Nyhed
01. mar. 2014 | 18:23

Top 10: Musikfilm Festival

Foto | Bradley Beesley
Frontmand i The Flaming Lips, Wayne Coyne, spiller marsmand i den psykedeliske Christmas on Mars, som han selv har instrueret i sin baghave. Se filmen på Musikfilm Festivalen.

Bowie, Springsteen og Svante. Ekko vælger de ti mest groovy oplevelser på Musikfilm Festivalen i Cinemateket, som starter i dag.

Af Jeppe Mørch

På film spiller musikken ofte andenviolin og underordner sig de levende billeder. I dag bøjer filmen sig i støvet for musikken, når Cinemateket for andet år i træk slår dørene op til Musikfilm Festivalen.

Festivalen løber fra 1. til 9. marts og har 30 dokumentarfilm om musik på plakaten – både helt nye og gamle klassikere.

Vi har samlet en liste over de oplevelser, som lyder mest lovende.

Teitur på Færøerne

I 2013 vendte den færøske sanger Teitur hjem til øgruppen for at indspille albummet Story Music. Tilblivelsesprocessen er nu blevet til en dokumentar med samme titel.

Der er dog ikke tale om et konventionelt filmportræt. Story Music er en interaktiv film, som giver publikum mulighed for at bestemme historiens retning. Teitur vil være til stede ved visningen og spille live i salen.


To gange The Flaming Lips

Festivalen hylder det finurligt psykedeliske rockband The Flaming Lips med hele to film – til én films pris.

Dokumentaren The Fearless Freaks følger bandets forskellige krumspring fra debutpladen Here It Is i 1986 til det lovpriste album Yoshimi Battles the Pink Robots i 2002. Filmen er instrueret af Bradley Beesley, der har været en nær ven af bandet i mere end 20 år.

Den anden film på programmet er en kende anderledes. Christmas On Mars er en sci-fi b-film, som er optaget over syv år – i forsanger Wayne Coynes egen baghave. The Flaming Lips står naturligvis selv for soundtracket.


Oscar-nominerede korsangere

Når Oscar-statuetten for bedste dokumentarfilm skal uddeles på søndag, har den danskproducerede The Act of Killing kun én farlig modstander: Morgan Nevilles amerikanske 20 Feet From Stardom.

Nu kan man tage konkurrenten i nærmere øjesyn, når festivalen holder Danmarkspremiere på feel-good-dokumentaren. Den følger en række korsangere for verdens største musikere, som trods deres talent aldrig er selv trådt frem i rampelyset. I filmen medvirker Bruce Springsteen, Stevie Wonder og Mick Jagger.


Andersen, Dissing, Carlsen og Svante

”Livet er ikke det værste man har, og om lidt er kaffen klar,” synger Povl Dissing i Benny Andersens folkekære vise Svantes lykkelige dag.

I 1975 lavede Henning Carlsen en film om de to visekunstnere. Da Svante forsvandt følger Andersen og Dissing på turne rundt i Danmark og byder også på optagelser af live-optrædener. Til festivalen vil Benny Andersen, Povl Dissing og Henning Carlsen være til stede for at introducere filmen.


Clean Nick Cave

Nick Cave er en alsidig kunster, der ud over at være forsanger i bandene Grinderman og Nick Cave and the Bad Seeds også har gjort sig som manuskript- og skønlitterær forfatter.

I 80’erne havde Cave et omfattende heroinmisbrug. Men han lagde stofferne på hylden i 1989 og tog efterfølgende på turne i USA, hvilket skildres i dokumentaren The Road to God Knows Where. ”Så smuk, så trist, så sand,” skulle Nick Cave efter sigende have sagt, da han så filmen første gang.


Farvel til Ziggy Stardust

I 1973 spillede David Bowie sin sidste koncert som alter egoet Ziggy Stardust.

Dokumentaristen D. A. Pennebaker var til stede, og optagelserne er blevet til filmen Ziggy Stardust and the Spiders From Mars. Fans kan her se frem til at opleve de største hits fra Bowies mytiske persona. Forfatter til Bowie-biografien Station til station – mod den næste dag, Jan Poulsen, introducerer filmen.


Bydelen fra Inside Llewyn Davis

Coen-brødrenes snart premiereaktuelle Inside Llewyn Davis følger en folk-sanger, der kæmper for at slå igennem i New Yorks Greenwich Village.

Dokumentaren Greenwich Village: Music That Defined a Generation undersøger dette myteomspundne kunstnerkvarter. Banebrydende musikere som Bob Dylan, Pete Seeger, Kris Kristofferson og Joni Mitchell fortæller om en anden tid med fri kærlighed, billig hash og musik med holdninger.


Pink Floyd i vulkankrater

Pink Floyd: Live at Pompeii er en klassisk koncertfilm optaget i 1972, hvor Roger Waters og David Gilmours legendariske band spillede i den italienske ruinby Pompei.

Filmen byder også på interviews og klip fra indspilningerne af mesterværket The Dark Side of the Moon. Filmen vises på 35 millimeter film.


Tom Waits skejer ud

Tom Waits har en af de mest særegne stemmer i musikhistorien. Det kan man opleve i Chris Blums klassiske dokumentar Big Time, hvor Waits lader sin rustne klang slå sprækker i koncertoptagelser med et stor-swingende band.

Men mellem numrene dukker han også op i små dramatiserede scener, hvor han blandt andet syrer helt ud i rollerne som lysmand og komiker.


Plademarked og quiz

Lørdag 8. marts kan man gå på jagt efter sjældne vinyler eller selv booke en stadeplads på Cinematekets plademarked, hvis man ligger inde med en bunke gamle plader.

Samme dag kan man teste sin musikviden i en rock- og popquiz. Forfatteren og musikeren Klaus Lynggaard agerer quizmaster og sætter præmier på højkant. Efter quizzen spiller den danske singer-songwriter Christian Juncker akustisk koncert.

På Cinematekets hjemmeside kan man læse mere om festivalen, se det fulde program og bestille billetter til arrangementerne.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko