Marvels superheltefilm – fra værst til bedst
Hvis nogle skulle være i tvivl, lever vi i superheltenes tid.
De store selskaber sprøjter superheltefilm ud i biograferne og superhelteserier ud på streamingtjenesterne i hobetal.
Superman v. Batman: Dawn of Justice, Daredevil og Deadpool er bare nogle af de seneste brag.
Og snart beriges vi med endnu et kapitel i den lange række af film i Marvel-serien. Siden 2008 har forlaget og produktionsselskabet Marvel filmatiseret tolv fortællinger fra deres superhelteunivers, og i morgen torsdag har Captain America: Civil War premiere som den trettende film i rækken.
Her støder titelkarakteren Captain America sammen med andre af Avengers-universets superhelte som Iron Man og Thor og denne gang i intern konflikt heltene imellem.
For efterhånden som Marvel-familien er blevet forøget, mødes superheltene i de forskellige film på kryds og tværs af universet. Det kræver efterhånden omfattende kendskab at holde rede i serien.
Få et hurtigt overblik, når vi rangerer Marvels tolv hidtidige superheltefilm fra værst til bedst.
12. The Incredible Hulk (2008)
En af de allerførste Marvel-film er sjovt nok også den dårligste. Som nummer to film i rækken er The Incredible Hulk fra 2008 unægteligt en tung start på universet.
I historien om lægen Bruce Banner, der forvandler sig til det temperamentsfulde grønne monster, gør Edward Norton det egentlig godt. Men han drukner hurtigt i en film, der selv drukner i overfladiske eksplosioner og tomme brag.
Historien er faktisk overraskende intetsigende og flad, og kun hvis man har mere end almindelig hang til Hollywood-action, vil man finde The Incredible Hulk jævnt underholdende.
11. Thor: The Dark World (2013)
Flødebollen Chris Hemsworth er over det hele som Thor i filmen af samme navn. Egentlig er han nok mere guden fra den nordiske mytologi end decideret superhelt, men alligevel rodes han efterhånden ind i Marvel-heltenes univers.
Thor: The Dark World er skræmmeeksemplet på, hvordan CGI-effekter og action kan løbe løbsk, når man har alverdens muligheder, men kun en intetsigende historie.
Der er bulder og brag nok, men det meste klinger hult i en actionbasker, der ellers er fint castet med Natalie Portman, Tom Hiddleston og Anthony Hopkins i de bærende roller.
10. Thor (2011)
Pudsigt nok har den nordiske mytologi fået en fremtrædende rolle i Marvels film. I Captain America: The First Avenger blandes de nordiske guder ind i en central del af plottet, ligesom mange af de overnaturlige kræfter stammer herfra.
Så det overrasker ikke, at guden Thor får lov at agere superhelt i filmen af samme navn. Chris Hemsworth er den polerede udgave af den øksesvingende bulderbasse, og filmen formår aldrig rigtigt andet end at underholde.
9. Avengers: Age of Ultron (2015)
I Avengers-filmene slår Marvels helte pjalterne sammen og danner fælles front mod en større fjende. Budskabet er derfor også rimelig klart: Sammen er vi stærke.
Når det er sagt, er Avengers: Age of Ultron fejende flot 3D-tjubang, der også har masser af hjerne. Det er også lidt af en stjernecast, filmen kan bryste sig af. Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Scarlett Johansson og Samuel L. Jackson er bare nogle af den lange liste.
Når det er sagt, rammer toeren ikke helt The Avengers’ niveau, mest fordi det primært er actionscenerne, der bærer filmen, og ikke karakterne.
8. Captain America: The First Avenger (2011)
Den første film om Captain American er et hæderligt bud på den hærdebrede superhelts oprindelseshistorie. Samtidig er Captain America: The First Avenger også historien om hele S.H.I.E.L.D.-universets begyndelse under Anden Verdenskrig.
S.H.I.E.L.D. er som bekendt Marvel-universets hemmelige lovhåndhævere, som administrerer superheltene og styres af Samuel L. Jacksons karakter.
Den uprøvede Chris Evans er god som den spinkle Steve Rogers, der pumpes op til supersoldaten Captain America. Og så giver historien anledning til den klassiske übermensch-diskussion, som superhelte ofte må forholde sig til.
7. Iron Man 2 (2010)
I den anden film om Iron Man fortsætter Robert Downey Jr. sin tour de force i sin skræddersyede hovedrolle som milliardæren Tony Stark. Downey Jr. er ganske enkelt ideel som playboy og rapkæftet superhelt.
I Iron Man 2 kender resten af verden til Stark superheltehobby, så han bliver hurtigt et udsat mål for sine fjender. Endnu engang er det Jon Favreau, der har instrueret og skaber en balance mellem medrivende action og morsomme påfund undervejs.
Til gengæld er toeren den mindst vellykkede af Iron Man-trilogien, som sluttes fremragende af med den tredje del.
6. The Avengers (2012)
Da den nordiske gud Loke skaber rav i den, må hele flokken af Marvel-helte slå sig sammen og bekæmpe den fælles fjende.
The Avengers er en kollektivfortælling om superhelte, og det er både dens styrke og svaghed. Med stjerner i snart sagt samtlige roller er filmen en gigantisk supertanker, der vælter sig i velfortalt action og overlegen Hollywood-lir.
Men The Avengers udstiller også universets store akilleshæl. Man skal helst være opdateret på de tidligere film for at få det fulde udbytte af det omfattende persongalleri. Det tiltaler selvfølgelig fansene, men for de uindviede kan det være forstyrrende.
5. Ant-Man (2015)
Spiderman er en edderkop, Batman en flagermus og Catwoman en kat, så hvorfor ikke lave en superhelt med en myre som forbillede?
Som navnet antyder, er Ant-Man det. Paul Rudd er den charmerende småsvindler, der får mulighed for at trække i et superheltekostume, der giver ham specielle kræfter samt evnen til at kommunikere med myrer!
Faktisk trækker Ant-Man lige så meget veksler på kupfilmen som på superheltegenren, men med en veloplagt og charmerende Paul Rudd i hovedrollen og Michael Douglas i en central birolle, er det hele stærkt medrivende uden at være forrygende.
4. Iron Man 3 (2013)
Robert Downey Jr. beviser, at han ejer Iron Man-filmene og løfter dem til stærkt veldrejet action. Og tredje del skuffer ikke.
En god del af æren skal også tilskrives filmens superskurke. Som så ofte er det helt afgørende for en action- og superheltefilm, at modstanderen er interessant og reel farlig. Og det er de to skurke i Iron Man 3 heldigvis. Derfor skal den have en fornem plads i den fine del af listen.
Og så kan man jo gudskelov se mere til Tony Stark og Iron Man i Avengers-filmene, ligesom han også er med i den kommende Civil War.
3. Guardians of the Galaxy (2014)
Guardians of the Galaxy har bestemt fortjent en plads i toppen af denne liste. Som en klart mere selvstændig og helstøbt film end mange af de foregående værker på listen er den både sjov og veloplagt og leverer eventyret med et flabet blink i øjet.
I Guardians of the Galaxy drager Peter Quill (Chris Pratt) ud på en intergalaktisk dusørjagt, der byder på skarpt skrevne replikker og mærkværdige væsner, heriblandt en vaskebjørn og et talende træ.
Historien om Quill er et fiffigt og konstant morsomt bud på en anderledes superheltefilm, der tør være sin egen.
2. Captain America: The Winter Soldier (2014)
Den anden film om Captain America fortsætter, hvor Captain America: The First Avenger slap. Steve Rogers alias Captain America skal vænne sig til nutidens trusselbillede, og da S.H.I.E.L.D. infiltreres indefra er han mere eller mindre alene om at redde organisationen.
Captain America får dog hjælp af Scarlett Johanssons Black Widow, og sammen må de tage kampen op med den mystiske fjende, The Winter Soldier.
Captain America: The Winter Soldier er mørkere end den første film og emmer af paranoia, da vor helt pludselig ikke kan stole på sine allierede.
1. Iron Man (2008)
Den første film om Iron Man – og den første Marvel-film overhovedet – er beviset på, at superheltefilm sagtens kan være underholdende og samtidig indeholde en dybere tematik. Selv om Marvels fortællinger aldrig er lige så mørke, rå og realistiske som DC’s Batman-univers, er Iron Man en superheltefilm af høj kvalitet.
Robert Downey Jr. er ideel som rigmanden Stark, der egentlig sælger våben og lever af krig og ufred, men som beslutter sig for at bruge sine økonomiske superkræfter til at udvikle den hårdføre Iron Man-dragt. Iron Man handler meget om teknologiens muligheder og konsekvenser, og hvad vi som mennesker kan tillade os moralsk.
Castet er velvalgt og stærkt med gode præstationer af Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow og Terrence Howard, men det er og bliver den kække Downey Jr., der stjæler billedet.
Kommentarer