Majestæten og Bille August klar med komedie
De to første danske film til at vinde en Oscar var Babettes gæstebud og Pelle Erobreren i henholdsvis 1988 og 1989.
Førstnævnte er baseret på en berømt Karen Blixen-roman og sidstnævnte en romanklassiker filmatiseret af Bille August.
Om der er ny Oscar i sigte med Ehrengard: Forførelsens kunst – Bille Augusts nye filmatisering af Karen Blixens roman – må tiden vise.
I traileren til den længe ventede film suges vi ind i det fiktive land Babenhausen. Her hyrer den spøgefulde storhertuginde (Sidse Babett Knudsen) forføreren Herr Cazotte (Mikkel Boe Følsgaard) til at undervise kronprinsen i kærlighedens kunst.
”Jeg er kærlighedens legemliggørelse,” siger Cazotte selvsikkert, men allerede i traileren ser vi på Mikkel Boe Følsgaards mere og mere nervøse gestik, at Cazotte måske har taget munden for fuld.
Han forelsker sig nemlig i hofdamen Ehrengard (Alice Bier Zandén), som imidlertid kalder Cazotte for en opblæst charlatan.
”De taler meget, men siger meget lidt. Ved De godt det?” spørger Sidse Babett Knudsens storhertuginde, der har et drilsk smil på gennem det meste af traileren.
Både Sidse Babett og Mikkel Boe Følsgaard har erfaring med periodedrama. Hun spiller den berømte skuespiller Johanna L. Heiberg i serien 1864, mens han spiller Christian VII i En kongelig affære, som blev hans gennembrud.
Erfaring med arvestrid
Den kække, lumre tone tyder på, at filmen bliver en let, romantisk dramakomedie. Men kærlighedsspillet er ikke kun sjov og leg.
For hvis Cazotte ikke hjælper kronprinsen med at score prinsesse Ludmilla, så de kan lave en arving, vil tronen falde i de forkerte hænder.
Vores egen monark, Dronning Margrethe II, var selv involveret i en noget mindre eksotisk plan for at undgå, at tronen faldt i de ”forkerte” hænder.
Kort før hun fyldte seksten, blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder kunne efterfølge kongen. På den måde undgik man, at tronen gik til Margrethes onkel Knud og hans søn Ingolf, hvilket de to selvsagt var utilfredse med.
Som scenograf og kostumedesigner på Ehrengard: Forførelsens kunst har Margrethe leveret de smukke rammer for dramaet. Ud fra traileren at dømme bliver det storslåede, men elegante slotskamre, som de kække og lumre dialogscener skal udspille sig i.
Dronningen er egentlig uddannet arkæolog, men har siden 1970 eksperimenteret med en lang række kunstneriske discipliner.
På grund af sit mangeårige arbejde som scenograf på tv og film er hun æresmedlem i Danske Scenografer, og Ehrengard bliver hendes anden spillefilm efter De vilde svaner fra 2009.
Ehrengard: Forførelsens kunst får premiere 14. september på Netflix.
Kommentarer