Nyhed
17. maj 2006 | 14:47

Kritik af tv-doks til medieforliget

Ordførere bakker op om Erik Valeurs kritik af den danske tv-dokumentar i EKKO #33. Både S, V og K vil tage problemet op ved de nystartede forhandlinger om medieforliget.
Af Markus Bernsen

Flere kultur- og medieordførere vil tage kvaliteten af de danske public service stationers dokumentarprogrammer op til forhandlingerne om medieforliget, der netop er skudt i gang.

I artiklen Det store freakshow kritiserer Erik Valeur TV 2 og Danmarks Radio for at have afviklet den dybdeborende tv-dokumentar til fordel for personfikserede og sensationelle programmer om overvægtige børn, kriminalitet og almindelig elendighed. Efterfølgende bragte vi her på siden en liste over tilfældige ti dages udbud af dokumentarprogrammer på de to public service-stationer, som mere end bekræftede Valuers påstand. 

Skal leve op til kravene
Det er vigtigt, at kravene til tv-dokumentaren tages op ved forhandlingerne for det kommende medieforlig. Det mener Kultur- og medieordførere fra Venstre, Konservative og Socialdemokratiet, der alle kan nikke genkendende til Erik Valeurs kritik.

"Det er fint nok, at de sensationsdyrkende programmer bliver lavet af de kommercielle kanaler, men på en kanal som DR skal man holde sig til public service-kravene," siger Venstres Ellen Trane Nørby og tilføjer, at hun vil tage problemet op, både i forbindelse med det aktuelle medieforlig, og når filmforliget skal forhandles på plads efter sommerferien.

Public service-fond
Carina Christensen, der er medieordfører for De Konservative, mener, at det er vigtigere end nogensinde at overvåge tv-dokumentarens udvikling. Hun nævner en public service-fond som en mulig del af løsningen på problemet med dansk dokumentar. Det er Venstre og Konservatives forslag, at en fond på 75 millioner kroner bliver oprettet som støtte til radio og tv-udsendelser fra andre medier end DR og TV 2, som opfylder et public service formål. 

"Det er oplagt at se nærmere på, om en public-service fond vil kunne bruges på dokumentar-området og til de smallere målgrupper. Diskussionen om dokumentarprogrammerne kommer under alle omstændigheder til at fylde meget — både på møderne og i medieforligets færdige resultat," siger hun.  

"Det går jo ellers fint for dokumentargenren, der sker meget på scenen for tiden, men de gode programmer skal jo også finde vej til den populære sendeflade," siger Mogens Jensen, kultur- og medieordfører fra Socialdemokratiet. Han støtter ikke op om forslaget om en public service-fond, som han mener, vil udvande public service-begrebet. Til gengæld har Socialdemokratiet selv en opprioritering af dokumentar-området med som et væsentligt punkt i deres udspil til forhandlingerne.

Gider ikke aftenskolen
Modsat Erik Valeur og de tre ordførere, mener TV 2's programchef Bo Damgaard ikke, at kvaliteten i tv-dokumentaren er faldet de seneste år. Programmerne har ændret karakter og er blevet mere personfikserede, men det er ikke i sig selv et tegn på faldende kvalitet, mener han. Damgaard undrer sig til gengæld over Valuers timing af kritikken og forklarer, at TV 2 faktisk har øget antallet af dokumentarudsendelser i prime time over de sidste tre år.

"Det er meget naturligt, at mange af vores programmer tager udgangspunkt i mennesker. Uden følelser går det ikke, og seerne på TV 2 gider altså ikke gå på aftenskole i prime time," siger Bo Damgaard.

Det sidste har man ikke forstået på Danmarks Radio, mener Bo Damgaard, for her laves der stadig for meget kedeligt tv, der ikke leger nok med formen. Som eksempel nævner han serien af dybdeborende dokumentarprogrammer, Magtens billeder, der blev produceret i samarbejde med Det Danske Filminstitut og sendt på Danmarks Radio.  

"Det vil være en katastrofe for dansk dokumentar, hvis der bliver lavet flere udsendelser som Magtens Billeder til prime time tv. Det er simpelthen for kedeligt," siger Bo Damgaard.

Dokumentaren er et fyrtårn
Også fra Danmarks Radios chefredaktion bliver det afvist, at dokumentaren skulle være på vej ud af prime time. Ifølge Anders Riis-Hansen er der i foråret foreløbigt blevet sendt 15 danskproducerede dokumentarudsendelser på DR1. 

"Vi prioriterer dokumentaren meget højt, ikke fordi politikerne kræver det, men fordi vi selv mener, det er et vigtigt område. Det er jo et af de fyrtårne, hvor DR skiller sig ud fra de andre kanaler," siger han. "Vi arbejder hele tiden med at justere programmernes form og indhold, for det er også vigtigt for os at nå ud til folk, der ikke har dokumentaren som yndlingsgenre," forklarer Anders Riis-Hansen.

Forhandlingerne om medieforliget forventes at være afsluttet i begyndelsen af juli. 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko