Manipulerende film bag Trumps Sverige-kritik
Det skabte en del forvirring, da Donald Trump på et vælgermøde lørdag aften nævnte Sverige sammen med række europæiske lande, der har oplevet nylige terrorangreb.
”Se, hvad der skete i Sverige i går aftes,” sagde den amerikanske præsident lørdag i Florida og fortsatte: ”Sverige. Hvem ville tro det? De tog et stort antal (flygtninge, red.) ind. De har problemer, som de aldrig havde troet mulige.”
Efter et par dages uklarhed om, hvad kommentaren om Sverige egentlig henviste til, har Trump nu forklaret, hvad han mente.
”Min udtalelse om, hvad der sker i Sverige, var en reference til en historie, der blev sendt på Fox News om immigranter og Sverige,” skriver præsidenten på Twitter.
Ukorrekte oplysninger
Historien stammer fra et interview, som den amerikanske instruktør Ami Horowitz gav fredag aften i programmet Tucker Carlson Tonight på Fox News om sin korte ”dokumentarfilm” Stockholmsyndromet.
Horowitz hævder i filmen, at Sverige skjuler problemer med indvandring, og at politikerne fortier voldtægtsstatistikker. ”Europas voldtægts-hovedstad,” bliver Sverige kaldt i filmen.
Ifølge The New York Times er denne påstand dog ikke korrekt, og det er uklart, hvilket angreb instruktøren henviser til, fordi han ikke kommer nærmere ind på det i filmen. Ikke desto mindre er det formentlig især denne del af interviewet, som Trump henviste til i sin tale lørdag.
I anden kontekst
Udtrykket ”Stockholm-syndromet” stammer fra et bankrøveri i Stockholm i 1973, hvor gidslerne udviklede et positivt forhold til deres gidseltagere.
I denne forbindelse skal filmens titel nok forstås polemisk som en henvisning til, at svenskerne i overført betydning er blevet kidnappet af fremmede, som svenskerne sympatiserer med.
I løbet af den ti minutter lange film interviewer Ami Horowitz også to svenske politibetjente, som den svenske avis Dagens Nyheter i anledning af historien har kontaktet.
Ifølge Dagens Nyheter fortæller de to betjente, Jacob Ekström og Anders Göranzon, at de føler sig manipuleret med, og at deres svar fremstår i anden kontekst, end de oprindelige blev udtalt i.
”Der var ikke fokus på migration eller indvandring, som han nu taler om,” udtaler Anders Göranzon til Dagens Nyheter.
#lastnightinsweden
Interview-scenerne med de to svenske betjente er tilført foruroligende musik. De er også stærkt sammenklippede, hvilket øger mistanken om manipulation – for eksempel ses intervieweren Horowitz og betjentene aldrig i samme billede.
I en anden passage angribes Horowitz angiveligt i en såkaldt no-go-zone, men episoden gengives kun gennem lyd.
Sidste år i december lod Horowitz sig i øvrigt også interviewe om sin film om Sverige til Breitbart News, det kontroversielle medie, som Donald Trumps nuværende sikkerhedsrådgiver Steve Bannon længe stod i spidsen for.
Mens den svenske regering har taget Trumps omtale af landet alvorligt og udbedt sig en forklaring, har mange svenskere grebet det mere humoristisk an.
På Twitter under hashtagget #lastnightinsweden har folk givet deres bud på, hvilke katastrofer der fandt sted fredag aften. Her er alt fra en fortvivlet mand, der prøver at samle en IKEA-reol, over den svenske kok i The Muppet Show til en herre, der tilsyneladende umotiveret vælter en skraldespand på åben gade.
Også sloganet ”Je Suis Whatever Happened in Sweden” er blevet populært.
Kommentarer