Sara Omar versus Parwani
17. sep. 2023 | 12:56

Laud People laver DR-serien om Sara Omar

Foto | Les Kaner, Mads Nissen & Laud People. Grafik | Filmmagasinet Ekko

Det startede i skønneste forening mellem forfatteren Sara Omar og instruktøren Manyar Parwani, men i dag er deres filmprojekt endt i et hadefuldt opgør med flere igangværende retssager.

Selskabet bag den omdiskuterede dokumentar om Simon Spies producerer Sara Omar-serien til DR, mens Manyar Parwani stadig vil vise sine optagelser af forfatteren.

Af Claus Christensen

Man kan sige meget om Laud People, men Lau Rabjerg-Eriksens lille produktionsselskab på Vendersgade 28 i København stikker ikke op for bollemælk.

Sidste år gik Laud People i clinch med rejsekongen og national-ikonet Simon Spies, som man anklagede for at misbruge purunge kvinder i Spies og morgenbolledamerne.

Bragt i den bedste sendetid på DR sendte serien chokbølger igennem Danmark og ændrede med et slag synet på afdøde Spies fra fandenivoldsk excentriker til en kynisk krænker.

Men efterfølgende er serien blevet kritiseret for ikke at have tilstrækkelig dokumentation.

Både Lau Rabjerg-Eriksen og DR’s chefredaktør Thomas Falbe har afvist kritikken, men radiostationen 24syv har nedsat en såkaldt kommission, der skal undersøge, om serien journalistisk set holder vand.

Nu har Laud People stukket hånden i en ny hvepserede.

I al hemmelighed har selskabet i årevis arbejdet på en dokumentarserie om en af de mest hadefulde og komplicerede konflikter i dansk films historie.

Sara Omar under angreb
Manyar Parwani skulle have lavet et positivt filmportræt af Sara Omar efter hendes succesfulde debutroman Dødevaskeren, der skildrer kvindeundertrykkelsen og den sociale kontrol i et muslimsk miljø.

Men samarbejdet løb ind i vanskeligheder og brød sammen i august 2019. Parwani og hans producent Omar Marzouk fortsatte filmprojektet, men med en helt anden vinkel: Afsløringen af Sara Omar som en løgner!

I sommeren 2021 bliver konflikten offentlig, da det nystartede Frihedsbrevet og Weekendavisen i samme uge bringer personangreb på Sara Omar.

Hun beskyldes for at have forvansket sin historie om opvæksten i en strengt patriarkalsk-muslimsk familie, for at have brugt en ukrediteret konsulent til sine bøger og overdrevet omfanget af politibeskyttelse.

Sara Omar går til fogedretten og forhindrer, at Manyar Parwanis dokumentar kan vises. Hun fortæller for første gang sin version af konflikten i oktober 2021 i et stort interview i Ekko.

Her hævder hun, at Parwani under optagelserne skabte et kaotisk miljø og instruerede hende til at sige ting, der er imod hendes egne værdier. Forfatteren siger også, at instruktøren efterfølgende har stået bag en smædekampagne mod hende.

Artiklen har fået Parwani til at anlægge injuriesag mod forfatteren, Ekkos chefredaktør og en journalist med krav om mindst ét års fængsel.

Kræver mere dokumentation
Nu viser det sig, at mens konflikten har raset, har Laud Peoples Søs Hoffman fulgt Sara Omar på nærmeste hold.

Undervejs er Niels Hagen Rasmussen, der har været chef for DR Fakta og med Reef TV produceret Emilie Meng – en efterforskning går galt, blevet tilknyttet som co-producent.

Dokumentarserien på tre afsnit, Sara Omar skal gøres tavs, var programsat til starten af september på DR2, men er to gange blevet udsat og sidste gang på ubestemt tid.

Berlingske mener at vide, at udsættelsen skyldes, at DR har ønsket yderligere dokumentation for informationer i dokumentaren.

Hvorfor det sker få dage før premieren, og efter at de implicerede parter angiveligt for længst er blevet forelagt indholdet og fået mulighed for at kommentere på det, er uvist.

Chefredaktør Thomas Falbe afviser over for Ekko, at DR har fået kolde fødder, men ”der er sket noget nyt, som vi gerne vil efterprøve og kunne have med i dokumentaren”.

Han tilføjer, at dokumentaren vil ”kaste et helt nyt lys på sagen om Sara Omar”. En kilde, som har set serien, kalder den ligefrem ”en bombe”.

Fåmælt advokat
Ifølge Ekkos oplysninger skulle der i Sara Omar skal gøres tavs blive fremlagt belastende materiale. Ikke bare for Manyar Parwani, men også for flere af hans familiemedlemmer, der har taget ham i forsvar.

Flere brugere på Ekkos Facebook side har ønsket at høre, hvad han siger til dokumentaren. Instruktøren henviser imidlertid til sin nye advokat, Poul Hauch Fenger, som har erstattet Asaf M. Fazal, der hidtil har ført Parwanis sager i retten.

Vi aftaler et interview med Fenger, men da tidspunktet oprinder, er han ikke til at få fat i. Da det endelig lykkes dagen efter, er forsvarsadvokaten meget fåmælt.

”Jeg har ikke nogen kommentarer til det der,” siger han.

– Jeg skal lige spørge, om du har været i kontakt med DR omkring Sara Omar-dokumentaren?

”Jeg har ikke selv været i kontakt med Danmarks Radio.”

– Har din klient eller hans familie lagt pres på DR?

”Jeg har svaret på det enkelte spørgsmål, du havde. Derudover er der ikke nogen kommentarer.”

Tålmodighed er en dyd
På Ekkos Facebook-side skriver en bruger, at hun hellere vil se Parwani og Marzouks optagelser af Sara Omar end DR’s dokumentar om forfatteren.

Manyar Parwani svarer på Ekkos side, at hans optagelser vil få premiere.

”Glem det ej. Det kommer. Tålmodighed er en dyd,” skriver han uden dog at oplyse, hvordan han forholder sig til fogedrettens forbud mod offentliggørelse af optagelserne.

Til en anden bruger løfter han lidt af sløret for, hvad hans film vil indeholde.

”Jeg stoler ikke på Ekko. Når min film kommer, så viser den med klar tydelighed hvorfor,” skriver han.

Parwanis injuriesag mod Sara Omar og Ekkos chefredaktør forventes at komme for retten i 2024. Han har tidligere via sin daværende advokat meddelt, at han agter at fremvise halvanden times råoptagelser fra dokumentaren om Sara Omar i Københavns Byret.

Siden debutspillefilmen Himlen falder fra 2009 har instruktøren ikke haft premiere på en film. Han har været i gang med flere kontroversielle projekter, ikke mindst en film om terroristen Omar El-Hussein, men ingen af dem har set dagens lys.

Kommentarer

Tidslinje for konflikten

17. november 2017
Sara Omar udgiver debutromanen Dødevaskeren, der kritiserer undertrykkelsen af kvinder og den sociale kontrol i et muslimsk miljø.

December 2017
Manyar Parwani kontakter Sara Omar for at lave en dokumentar om hende. Optagelserne går i gang måneden efter.

August 2018
Sara Omar indgår kontrakt med Parwani om dokumentaren. Kontakten udløber 1. november.

3. august 2019
Sara Omar meddeler Parwani og produceren Omar Marzouk i en mail, at hun forlader projektet, da hun ikke har tillid til dem.

December 2019
Optagelserne til DR-dokumentaren Sara Omar skal gøres tavs af tilrettelægger Søs Hoffman begynder.

18. juli 2021
Frihedsbrevet udgiver lydoptagelser af Sara Omar, som ifølge Parwani beviser, at hun har overdrevet sine udtalelser om politibeskyttelse.

22. juli 2021
Weekendavisen gør i en artikel om ghostwritere opmærksom på, at Sara Omar har benyttet en ukrediteret konsulent på sine bøger.

10. september 2021
Manyar Parwani skriver på Facebook, at han er i gang med at færdiggøre dokumentaren.

6. oktober 2021
Sara Omar anmoder retten i Frederiksberg om fogedforbud mod offentliggørelse af dokumentarens optagelser.

12. oktober 2021
Sara Omar fortæller i Ekko for første gang om konflikten med Parwani.

28. februar 2022
Byretten nedlægger fogedforbud mod at vise optagelserne, og filmskaberne anker sagen.

5. april, 2022
Landsretten erklærer sig enig med byretten og fastholder fogedforbuddet mod at vise optagelserne.

12. april 2022
Manyar Parwani anlægger injuriesag mod Sara Omar, Ekkos chefredaktør og journalist for ærekrænkelser i interviewet med Sara Omar. Kravet er mindst ét års fængsel.

16. august 2023
Procesbevillingsnævnet lader ikke Manyar Parwani og Omar Marzouk anke til Højesteret.

29. august 2023
Ekko kan afsløre, at DR’s dokumentar skal vises 10. september efter at være blevet udsat fra 3. september.

6. september 2023
DR-dokumentaren udsættes på ubestemt tid på grund af redaktionelle ændringer.

© Filmmagasinet Ekko