Lars von Trier skal på museum
Til efteråret har man mulighed for at få et større indblik i Lars von Triers liv. Museet Brandts åbner dørene op for en større udstilling i samarbejde med filmselskabet Zentropa.
Museet lover publikum den mest omfattende udstilling om instruktøren, der hidtil er set. Det kræver dog, at museet får samlet remedier ind til udstillingen.
I den forbindelse søger Zentropa efter genstande, der kan være med til at give et indblik i Lars von Triers filmkarriere og personlige liv.
”Det kan være den filmpris, han smed væk i Cannes i 1991, diverse filmrekvisitter og kostumer, en barnetegning fra hans plagede tid på Lundtofte Skole, et gammelt kærestebrev, malerier fra hans hånd, fotos fra barndom, ungdom og fra filmproduktioner,” lyder det fra Triers ven og samarbejdspartner, Peter Aalbæk Jensen.
Bag den komplekse mand
Lars von Trier er mest kendt for sit filmiske virke, men Zentropa vil også gerne vise en anden og mere personlig side af kunstneren for at skabe en mere helstøbt fortælling.
”Vi laver den her udstilling, fordi han er den vigtigste danske kunstner, vi har haft i de sidste 50 år. Ligegyldigt hvad han laver, så er det interessant, og derfor er det vigtigt at få frem, hvad der ligger og gemmer sig bag denne komplekse mand,” siger Peter Aalbæk Jensen.
Livet omkring Lars von Trier er næsten lige så interessant som hans film.
Et mindeværdigt øjeblik er fejringen af filmens hundredårs fødselsdag i Paris i 1995, hvor han kastede med løbesedler og bekendtgjorde Dogme-manifestet for rullende kameraer. Og Trier skabte en vaskeægte skandale, da han i 2011 luftede en forståelse for Hitler på filmfestivalen i Cannes, hvilket resulterede i, at han blev persona non grata.
For ikke at glemme hans egne psykiske udfordringer, der har fået stor mediedækning.
Det gode med det onde
Titlen på udstillingen hedder Lars von Trier – Det gode med det onde, og kan ses som en reference til hans outro-sekvens på tv-serien Riget.
Titlen kan dog lige så godt henvise til Lars von Triers samlede filmkatalog, hvor han har udforsket den moderne tilværelse i forhold til emner som tro, moral, seksualitet og døden.
”Lars von Trier er beundret og berygtet, og vi vil gerne facilitere det ved at lave en 90 procent fortælling. De 100 procent gemmer vi til efter hans død,” siger Peter Aalbæk Jensen med et glimt i øjet.
Udstillingen kan opleves på Brandts Museum fra 29. september 2017 til 25. marts 2018 i Odense.
Det gode med det onde
Udstilling om Lars von Trier kan ses på Brandts Museum i Odense
29. september 2017 -
25. marts 2018.
Har du ting, som kunne være relevante for udstillingen, kan du henvende dig til:
Sophie Frandsen
28 91 18 10
sophie@trustnordisk.com
Rikke Bülow
20 84 35 38
rikkebuelow@gmail.com
Kommentarer