Top 10
21. okt. 2014 | 14:28

Top 10: Mest læste Ekko-artikler

Foto | Per Arnesen
Nicolas Bro spiller i 1864 den plagede Biskop Monrad, der som statsminister sender Danmark i krig. Serien har delt nationen, og anmeldelsen er på rekordtid blevet en af de mest læste artikler på hjemmesiden.

På blot en uge er Carsten Jensens anmeldelse af 1864 blevet en af de ti mest læste artikler på Ekkos hjemmeside – nogensinde!

Af Jeppe Mørch

Da klokken nærmede sig 21 søndag aften for en uge siden, piblede det frem med anmeldelser af 1864 – Danmarks dyreste tv-serie til dato.

Ekko satte forfatteren og kritikeren Carsten Jensen til at anmelde 1864. Han kaldte den ”en velrettet knytnæve, som efterlader højrefløjen med en brækket næse” og kvitterede med fem stjerner.

Den politiske anmeldelse lagde op til diskussion, hvilket de mange kommentarer under den bevidner. Bornedal selv forholdt sig også til den. Han var glad for de fem stjerner, men sagde til Ekstra Bladet, at Carsten Jensen havde ”fuldstændigt misforstået det hele”.

Den store opmærksomhed har allerede nu – en uge efter offentliggørelsen – gjort anmeldelsen til en af de ti mest læste artikler på Ekkos hjemmeside nogensinde!

Men den har stadig lang vej igen, hvis den skal nå helt til tops, hvor artikler beregnet til undervisning i folkeskolen og gymnasier har sat sig tungt.

Valgaften topper
Ekko har fra sin spæde begyndelse i 2000 beskæftiget sig med det mediepædagogiske. Top 10-listen over mest læste artikler viser da også, at hjemmesiden i høj grad bliver brugt i undervisningen rundt om i danske klasselokaler.

På en suveræn førsteplads ligger Henrik Vejens undervisningsmateriale til Anders Thomas Jensens Oscar-vinder Valgaften, som vi udgav på vor allerførste dvd i 2004 og genudgav på dvd #18 i 2011.

Filmen tager på en humoristisk måde fat på store emner som idealisme, demokrati og racisme, og selvom artiklen stammer helt tilbage fra 2005, bliver den år efter år læst.

På andenpladsen har der sneget sig en lidt kuriøs nyhed ind. I 2012 mente Ekko at kunne afsløre den skyldige i tredje sæson af Forbrydelsen før alle andre.

I rulleteksterne stod Thomas W. Gabrielsson listet som ”GM” – og det kunne jo snildt stå for ”gerningsmand”. Men helt så simpelt skulle det dog ikke vise sig at blive for vicepolitikommissær Sarah Lund, men til gengæld var der gevinst i klikstatistikken.

Reportage fra Sverige overrasker
På tredjepladsen er Henrik Vejen igen på spil, denne gang med undervisningsmaterialet til Anders Thomas Jensens Ernst og lyset.

Fjerdepladsen indtages af en artikel om anmelderi – Hvad syn’s du? – som også er velegnet i undervisningen.

Femte mest læste artikel er dokumentaristen Max Kestners Jeg er en af dem, der tror, at sandheden er min, der handler om sandhedsværdi i dokumentarfilm. Problemstillingen er stadig yderst aktuel her ni år senere, hvor mange af de mest interessante dokumentarer gør brug af iscenesættelse.

Top 10-listen byder også på et essay om reality-tv og et om kortfilm.

Syvendepladsen er lidt af en overraskelse. Her ligger reportagen Film om Monica Z overrasker dansk ven, hvor Ekkos Ida Rud tog trommeslageren og ven til Monica Zetterlund, Alex Riel, med til Sverige for at se Per Flys film om den ikoniske sangerinde.

Den høje placering kan skyldes, at vores svenske naboer har læst med fra den anden side af sundet.

Jensen overhaler Rifbjerg
Carsten Jensens anmeldelse har klemt sig ind på en øjeblikkelig niendeplads. Lige foran en anden, meget omdiskuteret anmeldelse, nemlig Klaus Rifbjergs dom over Malmros’ Sorg og glæde.

Filmen er i mellemtiden blevet udvalgt som Danmarks officielle bud på en Oscar-nominering.

Rifbjergs anmeldelse var den mest læste artikel i 2013, en rekord Carsten Jensen altså har slået på bare en uge.

De næste mange søndage vil vise, hvor højt 1864-anmeldelsen kravler op på listen. For mon ikke interessen vil stige, hver gang endnu et afsnit af Bornedals omdiskuterede serie er løbet over skærmen?

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko