, at omkring 130 publikummer skal kunne deltage i daglige filmvisninger på toppen af bygningen, hvor Cinemateket og resten af Filminstituttet har hjemme på adressen lige over for Kongens Have.

Bygningen er ejet af mediekoncernen Egmont, der betaler for ombygningen og etableringen af projektet, som Filminstituttet efterfølgende betaler leje af.

Det er noget paradoksalt, fordi Egmont også ejer Nordisk Film. Som det største medlem af brancheorganisationen Danske Biografer blæser Nordisk Film med andre ord til kamp mod et projekt, som moderselskabet betaler for.

I den forbindelse er det værd at nævne, at også Cinemateket er medlem i Danske Biografer.

Forskellige målgrupper
På Filminstituttet mener vicedirektør Jakob Buhl Vestergaard, at kritikken er ude af proportioner, da målgrupperne er forskellige.

”Vores program er meget langt fra almindelige biografers. Hvis man er biografindehaver i København, er man også i konkurrence med Statens Museum for Kunst, Havnebadet og andre kulturelle oplevelser i København. Det er et helt andet publikum, der ser ældre filmklassikere med oplægsholdere, end det publikum, der ser premierefilm,” siger han til Berlingske.

Tidligere har han dog til Politiken forklaret: ”Vi gør det for at trække en masse gæster til, så vi kan formidle filmkulturen til endnu flere.”

Cinemateket har i dag to offentlige sale med plads til i alt 320 mennesker. I 2018 havde man 2.600 filmvisninger. Omkring otte film om året er eksklusive premierefilm. Cinemateket i Det Danske Filminstitut har gennem de senere år været i en rivende udvikling. 2019 var et nyt rekordår for Cinemateket med knap 150.000 publikummer.

Ombygningen skulle oprindelig have været startet i juni, men Københavns Kommune har endnu ikke givet byggetilladelse.

Det Danske Filminstitut forventer at have tagterrassebiografen klar i foråret 2021.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko