Uskyldstabet
28. feb. 2018 | 17:35 - Opdateret 28. feb. 2018 | 22:04

”Vi har aldrig kaldt Lasse Nielsen pædofil”

Foto | Carsten Nielsen
Som ung instruktør lavede Lasse Nielsen i 70’erne nogle film, der skubbede til grænserne for ungdomsfilm i Danmark. Nu bliver han konfronteret med sine forhold til unge mænd dengang.

TV 2 ville undersøge anklager om pædofili, men over for Lasse Nielsen sagde man, at det var en dokumentar om 70’ernes ungdomskultur. TV 2-redaktør afviser at have spillet med fordækte kort.

Af Claus Christensen

Lasse Nielsen indrømmer i et stort interview med Filmmagasinet Ekko, at han havde et seksuelt forhold til flere af sine unge skuespillere.

Instruktøren, der i 1970’erne stod bag progressive ungdomsfilm som Måske ku’ vi og Du er ikke alene, er blevet anklaget for overgreb og misbrug af blandt andre tv-værten Anders Lund Madsen.

Nu vil to programmer på TV 2 med titlen De misbrugte filmbørn lade ofrene komme til orde og fortælle historien om, hvilke overgreb der har været.

Programmerne kommer ikke bare til at handle om Lasse Nielsen, men også om hans instruktørkollega Ernst Johansen, der fik adgang til sex med mindreårige piger med løfter om en gylden filmkarriere, som Ekko beretter i artiklen Annes dagbog fældede filminstruktør.

Men programmerne, der sendes om nogle uger, bliver uden Lasse Nielsens frivillige medvirken.

Han anklager TV 2 for at spille med fordækte kort, omtale ham som ”pædofil-instruktøren” og sågar forsøge at bestikke en af hans skuespillere i Thailand til at vidne. Han har derfor i stedet valgt at fortælle sin version af historien til Ekko som det eneste medie.

TV 2-redaktør Lasse Bjerre afviser blankt kritikken, som han slet og ret kalder usand.

”Vi kalder ikke Lasse Nielsen pædofil-instruktøren, vi har ikke bestukket nogen til at sige noget som helst, og vi har ikke spillet med fordækte kort,” siger Lasse Bjerre bestemt.

Hvorfor taler vi om Anders Lund?
De misbrugte filmbørn produceres af produktionsselskabet Impact TV og er et samarbejde mellem TV 2 og avisen Politiken, der har markeret sig med kampagnejournalistik om #MeToo.

Programmerne er blevet støttet af Det Danske Filminstitut med 642.123 kroner og har ifølge Filminstituttet et budget på over to millioner kroner.

Lasse Nielsen blev første gang kontaktet af journalisten Frauke Giebner, der er tilrettelægger på programmet. Den 12. januar 2017 skriver hun i en email (se nederst), at hun er i gang med at lave ”en dokumentarserie om 70’ernes ungdomskultur til TV 2” og gerne vil ”tale med dig om dine værker – både de nye og de ikoniske – og deres tilblivelsesproces”.

Lasse Nielsen tager en forberedende samtale med Frauke Giebner, men han trækker sig, da han fornemmer, at hun ikke spiller med åbne kort. Det er blandt andet spørgsmål om Anders Lund Madsen, som gør Nielsen urolig.

I en efterfølgende mail (se nederst) forsøger Frauke Giebner at berolige instruktøren.

”Som journalist er det mit job at stille kritiske spørgsmål – og det er aldrig rart at mistænkeliggøre andre mennesker,” skriver hun og tilføjer:

”Når det er sagt, forstår jeg egentlig ikke, hvorfor vi stadig snakker om Anders Lund Madsen. Du har sagt, at du ikke kan genkende hans skildring og ikke vil spørges om det i et interview, jeg har accepteret den udmelding (… ). Skal vi ikke lade den ligge her?”

Krav på klar besked
Anders Lund Madsen er en af titlens misbrugte filmbørn og medvirker i dokumentaren.

Ifølge TV 2’s programetik har medvirkende i TV 2’s programmer ”krav på at få klar besked om, hvad hensigten er med optagelserne”. Og det mener Lasse Bjerre også, at man har gjort i forhold til Lasse Nielsen.

”Der er jo tale om et langt research-forløb, hvor man finder frem til mange kilder undervejs, så det udvikler sig. Lasse Nielsen blev ret tidligt i forløbet gjort bekendt med, hvad redaktionen ville tale med ham om.”

– Omkring samme tidspunkt, som I kontakter Lasse Nielsen, ansøger I om støtte på Det Danske Filminstitut. Hvordan beskriver I projektet i ansøgningen?

”Vi søgte støtte i Public Service Puljen til at undersøge mulige overgreb i den danske filmbranche i 1970’erne. Det gjorde vi på baggrund af oplysninger fra flere kilder om, at der var foregået pædofile overgreb. Så der er kilder, der taler om pædofili. Og det indgår i interne arbejdspapirer. Men det er ikke et ord, som TV 2 stempler på instruktørerne, sådan som Lasse Nielsen siger i jeres overskrift.”

– Samtidig med det skriver Frauke Giebner til Lasse Nielsen og spørger, om han vil medvirke i ”en dokumentarserie om 70’ernes ungdomskultur til TV 2”. Er det at give ”klar besked om, hvad hensigten med programmerne er”, som det hedder i TV 2’s programetik?

”Det handler om at få manden i tale, og vi skildrer også ungdomskulturen i 70’erne. Efter den første mail bliver Lasse Nielsen meget hurtigt klar over, hvad programmerne handler om. Så ja, jeg mener, at han meget tidligt i forløbet ved, hvad det drejer sig om. Og jeg synes bestemt, at han skulle have deltaget, så man kunne høre hans forklaring.”

Konfronteret på åben gade
På en stegende varm sommerdag bliver Lasse Nielsen konfronteret på åben gade i Thailand, hvor han indimellem opholder sig.

Det er en journalist fra TV 2, der viser ham en iPad med et billede af en fremmed mand. TV 2 vil høre, om Lasse Nielsen har været i seng med manden.

”Jeg har ikke taget mine nervepiller, så jeg er i chok. Han snakker meget hurtigt. Jeg siger tre gange: ’Jeg har ingen kommentar,’” fortæller Lasse Nielsen, der drejer hovedet og pludselig opdager, at der ti meter bagved står én og filmer ham. ”Står I og filmer mig uden min tilladelse?” spørger han.

Lasse Bjerre bekræfter hændelsen, men mener heller ikke her, at man kan klandre TV 2 noget som helst.

”Lasse Nielsen har længe vidst, at vi arbejdede på den dokumentar, og han har i månedsvis skrevet om det på sin hjemmeside. Det er en sædvanlig måde at opsøge de kilder, som man gerne vil have til at medvirke og forelægge en kritik for. Men jeg synes, at du skal vente til at se, hvordan det bliver sat ind i sammenhængen.”

– Men her taler vi om oplevelsen af at blive stoppet på gaden i Thailand og filmet med skjult kamera? Synes du, det er i orden?

”Jeg synes, det er vigtigt, at du venter og ser, hvordan det ser ud i en sammenhæng.”

Sådan arbejder TV 2 ikke
Lasse Nielsen siger, at TV 2 har brugt en lignende, intimiderende fremgangsmåde i forhold til hans unge, thailandske skuespillere, der har medvirket i nyere kortfilm.

Ifølge instruktøren har TV 2 hyret et thailandsk hold, der er dukket uanmeldt op på skuespillernes private adresse og uden at præsentere, hvem de er, eller hvor de kommer fra, har stillet nærgående spørgsmål om sex i familiemedlemmers påhør.

”En kvinde og en mand brasede nærmest ind hos Boi, som har været med i flere af mine film. De talte meget hårdt, og de nævnte slet ikke, at de kom fra TV 2. Boi troede faktisk, at de var fra politiet eller fra myndighederne. Jeg har aldrig hørt ham så chokeret,” siger Lasse Nielsen.

Også her melder TV 2-redaktøren hus forbi.

”Vi har hyret en journalist i Thailand til at lave research, og det er der ikke noget usædvanligt i. Det er rigtigt, at journalisten i ét tilfælde er dukket op uanmeldt til en kilde, fordi hun kun havde en adresse og ikke et telefonnummer. Men hun har sagt, hvor hun kommer fra.”

Også her melder TV 2-redaktøren hus forbi.

Lasse Nielsen hævder tillige, at han har en optagelse, hvor en af hans thailandske skuespillere siger, at TV 2’s thailandske journalist har tilbudt ham ”et pænt beløb”, hvis han kunne komme med belastende oplysninger om Lasse Nielsen.

”Det kan jeg fuldstændigt afvise. TV 2 betaler slet ikke kilder for at medvirke i programmer eller give oplysninger,” siger Lasse Bjerre.

Lasse Nielsens sidste anklage går på, at TV 2 under tilblivelsesprocessen har omtalt ham som ”pædofil-instruktøren”, blandt andet over en kvinde, der laver aftaler for internationale nyhedsreportere i Thailand.

”Det kan jeg igen helt afvise. Det har vi aldrig kaldt ham, og det gør vi heller ikke i programmerne. Det er slet ikke et prædikat, TV 2 sætter på nogen som helst.”

Lasse Nielsen fastholder dog sine beskyldninger mod TV 2. Han har planer om at offentliggøre en optagelse, hvor thailændere fortæller om, hvordan de er blevet behandlet af TV 2. Han vil også forsøge at forhindre TV 2 i at vise klip fra hans 70’er-ungdomsfilm og de nyere film i deres tv-program.

”Kun Ekko har fået lov til at bringe billeder og klip,” siger Lasse Nielsen.

 

Kommentarer

Ekko #77

Stort tema om sex og magt i det nye magasin.

I temaet beskriver vi overgreb i 70’ernes ungdomsfilm.

På nettet findes en kort version: Overgreb i danske ungdomsfilm.

I Annes dagbog fældede filminstruktør mindes en række kilder pigen, der med sit selvmord afslørede en instruktørs seksuelle omgang med mindreårige.

Lasse Nielsen har i ”TV 2 kalder mig pædofil-instruktøren” givet et eksklusivt interview til Ekko.

Det nye nummer kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko