Ekko anbefaler: Kvindelige oprørere
Hykleri og undertrykkelse.
I denne uges streaming-anbefalinger sætter vi fokus på stærke kvindefigurer. De vil ikke lade sig kue, men tager kampen op mod de etablerede magthavere.
Oprøret spænder fra fredelige protester til voldelige og radikale metoder, når kvinderne kæmper for deres rettigheder og ønsker at ændre på det system, som holder dem nede.
Det biografaktuelle, schweiziske Oscar-bud Nye tider handler om kvindernes kamp for stemmeret i Schweitz, som de først opnåede i 1971.
I den anledning anbefaler vi tre film og to serie om kvinder, der gør oprør.
Erin Brockovich
En enlig mor uden uddannelse eller økonomisk velstand er ikke just øverst på den sociale rangstige.
Det stopper imidlertid ikke den stædige, karismatiske og intelligente Erin Brockovich.
Efter ansættelse hos et advokatfirma kaster hun sig ud i en lang og sej krig mod et stenrigt energiselskab, som har forårsaget en miljøskandale med konsekvenser for en række mennesker.
Steven Soderberghs film er baseret på den sande historie om Erin Brockovich. Julia Roberts overbevisende præstation som den stærke og retfærdighedskæmpende kvinde skaffede hende en Oscar for bedste kvindelige skuespiller.
Filmen kan streames på C More.
Millennium-trilogien
Med piercinger, tatoveringer samt kulsort hår og læbestift brændte svenske Lisbeth Salander (Noomi Rapace) fra Stig Larssons Millennium-trilogi sig ind i alles bevidsthed.
I miniserie-udgaven, som består af seks afsnit, følger vi hendes umage samarbejde med journalisten Mikael Blomkvist (Michael Nykvist), der ser muligheder i hendes hackerkompetencer.
Efter en barndom med mishandling og svigt har Salander udviklet sig til en kompleks karakter, der brutalt og blodigt hævner sig på undertrykkende mandefigurer.
Stærkest står selvtægtscenen, hvor Salander piner sin tidligere overgrebsmand ved at tatovere ”Jeg er et sadistisk svin og en voldtægtsmand” på hans mave.
Miniserien kan streames på Netflix og C More.
The Handmaid’s Tale
Hulu’s billedskønne serie er den nyeste til at have opnået status som prestige-dramaserie. Men for en gangs skyld handler det ikke om tragiske antiheltes moralske forfald.
I stedet tager The Handmaiden’s Tale udgangspunkt i en dystopisk fremtid, hvor fertilitetsraten er faldet drastisk. Kvinder har mistet alle rettigheder, og de få fertile kvinder, der er tilbage, holdes som slaver af overklassen.
Demokratiets fald skyldes befolkningens apati over for deres populistiske, totalitære ledere, som styrer samfundet gennem frygt og manipulation. I en tid med præsident Trump og hans hær af hvide, støvede mænd er det svært ikke at se seriens relevans.
Serien kan streames på HBO Nordic
A Girl Walks Home Alone at Night
Med sin debutfilm har den iransk-amerikanske instruktør Ana Lily Amirpour lavet en vanvittigt betagende sort-hvid spaghetti-western, der ikke ligner nogen anden film.
Stjernen af filmen er uden tvivl vampyren The Girl (Sheila Vand), en vidunderlig muslimsk kvinde, der for en gangs skyld ikke bliver skildret som offer for sin egen kultur.
I den afdankede by Bad City fræser den smukke vampyr gaderne tynde på et skateboard iklædt en hijab og stribet trøje. Imens får hun tiden til at gå med at suge blod ud af de lokale alfonser og kvindemishandlere. Hun er inkarnationen af cool.
Filmen kan streames på Filmstriben.
Suffragette
Mere end halvtreds år før kvinderne i Schweitz fik indført kvindelig stemmeret kunne britiske kvinder fejre, at de havde affejet mændenes monopol på at tage beslutninger i samfundet.
Det var dog ikke en sejr, der kom uden blod, sved og tårer. Fabriksarbejdende kvinder måtte under Første Verdenskrig føre kønskampen ud i gaderne med demonstration og sabotage.
Det er en god påmindelse om, at de rettigheder, vi så ofte tager for givet, ikke er kommet af sig selv. Og de kan meget let tages fra os igen.
Meryl Streep har i realiteten faktisk kun en cameo, så filmen skal ses for Carey Mulligan og Helena Bonham Carters præstationer.
Filmen kan streames på C More.
Kommentarer