Nyhed
08. juni 2024 | 14:57 - Opdateret 08. juni 2024 | 17:50

Mor til krænket pige er rasende på Brygmann

Foto | TV 2

Martin Brygmanns komik kredser ofte om seksuallivet, og ved Zulu Comedy Galla 2011 fik han publikum i salen til at grine højt ad karakteren Todd, der bruger sine ædlere dele som musikinstrumenter.

”Det er mig ufatteligt, at du kan bære dette,” skriver mor i et brev til Martin Brygmann og fortæller sin historie for at gøre opmærksom på et generelt svigt i mediebranchen.

Af Claus Christensen

Den folkekære entertainer, skuespiller og popkomponist Martin Brygmann har ved Københavns Byret forgæves forsøgt at stoppe DR-dokumentar om sexisme og krænkelser i musikmiljøet.

Dokumentaren Sexisme i musikbranchen får premiere på DR på mandag.

Uafhængigt af dokumentaren har Ekko talt med mor til en pige, der er blevet krænket, ikke i musikbranchen, men på en medieproduktion.

Datteren var under atten år, da hun under en medieproduktion mødte Martin Brygmann, som hun skulle arbejde sammen med.

Han var meget ældre og erfaren, han charmerede og lavede sjov, men undervejs udviklede forholdet sig til noget mere intimt.

”Jeg har senere kunnet konstatere, at der foregik en grooming fra starten. Det begyndte allerede ved optagelsesprøven og fortsatte under optagelserne,” siger moren, der ønsker at være anonym.

Grooming er et begreb for, at en voksen bevidst manipulerer et ungt menneske til at have et seksuelt forhold.

Kraftig reprimande
Da moren hørte fra datteren, at Brygmann havde været uanstændig ved en fest på produktionen, kontaktede hun straks producenten og bad ham give Brygmann en reprimande.

Brygmann, som var gift, fik en kraftig reprimande, og moren blev lovet af producenten, at noget lignende aldrig ville ske igen.

Men rent faktisk gik det stik modsat. Forholdet udviklede sig, og Martin Brygmann havde sex med datteren.

Ekko har talt med lederen af produktionen og andre kilder, der bekræfter forløbet. Vi har kontaktet Martin Brygmann og forelagt ham anklagerne, ligesom vi har ringet og skrevet til hans advokat Heidi Højmark Helveg. Hans manager er også blevet kontaktet.

Ingen af dem er vendt tilbage inden deadline. To timer efter offentliggørelsen af artiklen bliver vi kontaktet af Brygmanns advokat, der henviser til et Facebook-opslag, som han netop har lagt op.

Sorg og vrede
Der har været tale om en ulige relation, fordi Martin Brygmann var meget ældre og havde stjernestatus i mediebranchen. Spørgsmålet er, hvorfor ingen skred ind.

”Jeg tror ikke, at produktionsholdet var klar over, hvad der skete. Jeg oplever, at man i branchen er døv i sådanne situationer, og først bagefter laver man en masse refleksioner,” siger moren til Ekko.

”Der er sket så mange kæmpefejl i branchen – også meget andet end seksuelle krænkelser. Det handler om en generel sløset måde at drive business på. Og jeg hæfter mig ved, at producenten efterfølgende har hyret Martin Brygmann igen.”

Moren fik først mange år senere at vide, at reprimanden havde fået den modsatte virkning. Og at datteren selv tog ansvaret for overgrebet på sig og skammede sig. Derfor holdt hun det hemmeligt.

Moren blev chokeret og rasende på Martin Brygmann. Hun satte sig ned og skrev et personligt brev til ham.

”Jeg har svært ved at finde ord for den sorg og vrede, jeg har,” starter moren sit brev, hvor hun konfronterer Brygmann med, at han havde sex med datteren ved flere lejligheder, da hun var under atten.

Moren henviser i brevet til, at hun dengang klagede til produktionen.

”Vi fik en uforbeholden undskyldning på deres og dine vegne og lovning om, at det aldrig ville ske igen. At du så åbenbart sked på almindelig anstændighed og førnævnte aftale – og fandt det ’naturligt’ også (og efterfølgende) at gå i seng med hende, er fuldkommen utilgiveligt,” skriver moren til Brygmann.

”Hun så op til dig”
Moren understreger i henvendelsen, at Brygmann er en autoritetsperson, som datteren satte højt.

”Jeg ved, at hun så op til dig,” skriver moren.

”Meget kan siges om det. Men at du som den voksne med en så respektløs, klam og grænseoverskridende adfærd fortsat udnyttede situationen og hende, er forrykt,” fortsætter moren.

”Du har endda selv børn, Martin? Jeg håber aldrig, de må opleve en sådan promiskuitet fra nogen, de viser deres tillid til. Der er intet at misforstå – du burde være klogere og have handlet med omtanke. Det valgte du ikke at gøre. Skam dig!”

”Du skal aldrig kontakte hende igen. Og du skal vide, at jeg foragter dig og din fejhed. Det er mig ufatteligt, at du kan bære dette, uden andre ved det, og se dig selv i øjnene? Dine handlinger har intet med kærlighed at gøre. Tværtimod.”

Moren sendte brevet til Brygmanns manager.

”Jeg kunne ikke få fat i Martin Brygmann direkte, men jeg sendte brevet to gange. Og manageren skrev tilbage, at hun havde afleveret det til ham. Men jeg hørte aldrig fra Brygmann.”

Tavshedskulturen
Moren har valgt at fortælle historien nu, fordi Martin Brygmann med en advokat har forsøgt at bremse en dokumentar, som sætter fokus på sexisme og grænseoverskridende adfærd.

Hun håber også på at ruske op i den tavshedskultur, som mediebranchen er præget af. Og sikre børn og unge bedre arbejdsforhold, hvilket også kulturminister Jakob Engel-Schmidt har slået til lyd for.

”Der er mange facetter i det her. Det handler ikke kun om Martin Brygmann, men også om et generelt svigt i branchen,” siger hun.

”Man vender det døve øre til, og det er forklaringen på, at en amoralsk adfærd, der går ud over unge mennesker, kan fortsætte i årevis,” siger hun.

Martin Brygmann i Zulu Comedy Galla 2011

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko