Lækagesag skal for Højesteret
I april 2007 bragte TV 2 nyheden om, at danske jægersoldater skulle sendes til Irak.
Nyheden bragte ifølge Forsvaret de danske soldater i fare, og siden har man forsøgt at finde ud af, hvem der lækkede de fortrolige oplysninger - en læk, der kan give op til adskillige års fængsel.
Daværende udenrigsminister Per Stig Møller antog, at lækken kom fra medlemmer af Det Udenrigspolitiske Nævn. Men ifølge filminstruktør Christoffer Guldbrandsen, der blandt andet har lavet Den hemmelige krig, er dette forkert.
Målrettet spin
I januar 2010 udtalte han sig i Ekko #48 om mediernes dækning af sagen og hævdede, at lækken kom fra forsvarsminister Søren Gades egen spindoktor, Jacob Winther.
˝TV 2 ved, det ikke er rigtigt. De ved, at lækken er målrettet spin fra Forsvarsministeriet, og de ved, at Jacob Winther står bag,˝ sagde Christoffer Guldbrandsen og fortsatte:
˝De ved, at virkeligheden er en anden end den, der bliver fremstillet, men de vurderer, at det er vigtigere at beskytte deres kilde, i det her tilfælde forsvarsministerens personlige rådgiver.˝
Plummer hemmeligholder lydfil
Efter offentliggørelsen af Guldbrandsens udtalelse i Ekko optog DR-journalisten Nils Giversen en telefonsamtale med en central kilde, der angivelig bekræfter, at Jacob Winther er lækken.
Men optagelsen — en lydfil — blev hurtigt inddraget af DR’s generaldirektør Kenneth Plummer, som nægter at fremlægge dens indhold.
Københavns Politi har anmodet om at få lydfilen udleveret. Desuden ønsker politiet, at to TV 2-medarbejdere — journalist Rasmus Tantholdt og nyhedsdirektør Michael Dyrby, der begge kender sandheden — skal vidne i sagen.
Men i april 2010 afgjorde Østre Landsret, at de to tv-stationer ikke behøver at hjælpe politiet med deres efterforskningsarbejde.
Deadline for kæreskrift
Nu skal sagen så for Højesteret, og Rigsadvokaten skal senest have indleveret sit kæreskrift den 10. september.
Det oplyser Lisa Rising, som er administrationschef ved Højesteret.
At ˝kære˝ noget vil sige, at man indbringer en retskendelse til fornyet behandling ved en højere instans. Et kæreskrift indeholder en beskrivelse af årsagen til, at man kærer, og en beskrivelse af påstanden, som man fremsætter.
Forlod dansk politik
Når Rigsadvokaten har indleveret kæreskriftet, får modparten mulighed for at lave et skriftligt indlæg på baggrund af det.
Hvor lang tid der går, før der falder en kendelse, er ifølge Rising ikke til at sige, for der kan efterfølgende komme yderligere indlæg fra parterne i sagen.
Som følge af lækagesagen valgte Søren Gade i slutningen af februar at træde tilbage som forsvarsminister og forlade dansk politik. Jacob Winther har fået nyt job som kommunikationschef for Danske Regioner.
Kommentarer