Nyhed
07. juni 2010 | 12:42

Lovligt filmsalg dræber netpirater

Lovlig adgang til film på nettet kan mindske pirateri. Alligevel kan man stadig ikke købe film hos danske iTunes. Det får brugerne til at finde smuthuller.
Af Andreas Ebbesen Jensen

Ét klik med musen. Mere kræver det ikke for at få adgang til en verden af film og tv-serier på klodens største digitale onlinebutik, iTunes-store.

I hvert fald hvis man har bopæl i USA, England, Tyskland eller Frankrig.

Herhjemme må vi nemlig stadig spejde langt efter salg og udlejning af digitale film og tv-serier hos den populære onlinebutik.

Og dog.

Utålmodige kunder har nemlig fundet et smuthul, der gør, at de kan få adgang til det forjættede land af billige, digitale film og tv-serier, som siden 2005 har været tilgængelige for de amerikanske brugere.

Fidus er helt lovlig
”Hvis folk vidste, hvor nemt det er at oprette en amerikansk konto på iTunes, ville mange flere også gøre det,” siger 26-årige Steen Randeris.

Han er en af de mange film- og tv-elskere, der er blevet træt af at vente.

”Jeg har oprettet en falsk adresse og lader betalingen gå igennem elektroniske gavekort, jeg køber over nettet. Og så kører det egentlig af sig selv,” fortæller han.

Og selvom det ulovligt, gør han faktisk ikke noget galt.

”Hvis man køber en elektronisk leveret ydelse fra USA, er det den amerikanske virksomhed, der er forpligtet til at registrere momsen her i Danmark,” siger Carsten Grøngaard, der er afdelingsleder for internethandel ved SKAT.

”Det er altså Apple og ikke brugerne, der har ansvaret for at betale moms og skat i sidste ende.”

Ekko har henvendt sig til Apple Danmark, men man ønsker ikke at udtale sig.

Ekspert: Blockbuster er døende
Hvor mange, der har oprettet falske amerikanske konti hos iTunes herhjemme, er usikkert.

Men det at folk er villige til at gå langt for at købe og leje film digitalt, giver et signal om, hvilken vej vindene blæser.

Det mener Stig Hjarvad, professor i medievidenskab ved Københavns Universitet.

”Distributionsformer som Blockbuster er døende, og køb og udlejning af digitale film og tv-serier vil blive mere udbredt i takt med, at også hr. og fru Danmark får øjnene op for muligheden,” siger Stig Hjarvad.

”Der er et stykke vej endnu, før alle kan være med, men om fem-ti år, er der ingen barriere længere,” vurderer han.

Digitale film hittter
Den opfattelse deler vicedirektør hos YouSee, Ulf Lund. Han har med udviklingen af Cinema – en video-on-demand tjeneste, der gør det muligt for YouSees kunder at leje film digitalt gennem tv – gjort sit for at sparke dansk film og tv ind i den digitale tidsalder.

Skal man tro de seneste tal, er det et sted, hvor danskerne godt kan lide at være.

”Sidste år var der 300.000 digitale udlejninger af film. I år regner vi med at runde en million. Det er mere end en tredobling, og hvis tendensen fortsætter, bliver vi snart en lige så stor spiller på markedet som Blockbuster og biograferne,” siger Ulf Lund.

Vil se filmene, når de er nye
I en analyse, som You-Gov Zapera lavede for YouSee i januar, fremgår det, at mere end hver sjette person mellem 20 og 65 år ulovligt downloader film fra nettet eller får ulovlige kopier fra venner og bekendte.

Blandt de adspurgte i undersøgelsen siger 76 procent, at de downloader ulovligt for at få hurtigere adgang til filmene.

Det viser, at digital udlejning og salg af film kan afhjælpe problemet med ulovlige downloads, mener Ulf Lund.

”Folk downloader ulovligt, fordi de vil se filmene, når de er nye,” siger han.

Tv-serier er populære
Det argument kan filmelskeren Steen Randeris godt tilslutte sig.

”Før hentede jeg film og tv-serier ned ulovligt hele tiden. Nu gør jeg det kun, hvis jeg ikke kan købe det via iTunes. Jeg vil godt betale for tilgængeligheden og hurtigheden,” siger han.

Steen Randeris bruger i gennemsnit 200 kroner om måneden på digitale downloads af film og tv-serier, og især amerikanske tv-serier som South Park og Lost er et stort hit.

”Hvis jeg skal vente på at se afsnittene herhjemme, kan der gå mange måneder. Med iTunes kan jeg hente dem dagen efter, de er blevet sendt i USA,” siger han.

Ulovlige downloads forsvinder aldrig
Stig Hjarvad mener også, at jo nemmere og hurtigere det bliver for kunderne at købe filmene digitalt, jo mere vil det fjerne incitamentet for ulovlige downloads.

”Det kan minimeres ved at gøre tilgængeligheden bedre. Men skal gøre det så let som muligt for brugerne at få fat i filmene. Men jeg tror aldrig, ulovlige downloads vil forsvinde,” siger Stig Hjarvad.

”Når det kan lykkes for den digitale musik at slå igennem på iTunes, hvorfor skulle det samme så ikke kunne lade sig gøre med film og tv-serier,” spørger Steen Randeris.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko