Malmros: Rifbjerg er mavesur
Klaus Rifbjerg er en af Nils Malmros’ store fans. Den berømte forfatter opfordrede i Ekko #35 ligefrem Århus Kommune til at rejse en statue af bysbarnet, der gennem en menneskealder har skildret Århus og barndommen.
Men kritikerklippen Rifbjerg er også en af den slags fans, der siger, hvad han mener – også når det gør ondt.
”Pænheden lurer på Nils Malmros,” skriver Klaus Rifbjerg i sin Ekko-anmeldelse af Malmros’ Kærestesorger, der har premiere i morgen.
Slår aldrig gnister
Kærestesorger er baseret på Malmros’ egne kærlighedsminder fra gymnasietiden i Århus og ligger tematisk i forlængelse af Kundskabens træ, der finder sted i folkeskoleårene.
Rifbjerg understreger i sin anmeldelse, der står at læse i Ekko #44, at der ikke er noget forgjort ved at skildre, hvordan den provinsielle og akademiske overklasse langsomt kvæler sine egne.
Men, tilføjer Rifbjerg, man har lov til at forlange af en instruktør af Malmros’ kaliber, at ”de strømførende lag under den blanke overflade i historien har så mange volt i sig, at det engang imellem for alvor slår gnister”.
Malmros svarer igen
I går forholdt Nils Malmros sig til Rifbjergs anmeldelse. Det gjorde han i et stort interview i Politiken.
”Rifbjerg er, rent ud sagt, lidt mavesur,” siger Nils Malmros og afviser, at han skulle gentage sig selv.
”Jeg er helt desorienteret. Det er det, manden selv har gjort til alle dage. Det ville være rigtigt, hvis jeg lavede Kundskabens træ én gang til, men der er sandelig store, store væsentlige forskelle,” siger instruktøren og påpeger, at der i Kærestesorger er en anden og ældre seksualitet på spil.
Klippede film om
Det er ikke første gang, at en Rifbjerg-anmeldelse gør indtryk på Nils Malmros.
I 1988 anmeldte Rifbjerg Århus by night i tidsskriftet Levende Billeder – datidens Ekko – hvor han kritiserede slutningen for at være surrealistisk og meget freudiansk. Malmros læste anmeldelsen, inden den gik i trykken, og en uge før premieren fjernede han de sidste fem minutter af filmen.
Helt alene med sin kritik af Kærestesorger står Klaus Rifbjerg ikke. I morgendagens aviser anmeldes filmen, og her giver Berlingske Tidende og Ekstra Bladet — ligesom Rifbjerg — tre stjerner ud af seks mulige.
Mest positiv er Kim Skotte i Politiken med fire stjerner. Sammenlignet med Kundskabens træ savner Skotte dog "både charmen og den akutte pil i hjertet".
Kommentarer