Nyhed
06. juni 2010 | 12:50

Mere inhabilitet i tidsskriftstøtten

Kulturministeriets Tidsskriftsstøtteudvalg har bevilget over en halv million kroner til tidsskrifter, som Ivan Rod er redaktør for eller har været involveret i.
Af Claus Christensen

Kulturministeriets Tidsskriftsstøtteudvalg er inhabilt, skrev Ekko forleden.

Formanden for Foreningen af Danske Kulturtidsskrifter, som er den suverænt største modtager af tidsskriftsstøtten, er et af de fem udvalgsmedlemmer.

Men udvalget er i mere end én forstand inhabilt, viser det sig.

Siden Foreningen af Danske Kulturtidsskrifter i 1998 fik en repræsentant i udvalget, er foreningens formand, Ivan Rod, blevet begunstiget med 540.000 kr. i form af støtte til tidsskrifter, som han er redaktør for eller har været involveret i.

Postede penge i Press

I perioden 1998-2000 nåede udvalget at poste 180.000 kr. i Ivan Rods genopstandne Press, inden månedsbladet definitivt drejede nøglen om i 2001.

I dag er Rod redaktør af tidsskriftet Cultures. Det hed tidligere Djembe og havde Rod som fast skribent. Siden 1998 har Djembe/Cultures modtaget 360.000 kr. i støtte.

Ivan Rod blev selv medlem af Tidsskriftsstøtteudvalget i 2000. Og trods kritik af hans dobbeltrolle som både støttegiver og støttemodtager har udvalget netop bevilget 60.000 kr. til Cultures, der dermed er en af udvalget største støttemodtagere i 2010.

Et tidsskrift modtager typisk 25-30.000 kr. Det eneste år, hvor Cultures/Djembe ikke har fået støtte, er i 2009.

Originalt magasin fik ingen chance

”Ivan Rod er efterhånden så fedtet ind i tidsskriftsstøtten, at man tager sig til hovedet,” siger DR-journalisten og tv-værten Mads Brügger, der var redaktør af det hedengangne tidsskrift Virus.

Virus var et originalt kulturtidsskrift, som fortalte skæve historier fra den moderne verden. Her kunne man for eksempel læse den første større artikel om det elektroniske aflytningsnetværk, Echelon.

Virus fik gode anmeldelser og levede op til kravet om ”et klart almenkulturelt sigte”. Ikke desto mindre fandt magasinet aldrig nåde hos Tidsskriftsstøtteudvalget.

Som konsekvens måtte Virus lukke i 2002.

Protest mod indspistheden
”Da vi lavede magasinet, sad Ivan Rod selv i udvalget og gav penge til det relancerede Press, som han selv var chefredaktør for,” siger Mads Brügger og fortsætter:

”Naturligvis lå det mellem linjerne, at vi ikke kunne få støtte, så længe vi ikke var medlem af Ivan Rods forening.”

”Men det nægtede vi i protest mod foreningens indspisthed med Tidsskriftsstøtteudvalget. De tidsskrifter, som fik støtte, var alle medlem af Rods forening.”

Smertensbarnet
Mads Brügger tog dengang bladet fra munden og affyrede i 2000 en bredside mod Tidsskriftsstøtteudvalget i dagbladet Information.

”Udvalget burde bruge en del af midlerne på at oprette en fælles distribution, markedsføring og abonnementsservice for danske tidsskrifter,” foreslog Mads Brügger i sit debatindlæg.

”Disse tre områder er alle tidsskrifters smertensbarn. En del af pengene hertil kunne passende tages fra tilskuddet til Foreningen af Danske Kulturtidsskrifter,” skrev den daværende redaktør. 

Kritik uden konsekvenser
Artiklen fik dog ingen konsekvenser, og det gør kritikken heller ikke denne gang, hvis det står til Ivan Rod.

”Det er vigtigt, at kulturtidsskrifterne har en stemme i Tidsskriftsstøtteudvalget,” siger Ivan Rod.

”Den forening, jeg nu er formand for, arbejdede i sin tid på at få en repræsentant i udvalget, fordi man fandt, at der var noget besynderligt i, at der sad et antal hoveder i udvalget, der uddelte støtte til tidsskrifter, som de ikke havde nogen berøringsflade med.”

”Og jeg går uden for døren, når mine ansøgninger bliver behandlet,” understreger Ivan Rod.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko