Nyhed
28. nov. 2017 | 10:05

Kvinderne bider sig fast i prisfest

Foto | Lars Stauning
Tahreer Bushnaq er både foran og bag kameraet i dokumentaren I Am Tahreer, der handler om hendes liv i Palæstina og er nomineret ved Ekko Shortlist Awards.

Endnu flere talentfulde filmkvinder er i år nomineret til Ekko Shortlist Awards end det rekordstore antal sidste år. Der er nu næsten ligelig kønsfordeling.

Af Nicki Bruun

2016 bød på en fordobling i antallet af kvindelige nominerede ved Ekko Shortlist Awards.

Men det var ikke en enlig svale eller et heldigt år. Det tal bliver nemlig matchet i år, hvor der er endnu flere nomineringer til kvinderne. Sidste års 27 er i år blevet til 29.

Med 34 nomineringer på mændenes side er der ikke langt til komplet ligelig fordeling mellem kønnene.

”Det er meget glædeligt, at så mange unge kvinder har lyst til at lave film. I juryen har vi heller ikke i år talt om køn med ét eneste ord, for vi har udelukkende set på filmenes kvaliteter,” siger Ekkos chefredaktør Claus Christensen, som har været formand for juryen.

”Derfor giver antallet af kvindelige nominerede et godt billede af, at de talentfulde kvinder stormer frem. I fremtiden vil dansk film uden tvivl få en større balance, hvad køn angår,” fortsætter Claus Christensen.

Ud over landets grænser
Danmark har en stolt tradition i dokumentargenren, og ligesom sidste år står kvinderne enormt stærkt i den kategori ved Ekkos prisuddeling, hvor hele fire af de fem nominerede dokumentarer er instrueret af kvinder. Desuden ser filmene ud over landets grænser.

Tahreer Bushnaq og Assa Rytters I Am Tahreer handler om førstnævntes liv i Palæstina, mens Aka Hansens STG følger det grønlandske band Small Time Giants’ forsøg på at slå igennem uden for hjemlandet.

Kvinderne har også styringen i animationskategorien, hvor fire ud af fem nominerede film er instrueret af en kvinde.

Det samme er tilfældet i scenografi-kategorien, hvor samtlige nominerede er kvinder.

I bedste fiktion er to ud af fem film instrueret af kvinder, nemlig Sylvia Le Fanus flygtningedrama Abu Adnan og Tone Ottilies coming-of-age-film Lulus første gang.

Kvindernes historier
Det er ikke nogen hemmelighed, at filmbranchen oftest fortæller historier om mænd, der i de fleste tilfælde også er skrevet af mænd.

Men den tendens er faktisk stik omvendt ved Ekko Shortlist Awards.

Sidste år vandt Andrea Stief for sit manuskript til den surrealistiske Mor, og i år kommer endnu flere af de nominerede film i manuskriptkategorien fra en kvindelig afsender.

Hele fire af de fem nominerede, der tæller sci-fi-dramaet Delphi og Tone Ottilies Lulus første gang, har en kvindelig manuskriptforfatter. Delphi har instruktør Søren Peter Langkjær Bojsen skrevet i samarbejde med Anna Louise Petersen Amargós.

De enlige mænd
To andre nominerede i manus-kategorien, Alice is a Nice Girl og Et knæk, er skrevet af henholdsvis Carla Eleonora Feigenberg og Malene Rykær.

Faktisk er Kein Problem kategoriens eneste film, som er skrevet udelukkende af mænd. Den er af Mads Rosenkrantz Grage og komiker Magnus Millang, der også har instrueret.

Blandt de femten nominerede til Shortlist Prisen og Publikum Prisen ved årets Ekko Shortlist Awards er der også fremgang at spore. Det er de film, som har fået de bedste placeringer fra uge til uge på Ekko Shortlist blandt Ekkos læsere.

Her er en tredjedel, altså fem af filmene, instrueret af kvinder. Det tal var sidste år på tre film, så også her går det fremad for de kvindelige filmskabere.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Afholdes den 9. december i Bremen Teater.

Showet starter kl. 19 (dørene åbner kl. 18).

Aftenens vært er Anders Lund Madsen.

Natmaden leveres af falafelbaren Fala Fala, mens Fernet Branca og Stoli the Vodka står for drinks og shots.

Blondage (tidligere Rangleklods) spiller til efterfesten.

Køb billet her.

Sponsoreret af C More og støttet af Det Obelske Familiefond og Det Danske Filminstitut.

© Filmmagasinet Ekko