Mangel på dygtige ledere i filmbranchen
Det skabte trykbølger i den danske filmbranche, da Filmmagasinet Ekko for nylig offentliggjorde et brev og underskrifter af 415 filmfolk, der ser problemer med arbejdsmiljøet i branchen.
Producentforeningens direktør Jørgen Ramskov mener, at problemet til dels skyldes, at der er voldsomt gang i kedlerne, og at branchen skriger efter arbejdskraft.
Men den forklaring giver Tine Johansen, forkvinde for Dansk Journalistforbund, hvis medlemmer tæller arbejdere i film- og tv-branchen, ikke meget for.
”Det er ikke et billede, jeg kan genkende. Vi har en relativt høj ledighed lige nu. Den er faldet efter corona, men den er stadig høj,” siger Tine Johansen.
”Dimittender fra Journalisthøjskolens medietilrettelæggeruddannelse kommer ikke alle i beskæftigelse, så jeg kan ikke genkende Jørgen Ramskovs billede af, at der skulle være arbejdskraftsmangel i branchen.”
”Arbejd solen sort”
Tine Johansen mener, at det dårlige arbejdsmiljø skyldes de mange korttidsansættelser, og at der ikke har været nok fokus på at få uddannet kompetente ledere.
”Vi kan ikke tillade os kun at tilskrive det, at der lige nu er pres på branchen, for vi har kendt til problemerne længe. Dansk Journalistforbund lavede en rundspørge blandt vores medlemmer i branchen for halvandet års tid siden, og den pegede på massive problemer. Man forventes at arbejde solen sort i en kort periode, og det er svært at sige fra, fordi man ikke vil være den beværlige,” fortsætter Tine Johansen.
Hun efterspørger, hvad det er for nogle funktioner, hvor der mangler arbejdskraft. Det har Ekko spurgt Jørgen Ramskov om.
”Baseret på både meldinger fra de folk, der står bag opråbet, og fra producenter så mangler der folk til især dramaproduktion – men også i et vist omfang tv,” skriver Producentforeningens direktør i en mail.
”Dansk Journalistforbund er en fagforening, hvor de fleste medlemmer er ansat eller har baggrund i medie- og avisbranchen. Så der forestår nok noget efteruddannelse, hvis de skal kunne fungere som produktionsledere, indspilningsledere, lys- og lydfolk – og hvad der ellers mangler i branchen.”
Den bold griber Tine Johansen gerne.
”Hvis Ramskov mener, at der mangler nogle kompetencer, hører vi meget gerne om det. Vi bidrager meget gerne til at finde nogle løsninger,” siger Tine Johansen.
Bliver slidt ned
Hos filmarbejdernes forening FAF kan man bedre genkende problemet med manglende arbejdskraft i film- og tv-branchen.
Her er medlemmerne travlt beskæftiget særlig med arbejde for de mange streamingtjenester, som har gjort deres indtog i Danmark.
Sekretariatschef René Høyer Jørgensen fortæller, at FAF i flere år har forsøgt at råbe Producentforeningen op i forhold til, at der er behov for at uddanne flere folk til filmbranchen. Lige nu har filmarbejderne nemlig særdeles travlt, og det rammer nogle folk.
”Det er navnlig de mange arbejdstimer, der får folk til at brænde ud. Derfor forsøger FAF at reducere dem i vores overenskomstforhandling, for filmarbejderne bliver presset hårdt og slidt ned,” siger René Høyer Jørgensen.
Han mener, at producenterne udmærket er klar over, hvornår der er problemer med arbejdsmiljøet på enkelte produktioner.
Ifølge sekretariatslederen handler det ikke så meget om at skabe whistleblower-ordninger, hvor filmarbejdere kan lufte deres problemer. Producenterne skal tage deres rolle som arbejdsgivere alvorligt.
”Producenterne er pengefolkene, så selvfølgelig skal de tænke på økonomi. Men producenterne har også arbejdsgiveransvaret. De har ansvaret for arbejdsmiljøet og for, at der er realisme mellem budget og ambitioner. Det indbefatter at ansætte veluddannede ledere, som kan skabe et ordentligt arbejdsmiljø. Er de ikke i stand til det, må de få noget efteruddannelse.”
Brutal omgangstone
Den 23. august er der møde mellem Producentforeningen og flere faglige organisationer, deriblandt Dansk Journalistforbund og FAF.
Her skal det diskuteres, hvordan man finder den rette vej frem. Og det har de forskellige aktører flere idéer til.
Hos Dansk Journalistforbund er Tine Johansen enig med René Høyer Jørgensen i, at der skal være øget fokus på at få uddannet gode ledere.
”Det er en branche, hvor folk brænder for og er dygtige til det, de laver. Men man har ikke dyrket det gode miljø ret mange steder, og ledelsesdelen er ikke blevet prioroteret,” siger Tine Johansen.
”Vi har sammen med Producentforeningen kørt nogle lederkurser, som var meget populære. Og jeg er glad for, at der takket være brevet med de 415 underskrifter kommer mere fokus på ordentlig ledelse. For omgangstonen kan være brutal.”
Ekkos hotline
Har du oplevelser fra filmbranchen, som du gerne vil dele med Ekko?
Vi kan døgnet rundt kontaktes på 2729 0011 eller ekko@ekkofilm.dk.
Vi garanterer fuld anonymitet.
Kommentarer