Affleck og Arcel toner frem i krystalkuglen
Det er den tid på året, hvor Hollywood-producenterne ligger søvnløse af frygt for dårlig indtjening og elendige anmeldelser.
I de næste måneder udsender de deres såkaldte prestige-film, der bare ikke må floppe. De film, der skal være på tavlen den 10. januar 2013, når Oscar-akademiet offentliggør de titler, som skal kæmpe om de eftertragtede guldstatuetter ved uddelingen 24. februar.
Hjemmesiden Goldderby.com har samlet 24 førende amerikanske filmkritikeres bud på, hvem der løber af sted med nomineringerne. Panelet består blandt andet af Sasha Stone, Oscar-guruen fra Awardsdaily.com, Rolling Stone Magazines benhårde Peter Travers og IndieWires Oscar-ekspert Anne Thompson.
Oscar-ræset er stadig i et tidligt stadie, og meget kan ske endnu. Men filmkritikerne har ry for at ramme plet med deres forudsigelser, og allerede nu har de udråbt fem film, som burde være sikre på nomineringer for bedste film og bedste instruktør.
Argo i front
Ben Afflecks aktuelle thriller Argo står som øverste favorit på listen. Det autentiske drama om en CIA-mission, hvor et falsk filmprojekt blev opfundet for at redde seks amerikanske diplomater ud af Iran i 70’erne, er ifølge Sasha Stone årets mest perfekte film.
Affleck formår at lave en intelligent blanding af spionthriller og Hollywood-satire, mener Stone og understreger, at Argo er oplagt Oscar-materiale.
Ved forrige Oscar-uddeling hev Tom Hooper prisen hjem for bedste instruktør med Kongens store tale, der også vandt hovedprisen for bedste film. Og Hooper kan gøre det igen, hvis man skal tro eksperterne.
Hans nyfortolkning af Victor Hugos Les Miserables (dansk premiere 21. marts) har god buzz med sig, og filmens største handicap i Oscar-sammenhæng er, at Hooper næsten lige har stået på podiet.
Steven Spielberg kan hente sin trettende og fjortende nominering for præsidentdramaet Lincoln (premiere 31. januar), mens Paul Thomas Anderson, som stadig har sin første Oscar til gode, ligger lunt i svinget med The Master (premiere 31. januar) om en religiøs sekt inspireret af Scientology.
På den sidste plads finder man mere overraskende David O. Russels romantiske komedie Silver Linings Playbook (premiere 25. april), som slog benene væk under publikum på den prestigefyldte Toronto-festival.
Panik før premiererne
For bedste mandlige hovedrolle er eksperterne enige om, at Daniel Day-Lewis i rollen som præsident Lincoln fører kapløbet. Han er skarpt forfulgt af Joaquin Phoenix som hjernevasket lærling i The Master.
Ifølge The Guardian har panikken dog allerede spredt sig hos Dreamworks og The Weinstein Company, der er selskaberne bag de to film.
I en ny trailer til Lincoln kom det frem, at Day-Lewis spiller Amerikas mest elskede præsident med britisk accent. Og i forrige uge kaldte den altid kontroversielle Phoenix hele Oscar-showet for en omgang ”bullshit”, han nægter at deltage i.
Det er ikke noget, som falder i god jord hos Akademiet, der for alt i verden ikke ønsker endnu et ”Marlon Brando-moment”. I 1973 udeblev Brando og sendte i stedet en indianer på scenen for at modtage prisen for sin hovedrolle i The Godfather.
Mulighed for ny rekord
Hos kvinderne topper Jennifer Lawrence for sin rolle som den mystiske Tiffany med mentale problemer i Silver Linings Playbook. Hun får dog tæt konkurrence af Jessica Chastain i Kathryn Bigelows Zero Dark Thirty (premiere 7. februar) om drabet på Osama Bin Laden.
Sidste store favorit er den kun otteårige debutant Quvenzhané Wallis, som spiller pigen Hushpuppy i fantasydramaet Beasts of the Southern Wild (premiere 3. januar), der samtidig fremhæves som årets dark horse i flere af de andre store kategorier.
Klarer Wallis cuttet, slår hun rekorden som den yngste nominerede nogensinde.
A Royal Affair
Også med danske briller er der godt nyt, hvis man skal tro de amerikanske kritikere.
17 ud af de 24 eksperter mener nemlig, at Nikolaj Arcels En kongelig affære bliver nomineret i fornemt selskab med Michael Hanekes Amour (premiere 20. december) og den franske kæmpesucces De urørlige (premiere 22. november).
En kongelig affære har netop vundet publikumsprisen ved Det Amerikanske Filminstituts årlige filmfestival, så det virker mere og mere sandsynligt, at Arcel får brug for det fine tøj sidst i februar.
Enkelte af Goldderbys eksperter går endda så vidt som til at udnævne En kongelig affære som en mulig kandidat til en nominering for bedste kostumer. I så fald bliver det første gang, at en dansk film bliver nomineret i denne kategori.
Kommentarer